fbpx
Connect with us

Viktor Orbán, sponsor de bază al lui László Tőkés! Ce organizații din alte țări a mai finanțat premierul maghiar?

viktor orban laszlo tokes scaled - News Moldova

National

Viktor Orbán, sponsor de bază al lui László Tőkés! Ce organizații din alte țări a mai finanțat premierul maghiar?


În anul 2011, guvernul Ungariei, condus de Viktor Orbán, a alocat aproximativ un milion de euro (997.200 de euro la cursul din acea perioadă) către trei organizații maghiare din România care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

Aceste informații au fost dezvăluite în urma unei solicitări de declasificare a unor hotărâri de guvern mai vechi de zece ani, făcută de ziarul maghiar HVG. Aceste sume au fost alocate în secret, fără ca publicul din Ungaria să fie conștient de donații sau de destinația sumelor.

În total, guvernul Ungariei a emis cinci hotărâri în 2011, prin care a alocat 787 de milioane de forinți (aproximativ 2.833.200 de euro) pentru organizații din statele în care există minorități maghiare, cum ar fi România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația. Din această sumă, 35% a fost direcționată către Transilvania, regiunea din România cu o comunitate maghiară semnificativă.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministerul Culturii: Măsurile fiscale propuse de Finanțe vor duce la desființarea a 61% dintre instituțiile de cultură!

Potrivit dezvăluirilor recente făcute de ziarul maghiar HVG, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de László Tőkés, a primit aproximativ un milion de euro în 2011 din partea guvernului Ungariei, condus de Viktor Orbán. Aceasta a fost parte a unui pachet mai mare de finanțări destinate organizațiilor care susțin autonomia Ținutului Secuiesc în România.

CNMT a fost cel mai mare beneficiar al acestor finanțări, primind 265 de milioane de forinți (aproximativ 954.000 de euro). Aceasta a coincis cu o perioadă în care existau tensiuni între CNMT și UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), iar liderul UDMR de atunci, Markó Béla, era în dezacord cu László Tőkés privind unele abordări politice. În acel moment, Tőkés propunea înființarea Partidului Popular al Maghiarilor din Ardeal, care ar fi fost o competiție pentru UDMR.

News Moldova îți recomandă și ...   Programul Interreg NEXT România-Ucraina amânat din cauza conflictului cu Rusia - MOLDOVA INVEST

Obiectivele CNMT includ apărarea drepturilor și intereselor comunității maghiare din Transilvania și sprijinirea aspirațiilor spre autonomie bazate pe dreptul la autodeterminare internă cuprinzătoare, conform site-ului oficial al organizației.

De-a lungul anilor, relația dintre Tőkés și premierul Viktor Orbán a fost strânsă, iar aceasta a fost confirmată prin prezența lor împreună la diverse evenimente publice, inclusiv la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Tőkés a însoțit adesea premierul Ungariei pe scenă în timpul discursurilor sale.

Pe lângă CNMT, alte organizații care luptă pentru autonomie în regiunea Transilvaniei, cum ar fi Consiliul Național Secuiesc (CNS) și Asociația Siculitas, au primit și ele fonduri de la guvernul Ungariei în 2011. Aceste finanțări și sprijinul manifestat de guvernul maghiar către aceste organizații au ridicat semne de întrebare privind relațiile bilaterale dintre Ungaria și România, precum și impactul lor asupra stabilității politice în regiune.

News Moldova îți recomandă și ...   Cum s-au produs exploziile de la Crevedia? Alex Florența, procuror general: Doi șoferi au încercat să transfere gaz în altă cisternă, cu un furtun

De asemenea, în același an, a fost înființat Fondul Bethlen Gábor, o fundație destinată administrării fondurilor guvernamentale direcționate către comunitățile maghiare din străinătate. Totuși, guvernul Ungariei a evitat utilizarea acestui fond pentru alocarea sumelor menționate, preferând să canalizeze direct finanțările către diverse organizații.

Celelalte organizații care au primit finanțări de la guvernul maghiar în 2011 sunt: 

  • Asociația Civică Főnix (Slovacia) – 190 milioane HUF (684.000 de euro)
  • Asociația Culturală Maghiară Subcarpatică (Ucraina) – 122,7 milioane HUF (441.720 de euro)
  • Consiliul Național Maghiar (Serbia) – 90 milioane HUF (324.000 de euro)
  • Pro Futuro Hungarica (Slovacia) – 50 milioane HUF (180.000 de euro)
  • Comunitatea Democrată a Maghiarilor din Croația – 34,3 milioane HUF (123.480 de euro)
  • Asociația Civică Agenda (Serbia) – 23 de milioane HUF (82.800 de euro)

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top