fbpx
Connect with us

Sistemul e-Factura pentru companii a intrat în VIGOARE! IATĂ ce presupune și ce alte LEGI se modifică

sistemul-e-factura-pentru-companii-a-intrat-in-vigoare!-iata-ce-presupune-si-ce-alte-legi-se-modifica

National

Sistemul e-Factura pentru companii a intrat în VIGOARE! IATĂ ce presupune și ce alte LEGI se modifică


impozit 6549958566 633x420 1 e1656663045558 - News Moldova

Toate companiile care au relații cu entități de stat, respectiv toate cele care comercializează unul dintre cele 900 de produse cu risc fiscal ridicat sunt obligate să emită facturile doar prin acest sistem raportat la ANAF

Începând de astăzi, 1 iulie 2022, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, scade prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, tichetele de masă cresc la 30 de lei şi pensionarii vor primi 700 lei.

Raportarea electronică a facturilor în sistemul ANAF, pe care statul îşi doreşte să o extindă în timp la toate firmele active, se poate realiza manual de către fiecare agent economic aflat sub incidenţa acestor legi, fie cu ajutorul unui suport informatic care poate fi obţinut de la firmele specializate cu sau fără costuri suplimentare (în funcţie de firmă sau de serviciile accesate de agentul economic).

News Moldova îți recomandă și ...   Ucraina a anunțat că mai multe drone rusești ar viza teritoriul României. „Nu are rost să nege. Avem dovezi fotografice”

impozit 6549958566 633x420 1 e1656663045558 - News Moldova

Căror legi se supune e-Factura şi cum operează sistemul în opinia Ernst&Young

Potrivit unei analize Ernst&Young, reglementările naționale aplicabile de la 1 iulie 2022 sunt:

  • Ordonanța de Urgență nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieței pentru acestea (OUG 120/2021)
  • Legea nr. 139/2022 pentru aprobarea OUG 120/2021 (Legea 139/2022).
News Moldova îți recomandă și ...   Explozie puternică, urmată de INCENDIU, pe șantierul Autostrăzii Moldova. Patru muncitori și-au pierdut viața, alți cinci au fost răniți

Potrivit OUG 120/2021, Ministerul Finanțelor a fost abilitat să creeze, dezvolte și să administreze sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura (Sistemul RO e-factură) are drept scop primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii facturii elaborate potrivit standardelor europene.

În vederea accesării sistemului de către operatorii economici naționali, aceștia trebuie să fie înscriși în spațiul virtual (SPV), precum și în Registrul RO e-factură. Factura electronică trebuie să respecte toate elementele prevăzute de art. 4 alin. (1) din OUG 120/2021 și se transmite prin Sistemul RO e-factură.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Dezvoltării, Adrian VEȘTEA, subliniază disponibilitatea fondurilor pentru legea pensiilor

După transmiterea facturii electronice, sistemul RO e-Factura verifică în mod automat fișierul. În măsura în care factura este corect întocmită, i se aplică sigiliul Ministerului de Finanțe. În caz contrar, dacă sunt identificate erori, factura electronică nu se consideră transmisă în sistem, respectiv nu este primită de către destinatar.

Emitentul primește un fișier ce conține erorile identificate și care trebuie corectate, factura corectată urmând să fie retransmisă tot prin sistemul RO e-Factura. Data comunicării facturii către destinatar es


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top