Connect with us

6 muzee din NEAMȚ pot fi vizitate în tururi virtuale 3D. Vezi lista completă a muzeelor din ROMÂNIA

Neamt

6 muzee din NEAMȚ pot fi vizitate în tururi virtuale 3D. Vezi lista completă a muzeelor din ROMÂNIA

Proiectul, numit „Muzeul – de pe uliță pe ecran” include tururi virtuale 3D interactive, fotografierea și documentarea, localizări și integrare în Google Street View, Google Maps și Google Earth și implică echipament de înaltă performanță pentru 28 de muzee din Moldova. Printre cele 28 de muzee găzduite de platformă, șase sunt din județul Neamț:

Casa Memorială „Visarion Puiu” și Muzeul „Mihail Sadoveanu”

Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu” din Casa Memorială „Visarion Puiu” a fost în primă instanță dedicat doar romancierului și face parte din spațiul monastic al Schitului Vovidenia – Mănăstirea Neamț. După ce mitropolitul Visarion, cel ce a construit imobilul în 1938, a plecat în exil din pricina regimului totalitar, autoritățile comuniste au dispus ca fosta reședință a ierarhului de la Vovidenia să fie transformată în sediul Cooperativei agricole din comună (C.A.P. Vânători-Neamț). Doar intervenția scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961), a împiedicat această inițiativă, care ar fi dus la distrugerea imobilului, căci scriitorul a cerut de la autoritățile politice ale vremii să folosească clădirea drept casă de creație.

În amintirea faptului că Visarion Puiu era tot din Pașcani, ca și romancierul, iar în clasa a I-a, cei doi au fost colegi de clasă la învățătorul Mihai Busuioc, alias „Domnul Trandafir”, în 1948 Sadoveanu a solicitat casa arhierească spre folosință. Venea inițial la schit vara sau la sărbătorile de iarnă, iar după 1955 și-a stabilit reședința definitiv la Vovidenia, unde a locuit până în anul morții, 1961. Actualmente în fosta clădire arhierească, devenită „Casa Memorială Visarion Puiu” în 1998, coexistă două muzee: opt camere dedicate lui Mihail Sadoveanu și una Mitropolitului Visarion Puiu. Pot fi vizitate salonul în care scriitorul organiza serate literare în fiecare toamnă, camera de lucru unde prozatorul a scris opt romane, dormitorul lui sau expoziția unde prezentată opera sadoveniană integrală, 104 volume. Camera dedicată Mitropolitului Visarion Puiu dezvăluie în amănunt viața sa, evoluția profesională și activitatea din exil, unde, la Paris, în 1949, a înființat prima episcopie românească din diaspora.

Casa „Popa” din Târpești

Nicolae Popa (1919-2010), artist naiv, a construit acest spațiu cu resurse proprii, prin creare sau colecționare. Dorința sa a fost de a conserva obiectele, tradițiile și patrimoniul nescris din mediul rural. Mărturie stau creațiile sale artistice, expuse în galerii și muzee de arta naivă din Europa, încă din anii 1970-1972, preocupări scriitoricești, monografii istorice, evocări biografice, texte pentru teatrul popular local etc. Muzeul, al cărui inițiator a fost, a primit în 1972 primii vizitatori, veniți să vadă creațiile artistului.

Casa Popa are trei spații de vizitare: prima este curtea cu statui, cea de-a doua este casa străbunicilor — clădire de patrimoniul de la 1867 — unde sunt expuse creațiile artistice ale artistului, recuzita pentru teatrul popular, diplome ale Nicolae Popa, biroul său de lucru, precum și lucrările de sculptură în lemn și piatră. Al treilea spațiu este Casa Colecțiilor, un pavilion în stil tradițional moldovenesc ce cuprinde opt săli organizate tematic din domeniile: arheologie, pictură naivă, numismatică, arme, mobilier, ceramică, costume și accesorii, artă religioasă și obiecte de ritual, fotografii de epocă, țesături de casă, obiecte de uz casnic. Muzeul conține un număr de peste 4000 de exponate.

Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu”

Iulia Hălăucescu a fost artist plastic, pictor grafician, denumită de criticii de artă „Doamna acuarelei românești”. S-a născut în Tarcău, în 1924, și a locuit doi ani în satul natal. Pe 16 noiembrie 2003, la inițiativa unui consilier local, a fost înființat muzeul dedicat artistei.
Expoziția permanentă are 123 de tablouri, pictate în acuarelă, numai cinci dintre ele fiind realizate în ulei. Mai sunt expuse 149 obiecte de ceramică, icoane vechi pictate pe lemn, obiecte din lemn , mobilier de epocă și ustensile din atelierul de creație al artistei.

Iulia Hălăucescu a deschis peste 60 de expoziții personale, în țară și în străinătate, și a participat la peste 30 expoziții retrospective organizate de Ministerul Culturii.
A călătorit foarte mult alături de soțul ei, iar opera sa a fost cunoscută mai ales în străinătate. Ea s-a stins din viață în pe 18 decembrie 2007.

