Connect with us

Top 10 sfaturi pentru curățenia de sărbători! Ce trebuie să faci ca să ai din nou un cămin primitor

Top 10 sfaturi pentru curățenia de sărbători! Ce trebuie să faci ca să ai din nou un cămin primitor - News Moldova

National

Top 10 sfaturi pentru curățenia de sărbători! Ce trebuie să faci ca să ai din nou un cămin primitor

Îți dorești ca farmecul sărbătorilor de iarnă să persiste cât mai mult, însă va veni un moment în care, oricât ți-ai dori să mai rămâi copilăresc puțin alături de cei dragi, printre confetti, elfi și darurile lui Moș Crăciun, va trebui să te întorci la rutina zilnică. De fapt, acest moment marchează un nou început și depinde doar de tine să-l privești cu încredere și să te concentrezi pe planurile tale de viitor. Având în vedere că energia pozitivă este influențată de mediul în care trăiești, este esențial să aduci un suflu proaspăt în locuința ta.

Prin urmare, este necesară o curățenie generală, iar în continuare, ți-am pregătit un scurt ghid despre cum poți igieniza eficient casa după sărbători.

Depozitează ornamentele de sărbători în cutii!

Curatenie dupa sarbatori - Office Direct

Curățenia post-sărbători poate dura destul de mult, însă poți economisi timp planificând întregul proces în etape și curățind casa într-un mod organizat. Dacă locuiești într-o casă cu grădină, începe cu interiorul locuinței și apoi treci la curte: îndepărtează cu grijă beculețele colorate care au decorat copacii, gardul și fațada casei, elimină ornamentele care nu mai pot fi folosite anul viitor și păstrează-le pe cele reutilizabile.

Curăță și igienizează toate camerele!

Curatenie dupa sarbatori - Office Direct

În interior, pentru a te asigura că cureți chiar și cele mai greu accesibile locuri, începe prin a elimina din camere toate obiectele de care nu ai nevoie. De exemplu, Moș Crăciun cu baterii, renii luminați, beteala agățată de perdele, ursuleții, lumânările artificiale și alte ornamente care au înfrumusețat dulapurile, mesele sau lustrele în timpul sărbătorilor. Pune-le pe toate în cutii separate și depozitează-le într-un loc protejat până când le vei refolosi. Apoi, adună bradul, începând cu steaua de sus, globurile și alte decorațiuni, terminând cu instalația de lumini. Dacă ai folosit un brad natural, ai grijă să îndepărtezi acele căzute folosind o mătură udă sau aspirând direct. Înainte de a continua, verifică pardoseala, tapițeria și covoarele și, dacă observi pete, curăță-le cu soluții speciale.

News Moldova îți recomandă și ...   18 pacienţi palestinieni au fost aduși în România tocmai din Fâşia Gaza, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române

Odată ce ai suficient spațiu pentru a te mișca, poți trece la curățarea și igienizarea propriu-zisă a tuturor camerelor. Reține că simpla ștergere a prafului și a murdăriei nu este suficientă pentru a avea o casă curată. Potrivit Centrului American pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC), este necesar să folosești produse speciale de dezinfectare, cu un conținut de 60-70% alcool sau pe bază de clor, pentru a te asigura că nu doar îndepărtezi germenii periculoși, ci și îi elimini. Prin urmare, aspiră mai întâi toate canapelele, fotoliile, patul, scutură cuverturile și husele textile pentru a elimina cât mai mulți alergeni. Apoi, șterge toate suprafețele cu produse speciale pentru curățarea mobilei. La final, dezinfectează covoarele și șterge pardoseala cu ajutorul unui mop care nu lasă scame. Conform National Institutes of Health, baia și bucătăria sunt camerele unde se pot dezvolta cele mai multe bacterii periculoase și mucegaiuri, datorită umidității. Astfel, este esențial să acorzi o atenție specială dezinfectării acestor încăperi. Este important să știi că orice soluție de igienizat are nevoie de timp pentru a acționa, așa că, înainte de a curăța alte suprafețe, toarnă dezinfectant în vasul de toaletă și lasă-l să acționeze cel puțin 15 minute. De asemenea, pune și peria de toaletă în vas pentru a o igieniza.

