fbpx
Connect with us

STOP CONTRABANDĂ: Peste 41 de milioane de ȚIGARETE de contrabanda au fost CAPTURATE de autorități în primele 6 luni ale anului

STOP CONTRABANDĂ: Peste 41 de milioane de ȚIGARETE de contrabanda au fost CAPTURATE de autorități în primele 6 luni ale anului - News Moldova

National

STOP CONTRABANDĂ: Peste 41 de milioane de ȚIGARETE de contrabanda au fost CAPTURATE de autorități în primele 6 luni ale anului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


In primele sase luni ale anului 2022, autoritatile romane au confiscat peste 41 de milioane de tigarete de contrabanda

Valoarea totala a acestora pe piata neagra este de peste 26 de milioane de lei.

Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implica sustinerea eforturilor autoritatilor de combatere a activitatilor de trafic ilicit

Bucuresti, 14 iulie 2022 – In primele sase luni ale anului 2022, autoritatile romane au capturat peste 41 de milioane de tigarete, a caror valoare de piata se ridica la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda din Romania.  

Piata neagra a tigaretelor din Romania a inregistrat astfel o  scadere de aproximativ 30% fata de prima jumatate a anului 2021, pe fondul eforturilor autoritatilor de combatere a traficului ilicit si al reducerii volumului contrabandei la granitele de nord ale tarii. Potrivit StopContrabanda.ro, in primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de tigarete de contrabanda, cu aproximativ o treime mai mult decat volumul inregistrat in prima jumatate a anului curent.  Piata neagra de tigarete se mentine sub pragul istoric de 8% din consum in prima jumatate a anului, un nivel relativ constant fata de inceputul de an, conform datelor Novel Research.

„In 2021, pe fondul reducerii pietei negre de tigarete, BAT a platit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult fata de anul precedent, ajungand la aproape 11 miliarde de lei contributii prin accize si taxe. In cei 25 de ani de prezenta in Romania, desi vedem anumite perioade in care volumul contrabandei inregistreaza o scadere, asistam de asemenea la o adaptare permanenta a pietei negre, care reuseste sa identifice noi metode de introducere ilegala in tara a produselor ilicite. Sunt necesare eforturi continue pentru mentinerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alaturi de un cadru fiscal echilibrat si predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotina, reprezinta principalele conditii pentru cresterea investitiilor private legitime si, implicit, a veniturilor la bugetul de stat,” declara Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice al Ariei Europa centrala si de sud din cadrul BAT.

STOP CONTRABANDĂ: Peste 41 de milioane de ȚIGARETE de contrabanda au fost CAPTURATE de autorități în primele 6 luni ale anului - News Moldova

Capturi semnificative la granitele de sud si est ale tarii

In primele sase luni ale anului 2022, cel mai mare volum de tigarete de contrabanda capturate a fost inregistrat in judetele Constanta (peste 15 milioane de tigarete capturate), Valcea (peste 11 milioane de tigarete) si Suceava (aproape 3 milioane de tigarete), potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro[i].

Recent, in luna iunie 2022, au fost facute si cele mai mari trei capturi de tigarete din acest an, in Constanta, Valcea si Calarasi, unde autoritatile au confiscat in total aproape 28 de milioane de tigarete, in valoare de peste 18 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Doar in Constanta au fost capturate recent peste 15 milioane de tigarete de contrabanda, in valoare de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Doua fabrici ilegale si capturi record in valoare de 2 milioane de euro, descoperite in acest an   

In primele sase luni din 2022, autoritatile au descoperit si doua fabrici ilegale de tigarete, in judetele Neamt si Buzau, de unde au fost confiscate aproximativ 21 de tone de tutun.  Tigaretele ce urmau a fi fabricate din volumul de tutun capturat aici ar fi valorat peste 2 milioane de euro pe piata neagra, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro

De asemenea, potrivit autoritatilor, in prima jumatate de an se observa o crestere a cantitatii de tutun brut si tutun de narghilea introdusa ilicit pe piata romaneasca. Potrivit ANAF, de la inceputul anului 2022 au fost confiscate peste 50 de tone de tutun brut fara acte necesare transportului, procesarii sau comercializarii.  Tot ilegal au fost introduse in Romania la inceputul anului si 1.750.000 de timbre de acciza ce urmau a fi folosite la marcarea produselor ilicite din tutun.

Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei pot fi consultate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o initiativa BAT care are scopul de a veni in sprijinul autoritatilor prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.

Despre contrabanda cu tigari in Romania

  • Romania are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu tigarete din Europa de Est.
  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la sase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta contravaloarea a 667 km de drum national modernizati[vi].
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.

Despre BAT in Romania

  • Anul acesta, BAT marcheaza 25 de ani de prezenta in Romania. Contributia directa, indirecta si indusa a BAT la economia Romaniei depaseste pragul de 125 de miliarde de euro, din care 24 de miliarde de euro inseamna contributie directa la bugetul statului, sub forma de taxe, accize, salarii si alte taxe locale (potrivit studiului de impact Civitta 2021).
  • In 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a platit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
  • BAT este liderul pietei tutunului din Romania, cu o cota de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare
  • BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.

Compania continua sa sustina clar ca fumatul cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit stiintific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu ard pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralitatii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unica folosinta si utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale pana in 2025.

BAT are peste 53.000 de angajati si opereaza in peste 180 de tari. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline in 2021 si un profit din operatiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus* din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu ard. Acestea includ tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o crestere de 4,8 milioane fata de anul precedent.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top