fbpx
Connect with us

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii! Ce nu ai voie să faci astăzi?

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii! Ce nu ai voie să faci astăzi? - News Moldova

National

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii! Ce nu ai voie să faci astăzi?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ziua de după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută sub numele de Lunea Rusaliilor, aduce în atenția credincioșilor Bisericii Ortodoxe prăznuirea Sfântului Duh.

Această ocazie este marcată de diverse obiceiuri și tradiții.

Una dintre superstițiile asociate celei de-a doua zi de Rusalii este legată de evitarea certurilor, deoarece se spune că acestea vor aduce necazuri pentru tot restul anului. În schimb, se încurajează petrecerea timpului alături de familie, cultivând astfel valorile legăturii și armoniei dintre cei dragi.

Credincioșii dedică această zi rugăciunilor pentru îndeplinirea dorințelor și pentru sănătatea lor și a celor dragi. În adâncul sufletului, ei speră că rugăciunile sincere vor fi ascultate și că binecuvântările divine vor pătrunde în viețile lor.

În același timp, în a doua zi de Rusalii, se spune că nu esteai voie înoți sau să te speli, conform tradiției religioase. De asemenea, începând cu Duminica Rusaliilor și timp de nouă săptămâni ulterioare, se evită strângerea plantelor medicinale, care sunt considerate speciale și cu puteri supranaturale.

În folclorul popular, Rusaliile sunt asociate cu ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin aer începând cu ziua de Strat de Rusalii și aduc rele și nenorociri celor care nu le respectă timpurile și tradițiile. Pentru a se proteja de aceste entități, oamenii aduc în casele lor pelin și usturoi. Frunzele de pelin sunt plasate în băuturile de toate felurile, cu excepția apei, într-o încercare de a alunga influențele malefice.

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, există o tradiție specifică numită „udatul” sau „stropitul” nevestelor. Această practică constă în a stropi femeile cu apă, un gest simbolic de purificare și binecuvântare pentru a le aduce sănătate și frumusețe pe tot parcursul anului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top