Sfaturi suplimentare pentru baie și bucătărie

Curatenie dupa sarbatori - Office Direct

Nu uita să cureți cada, chiuveta, oglinda, suportul de periute, săpuniera, perdeaua de duș (dacă folosești una) și toate celelalte accesorii cu ajutorul unui burete și al lavetelor. La final, ocupă-te de gresie și de covorașul din baie. Acesta din urmă poate fi antibacterian și antiderapant, facilitând întreținerea și oferindu-ți confort și siguranță suplimentară. Umezeala, aburii, temperaturile ridicate, particulele de praf și grăsimile sunt factori care favorizează dezvoltarea mucegaiurilor și a bacteriilor periculoase, cum ar fi Salmonella sau E. coli, într-un spațiu precum bucătăria. Prin urmare, este important să dezinfectezi foarte bine această încăpere. Freacă întreaga suprafață a chiuvetei cu soluții dezinfectante, igienizează hota, aragazul și cuptorul, având grijă la filtre, burlanul de evacuare, butoane și carcasa aparatelor. Apoi, nu uita de blaturi, suportul pentru ustensilele de gătit, dulapuri, faianță și gresie. Acestea din urmă necesită o igienizare specială, deoarece între rosturile plăcilor de faianță sau gresie se pot forma mucegaiuri și pot pătrunde bacterii periculoase.

News Moldova îți recomandă și ...   UE pregătește o forță militară pentru Ucraina. Va participa și România?

Curăță frigiderul și reciclează resturile!

Frigiderul este unul dintre locurile speciale cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită atunci când vine vorba de curățenia post-sărbători. În primul rând, este necesar să faci ordine. Verifică ce produse ambalate sunt încă bune pentru consum. Pune-le în față pe cele perisabile și ale căror termene de expirare se apropie, iar pe celelalte, depozitează-le mai în spate. Aruncă tot ce ți se pare alterat. Dacă ți-au rămas resturi de mâncare, selectează-le și pune-le în pungi, astfel încât să le poți dona altor persoane care au nevoie de ele sau să le refolosești. De exemplu, friptura poate fi porționată și folosită ulterior pentru salate sau tocănițe, iar cozonacul pus la congelator poate fi transformat, chiar și peste o lună, într-o delicioasă prăjitură însiropată cu frișcă.

Sfaturi utile pentru curățenia post-sărbători

Curățenia după sărbători poate fi o provocare dificilă, dar poți face față cu succes dacă urmezi câteva sfaturi utile, cum ar fi:

  • Implică toți membrii familiei: Igienizarea locuinței presupune mult efort și timp dedicat pentru o curățenie eficientă, chiar și a locurilor ascunse. Prin urmare, nu lăsa curățenia post-sărbători doar pe umerii tăi, ci implică și pe cei dragi. În acest fel, nu vei acumula nemulțumiri, iar fiecare membru al familiei va deveni mai responsabil pe viitor, învățând să aprecieze curățenia și ordinea.
  • Echipează-te corespunzător: Când faci curățenie și dezinfectezi casa, este bine să folosești bureți, lavete și mănuși de protecție pentru a igieniza spațiile eficient, îndepărtând și cele mai persistente pete, dar și pentru a-ți proteja mâinile.
  • Aeriseste bine casa: Recomandarea generală este să aerisești casa de două ori pe zi, dimineața și seara, când aerul din exterior este mai puțin poluat. Când faci curățenie, este indicat să ții geamurile deschise atât înainte, cât și după igienizarea casei. De asemenea, asigură-te că există un sistem de ventilație bun.
  • Acordă importanță tuturor obiectelor: Există spații în casa ta, cum ar fi pardoseala de sub mobilă sau faianța din spatele frigiderului, care pot ascunde bacterii periculoase. Același lucru este valabil și pentru diverse obiecte pe care le folosești zilnic, precum telecomanda televizorului sau telefonul mobil. Prin urmare, nu uita să igienizezi ecranele gadgeturilor din casă, cămările, întrerupătoarele de lumină.
  • Păstrează anumite ornamente la vedere: Mai ales dacă ai grădină, poți păstra coronițele din brad sau tuia până se usucă complet. La fel, poți proceda cu lumânările parfumate sau cu aranjamentele care nu s-au deteriorat și care nu pot fi puse în cutii, pentru a le folosi la următoarele sărbători.
  • Nu uita de covorașul de ușă și de hol: Este bine să dezinfectezi zilnic holul de la intrare și covorașul de la ușă, așa că nu uita de ele nici când faci curățenie post-sărbători, deoarece sunt primele bariere prin care poți opri răspândirea bacteriilor, virusurilor sau a altor agenți patogeni aduși din exterior în casă.
News Moldova îți recomandă și ...   Lavinia Șandru și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din mai 2025 din partea Partidului Umanist Social Liberal

Curățenia post-sărbători poate fi un proces destul de neplăcut și care îți ocupă mult timp. Dacă o privești însă ca pe o operațiune de reîmprospătare a locuinței, la finalul căreia îți vei recăpăta energia pozitivă de care ai nevoie, lucrurile nu vor mai părea la fel de dificile. Reține că poți implica și pe cei dragi, transformând totul într-o muncă de echipă constructivă și, de ce nu, chiar amuzantă pe alocuri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top