Connect with us

Un nou mecanism legislativ pentru stabilirea salariului minim, adoptat de Camera Deputaților

salariul-minim-european:-proiectul-de-lege,-in-lucru

National

Un nou mecanism legislativ pentru stabilirea salariului minim, adoptat de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege esențial care introduce un nou mecanism pentru stabilirea salariului minim, conform prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului, datată 19 octombrie 2022

Această directivă are ca scop asigurarea salariilor minime adecvate în Uniunea Europeană, reflectând angajamentul României față de standardele europene în domeniul muncii și protecției sociale.

Proiectul de lege cuprinde reglementări care vizează stabilirea unui nou cadru pentru salariul minim, oferind salariaților acces la o protecție a acestuia, fie sub forma unui salariu minim legal, fie prin salarii și condiții de muncă decente stipulate în cadrul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise. Această măsură are rolul de a promova transparența și echitatea în relațiile de muncă.

News Moldova îți recomandă și ...   România va achiziționa 32 de avioane F-35 pentru apărare aeriană. Investiție de 6,5 miliarde de dolari

Conform proiectului, salariul de bază minim brut este definit ca suma minimă pe care un salariat o poate primi pentru munca prestată, stabilită fie prin act normativ, fie prin contractul colectiv de muncă. Salariul minim brut pe țară, garantat în plată, va fi stabilit anual printr-o hotărâre a Guvernului, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și muncă, cu accent pe adecvarea salariului minim la nevoile economice și sociale actuale.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministerul Energiei lansează un apel de proiecte de 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice

Salariul minim brut se va aplica de la data de 1 ianuarie a anului următor aprobării și va fi actualizat periodic, o dată pe an, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național. Proiectul stipulează, de asemenea, că acest salariu minim poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă maximă de 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă. După expirarea acestei perioade, salariul acordat va fi superior salariului minim brut garantat.

În ceea ce privește respectarea acestor reglementări, nerespectarea dispozițiilor legale privind garantarea salariului minim brut se va sancționa cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată, fără a depăși valoarea totală de 200.000 de lei. Mai mult, stabilirea repetată a salariilor sub nivelul salariului minim brut prevăzut în lege constituie infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

News Moldova îți recomandă și ...   Adrian Veștea și-a încheiat mandatul de ministru al Dezvoltării: „Cu Dumnezeu și Brătianu înainte!”

Proiectul de lege a fost inițial adoptat de Senat, iar Camera Deputaților a fost desemnată ca for decizional, subliniind importanța acestei reglementări pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai al salariaților din România.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top