Colecţia Etnografică „,Lada cu Zestre” Miron Costin

Muzeul a fost înființat la inițiativa lui Iustin Lehonschi, tânăr al satului, care la 14 ani nu găsea costume populare pentru sărbători. Astfel, a început să colecționeze și să achiziționeze obiecte care au aparținut strămoșilor, pentru a le păstra și promova. Colecția a fost întâi expusă în casa lui Iustin, iar în 2018, autoritățile locale i-au oferit clădirea fostei școli primare din sat.

Clădirea are două camere principale, prima ilustrând gospodăria țăranului român, cu activitățile de la sat (tâmplărie, țesut, oierit, agricultură), iar cea de-a doua este dedicată costumului popular. Printre piesele expuse aici se află chiar un costum popular specific satului Miron Costin, conform detaliilor de pe haine. Ultima încăpere, de dimensiuni mai mici, reunește obiecte din două domenii: zona religioasă, legată de spiritualitate, și zona războiului, cu obiecte militare. Colecția etnografică adună peste 3000 de exponate.

Muzeul Zoologic „Constantin Romanescu”

Muzeul a fost înființat în vechea clădire a școlii din sat de către învățătorul Constantin Romanescu. Una dintre sălile muzeului este dedicată zoologiei și pot fi văzute animale împăiate. Dimensiunile animalelor expuse diferă, căci există de la uriașii râși și urși, până la vulpe, iepure sau păsări mai mici. Constantin Romanescu a început să lucreze la colecția de animale în anul 1927. El a fost și director al școlii din satul Dreptu, vreme de 36 de ani.

Recent, în completarea muzeului zoologic a fost amenajată o altă sală, care pune accentul pe patrimoniul românesc. Profesoara de matematică Dumitrina Iehan a avut grijă ca băncile școlii să fie reintegrate în sala de clasă cu scenă. Pe lângă decorul școlar, a mai strâns obiecte vestimentare, fotografii din arhiva familiei și a satului, scrisori și obiecte de uz casnic.

Asociația Memorialul Colectivizării din România

Este un muzeu recent inaugurat, în noiembrie 2020, și este primul care abordează această temă în România. Povestea muzeului gravitează în jurul a două planuri: viața lui Ioachim Bulai, care împlinise un an la declanșarea colectivizării, și firul științific al acestui proces. Camere din cele două case din curtea familiei Bulai, de la 1906, respectiv 1941, au fost folosite de către autorități drept post de miliție și magazin al Cooperativei de Consum și Centru de Achiziții.

Spațiul care poate fi vizitat la acest moment este alcătuit din cinci camere ale noii case. Intrarea în muzeu se face prin camera din mijloc, cea mai mare, care a fost magazinul Cooperativei. În dreapta se află camera „Pământ”, care vorbește despre drama țăranilor, iar ultima cameră este denumită „Casa”, fiind spațiul de locuit al familiei. La aceste trei camere, se adaugă alte două spații inaugurate la sfârșitul lunii noiembrie: camerele „Furia” și „Pâinea”. Acest ansamblu explică procesul colectivizării din România dintre anii 1949-1962, dar ilustrează și multe aspecte ale stilului de viață din regimul comunist.

Prin intermediul acestei platforme, este posibilă o călătorie virtuală prin multe muzee cu un farmec aparte din satele pitorești din România, iar lista acestora rămâne deschisă.

Județul Bacău

 • Casa Memorială „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”
 • Casa Memorială „Ion Borcea”
 • Muzeul Răzeşilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat
 • Complexul Muzeal Paul Țarălungă

Județul Botoșani

 • Casa Memorială „George Enescu”

Județul Galați

 • Casa Memorială „Costache Negri”
 • Casa Memorială „Hortensia Papadat Bengescu”
 • Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu”
 • Muzeul Viu „Vatra cu Dor”

Județul Iași

 • Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”
 • Muzeul sitului arheologic Cucuteni

Județul Suceava

 • Casa Memorială „Eusebiu Camilar”
 • Casa Memorială „Nicolae Labiş”
 • Casa Muzeu Bilca
 • Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”
 • Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”
 • Muzeul Etnografic „El Greco”
 • Muzeul Sării din Bucovina

Județul Vaslui

 • Muzeul „Colțișorul meu de altădată”

Județul Vrancea

 • Casa Memorială „Ion Roată”
 • Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă”
 • Muzeul Vrancei. Secţia de Arhitectură şi Tehnică populară „Crângul Petreşti”

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și susținut de De la sat.

Echipa este formată din patru membri:

 1. Cosmin Murarașu – manager de proiect și tehnician scanare 3D
 2. Ionuț Teoderașcu – editor vizual și fotograf documentarist
 3. Nicoleta Felea – copywriter
 4. Silvia-Alexandra Nistor –  traducător autorizat.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Neamt

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top