fbpx
Connect with us

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe! Ce trebuie să faci ca să ai spor tot anul?

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe! Ce trebuie să faci ca să ai spor tot anul? - News Moldova

National

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe! Ce trebuie să faci ca să ai spor tot anul?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin-ortodox, iar pe 23 aprilie este sărbătorit cu mare fast și tradiții păstrate de sute de ani. Legendele populare spun că el este „străjer al timpului”, alături de Sfântul Dumitru, și că poate închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor.

Sf. Gheorghe este cunoscut drept „omorâtor al balaurului”, mii de picturi înfățișându-l călare pe cal, ucigând un balaur care amenința o cetate.

Ce trebuie să faci ca să ai spor și biruință tot anul?

În ajunul Sfântului Gheorghe, denumit popular Sângiorzul vacilor sau Alesul, se desfășoară o serie de obiceiuri ce marchează ritual începutul anului pastoral, fiind o sărbătoare a ciobanilor. Acestea presupun alegerea ciobanilor, a locului unde se va face strunga sau stâna, alegerea mieilor și pregătirea oilor pentru primul muls, precum și prepararea primului caș.

Pe 23 aprilie, în ziua Sfântului Gheorghe, se desfășoară o serie de obiceiuri care vizează practici de alungare a strigoilor: aprinderea de focuri rituale, cântatul din bucium, fumigaţii și stropire cu apă, producerea de zgomote și pomenile de îmbunare a defuncţilor. Una dintre practicile de întâlnite de Sf. Gheorghe este împodobirea casei și a anexelor cu simboluri vegetale ce marchează renașterea naturii. Simbolurile vegetale  variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de tufan sau de păr, în Transilvania rug verde şi leuştean, rug sau frunză de fag sau gorun în Banat, şi au şi rol în protejarea casei şi gospodăriei de acţiunea strigoilor de mană care sunt foarte activi în această perioadă.

Ziua de Sfântul Gheorghe vine și cu superstiții și credințe. Oamenii se scaldă înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoși tot anul și pentru spălarea tuturor relelor. La Sfântul Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoși tot anul și pentru a se proteja de farmece. Cine doarme în această zi, ia somnul mieilor și tot anul e somnoros. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an. Dacă la Sân-Giorgiu e ploaie – se face grâu și fân.

Și ca să fie totul complet, în ziua de 24 aprilie este sărbătort și calul Sfântului Gheorghe, pentru că el a fost ajutorul Sfântului în lupta cu balaurul. Această zi este ținută în popor pentru ca oamenii să aibă spor la muncă, dar și pentru a apăra grădinile de prădători. Dacă de Sf. Gheorghe se poate lucra după prânz, în această zi nu se lucrează deloc, pentru ca animalele sălbatice să nu atace vitele și gospodăriile.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top