fbpx
Connect with us

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul: ce nu este bine să faci astăzi!

taierea capului sf ioan botezatorul e1630162086314 - News Moldova

National

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul: ce nu este bine să faci astăzi!


În fiecare an, pe data de 29 august, Biserica Ortodoxă celebrează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform tradițiilor răspândite în popor, în această zi există anumite restricții alimentare. Astfel, este obiceiul să nu se consumă vin roșu și nici varză.

Datorită amintirii sângelui vărsat de către Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sântion sau Sântion de toamnă în folclor, tradiția impune abstinența de la vin roșu și de la alimentele cu aceeași nuanță de culoare. Aceasta înseamnă că se evită consumul de alimente gătite care sunt de culoare roșie, precum pepenele roșu, ardeii roșii, sosul de tomate și carnea roșie. Aceste restricții sunt în concordanță cu caracterul postului asociat acestei zile.

News Moldova îți recomandă și ...   Mașinile second-hand aduse în România, mai susceptibile la fraudarea kilometrajului! - MOLDOVA INVEST

„Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii.

News Moldova îți recomandă și ...   Studenții ASEM se vor întâlni cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în cadrul celei de-a doua ediții a programului „Școala finanțelor moderne” organizată de BNM. - MOLDOVA INVEST

În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top