fbpx
Connect with us

ARSENE vs COZMANCIUC – JUSTIŢIA, oarbă, pentru unul MUMĂ, pentru altul CIUMĂ

ARSENE vs COZMANCIUC – JUSTIŢIA, oarbă, pentru unul MUMĂ, pentru altul CIUMĂ - News Moldova

Neamt

ARSENE vs COZMANCIUC – JUSTIŢIA, oarbă, pentru unul MUMĂ, pentru altul CIUMĂ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Mugur Cozmanciuc, parlamentar de Neamţ, sunt ambii protagoniştii unor procese cu miză penală, însă justiţia pare a fi pentru primul mumă, iar pentru celălalt ciumă

Aceasta este concluzia la care au ajuns şi junraliştii de la www.atacul.ro, care au urmărit cronologia celor două procese. Astfel, dacă în cazul lui Cozmanciuc termenele “curg” la o distanţă de aproximativ trei săptămâni, în cazul lui Arsene, al cărui proces a ajuns la al 40-lea termen, distanţa între înfăţisările în faţa judecătorului pot depăşi chiar 40 de zile.

La Cozmanciuc, “primul termen al procesului a fost fixat pentru data de 5 octombrie, iar pe 3 februarie va fi al cincilea termen, ceea ce înseamnă cinci termene de judecată în 4 luni.
Penultimul termen al procesului s-a judecat pe 17 decembrie, când magistrații au fixat următoarea întâlnire pentru data de 12 ianuarie, adică după 26 de zile.

Spre comparație, în dosarul de corupție al lui Ionel Arsene, ajuns la al 40-lea termen de judecată, penultimul termen de judecată a fost pe 16 decembrie, iar următoarea întâlnire a fost stabilită pentru data de 27 ianuarie, adică la o distanță de 42 de zile”, notează jurnalistul Daniel Muraru pe www.atacul.ro.

Dincolo de diferenţa legată de distanţa dintre termene, dosarele au şi puncte “comune”: şi Arsene şi Cozmanciuc sunt acuzaţi de procurorii DNA de trafic de influenţă. Iar o parte dintre acuze se învârt în jurul Administrației Naționale „Apele Române”, o instituţie ce pare “blestemată”, în ultima perioadă, în sensul că e des călcată de cei de la DNA şi mulţi angajaţi de top sunt chemaţi să dea cu subsemnatul în faţa anchetatorilor.

500.000 de lei pentru un post de director

Mugurel Cozmanciuc e judecat alături de Vlad Marcoci şi omul de afaceri Sorin Ciufudean pentru trafic de influență, cumpărare de influență și instigare la cumpărare de influență.

Conform comunicatului DNA: „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri.

Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană”.

Arsene, tot influenţă, tot Apele Române

Iniţial Ionel Arsene a fost trimis în judecată în 2018 pentru două fapte de trafic de influenţă.

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.

În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului”, conform DNA.

După câteva luni a mai survenit o acuză, tot de trafic de influenţă, iar dosarul a fost conexat cu primul.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.

În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.

Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016)”, conform DNA.

Restul e… justiţie. Teoretic oarbă. Dar, se vede cu ochiul liber, cu termene, de judecată, la intervale de timp diferite de la dosar la dosar. Sau de la caz la caz. Sau poate de la om la om.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top