Connect with us

Au fost EXHUMATE primele 2 victime dintre copiii institutionalizati in caminul de la PĂSTRĂVENI NEAMȚ

Neamt

Au fost EXHUMATE primele 2 victime dintre copiii institutionalizati in caminul de la PĂSTRĂVENI NEAMȚ

Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au anunţat, joi, că în perioada 12-13 mai s-a desfăşurat o acţiune de exhumare a două dintre victimele Căminului spital pentru minori irecuperabili Păstrăveni, în vederea efectuării unei expertize medico-legale de către experţi din cadrul INML “Mina Minovici” Bucureşti.

Demersul este parte a acţiunii de urmărire penală dispusă la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în baza denunţului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanţă istorică cu privire la regimul comunist şi asistenţă în demersurile de arheologie contemporană.

Expertiza arheologică a fost asigurată de dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Neamţ.

Astfel, în data de 12 mai a fost exhumată, în cimitirul de la Păstrăveni, o victimă de sex feminin, care la momentul morţii avea vârsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuţi în Căminul spital Păstrăveni, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil.
Cauza oficială a morţii tinerei a fost encefalopatia cronică.

A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costişa. Victima, de sex masculin, avea vârsta de 11 ani la momentul morţii, iar conform mărturiei tatălui, oferită reprezentanţilor IICCMER, copilul prezentase primele simptome de boală în jurul vârstei de 5 ani, însă internarea la Păstrăveni a survenit doi ani mai târziu, chiar în zilele de Crăciun. Cauza oficială a decesului a fost anorexie neurogenă.

Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali.

Fragmentele osoase recuperate urmează a fi examinate în cadrul anchetei.

Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili Păstrăveni, situat în comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ, a fost înfiinţat la 1 octombrie 1966 şi avea o capacitate de 130 de locuri, mărită până la 204 locuri, în 1989.

Numărul total de decese ale minorilor a fost de 394, în perioada 1 ianuarie 1980 – 30 aprilie 1990.

Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vârstă 1-5 ani (235 cazuri), urmată de grupa 6-10 ani (73 cazuri), grupa 11-18 ani (77 cazuri), peste 18 ani înregistrându-se 9 decese.

Principalele cauze de deces consemnate în certificatele de deces sunt encefalopatie cronică infantilă – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorică şi oligofrenie – câte 11 cazuri. Agerpres


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Neamt

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top