fbpx
Connect with us

Ziua Marinei 2023: Evenimente spectaculoase pregătite de Forțele Navale!

Ziua Marinei 2023: Evenimente spectaculoase pregătite de Forțele Navale! - News Moldova

National

Ziua Marinei 2023: Evenimente spectaculoase pregătite de Forțele Navale!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Pe 15 august, în fiecare an, România sărbătorește Ziua Marinei Române, ocazie în care este comemorată și Adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor. La festivitățile organizate în Constanța pentru această ocazie, vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă.

Festivitățile de Ziua Marinei Române nu vor fi afectate de incidentul de luni, când o mină marină a explodat în apropierea unui dig din Constinești. Autoritățile române au confirmat că programul evenimentului va fi menținut, iar măsurile de siguranță vor fi luate pentru a asigura buna desfășurare a activităților.

Manifestările din cadrul Zilei Marinei Române vor avea loc în Portul Militar Constanța și vor începe în jurul orei 10:00. Ceremonia va debuta cu primirea oficialilor și ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare. Aceste momente vor fi însoțite de intonarea Imnului de Stat al României și de tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. Vor urma discursurile președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Marcel Ciolacu, dar și al altor oficialități din cadrul statului român.

Klaus Iohannis, la festivitățile de Ziua Marinei: „România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace!”

Mesajul lui Marcel Ciolacu, de Ziua Marinei: „Sfânta Maria să îi ocrotească pe marinari și poporul român”

Evenimentul va cuprinde și exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 2023”, care va fi prezentat în fața Comandamentului Flotei. Acesta va include diverse acțiuni precum inserție de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate.

Pe lângă aceste momente, programul va include și alte aspecte precum lansarea de ancore de flori în memoria eroilor marinari și defilarea Navei-școală „Mircea” cu cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

Evenimentele din cadrul Zilei Marinei Române includ și momente artistice și de divertisment pentru public. Formația muzicală a Forțelor Navale, sub conducerea colonelului Cornel Ignat, va oferi un mini-concert pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20:00-20:30. Repertoriul lor va include piese din universul marinăresc, aducând o atmosferă de sărbătoare și unitate.

După concert, marinarii se vor retrage cu torțe pe un itinerariu special: de la Cazino la Faleză, apoi spre Comandamentul Flotei, pe Str. Remus Opreanu și, în final, în Piața Ovidiu. Muzica Militară a Forțelor Navale va continua să ofere reprezentații pentru publicul prezent în Piața Ovidiu.

Finalul sărbătorii va fi marcat de un spectacol impresionant de artificii și drone, organizat de Primăria Municipiului Constanța, în Piața Ovidiu, la ora 22:45. Aceste momente spectaculoase vor încheia evenimentele dedicate celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române, oferind o experiență de neuitat pentru toți cei prezenți.

Această sărbătoare marcantă aduce în prim-plan importanța și rolul Marinei Române în asigurarea securității și suveranității naționale pe apă, dar și în misiunile de sprijin umanitar și de menținere a păcii la nivel internațional.

Parada de Ziua Marinei, întreruptă pentru scrut timp pentru o navă de salvare. „În urma cu câteva minute, nava Phoenix, aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, a fost solicitată de catre MRCC să intervină intr-o operaţiune de căutare şi salvare a unei persoane căzute în apă, în zona plajei Corbu”, a anunţat, marţi, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top