fbpx
Connect with us

Sorin Lavric (AUR), la MOLDOVA ÎN DIRECT, în contextul Zilei Naționale a României : „Mai degrabă aș încuraja un soi de alai de oameni simpli, de români, mergând pe stradă într-un marș informal, eventual într-un marș iscat ad-hoc, decât o paradă militară”

sorin lavric plen 2 scaled 1 - News Moldova

National

Sorin Lavric (AUR), la MOLDOVA ÎN DIRECT, în contextul Zilei Naționale a României : „Mai degrabă aș încuraja un soi de alai de oameni simpli, de români, mergând pe stradă într-un marș informal, eventual într-un marș iscat ad-hoc, decât o paradă militară”


Sorin Lavric, senator AUR de Neamț, a fost invitatul cele mai recente ediții a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, care a avut ca temă Ziua Națională a României

În contextul sărbătoririi Zilei Naționale a fost discutat gradul de politizare a acestei zile:

Este politizată aparent până la sclerozare pentru că grija politicienilor este de a se împinge pe ei înșiși în față astfel încât să confiște atmosfera și simbolul Zilei Naționale. E un soi de joc de aparențe, joc în cadrul căruia politicienii vor să măgulească, să flateze publicul, să îi intre în grații și în același timp să pozeze în niște figuri emblematice din punct de vedere patriotic.

Argumentul principal este că timp de un secol, începând cu Războiul de Independență și până la aplicarea monarhiei, ziua de 10 mai a fost ziua Națională a României și se preschimbase într-o tradiție. […] Nu împărtășesc acest gând pentru că nu mai putem de timpul înapoi. Am fost o monarhie. Acum suntem o republică. Asta nu înseamnă că am simpatii republicane, dar odată cu trecerea timpului, dacă judecăm retrospectiv, ne dăm seama că ziua de 1 Decembrie are o semnificație simbolică mult mai mare decât ziua de 10 Mai, care era Ziua Regalității și Ziua Independenței”, a punctat senatorul despre ideea sărbătoririi Zilei Naționale în data de 10 Mai.

Lavric consideră că oamenii ar trebui să participe de bună voie la activitățile care nu sunt organizate oficial în data de 1 Decembrie:

Mai degrabă aș încuraja un soi de alai de oameni simpli, de români, mergând pe stradă într-un marș informal, eventual într-un marș iscat ad-hoc, decât o paradă militară”, a afirmat Sorin Lavric.

Marea Unire din 1918 a fost posibilă datorită contextului internațional favorabil dar și talentul diplomatic al unor mari personalități. Întrebat dacă ar fi posibil un eveniment asemănător în zilele noastre, senatorul a răspuns:

Acest lucru s-ar putea chiar dacă nu mai este efervescența aceea colectivă, entuziasmul din 1918, entuziasm provocat de încheiere a cu izbândă a Primului Război Mondial. Chiar dacă nu mai există, o asemenea unire s-ar putea petrece și ar putea să stârnească o eforie colectivă neîndoielnică cu condiția să existe voință politică.

În încheiere Sorin Lavric îi încurajează pe români să nu diminueze importanța Zilei Naționale, să nu o trateze cu superficialitate și să încerce, pe cât posibil, să încerce să trăiască în suflet o bucurie măcar cât cea simțită acum 105 ani.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top