fbpx
Connect with us

AUTOSTRADA Târgu Neamț – Iași – Ungheni s-a SCUMPIT! IATĂ care este noul PREȚ

Iasi

AUTOSTRADA Târgu Neamț – Iași – Ungheni s-a SCUMPIT! IATĂ care este noul PREȚ


Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni a ajuns la un cost de aproximativ 13 miliarde lei, în creștere cu 20% față de 2020, ca urmare a majorării prețurilor la materialele de construcții

Reamintim faptul că în aprilie 2021, a fost semnat contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic pentru 58 de milioane lei, cu termen de 12 luni pentru SF și 12 luni pentru Proiect Autorizație Construire respectiv Proiect Tehnic de Execuție.

Se pare că proiectantul a primit o extensie de 114 zile de la CNAIR pentru predarea SF, existând probleme  în zona de Nord a municipiului Iași.

Documentația pentru sectorul Târgu Neamț (Moțca) – Podul Iloaiei este finalizată în procent de 95% cu traseul stabilit, în timp ce pentru sectorul Podul Iloaiei – Iași – Ungheni ultima variantă de traseu ar trebui să fie acceptată în septembrie.

„Finalizare contract este 7 Iunie 2023, deci încă suntem în termen, dar cu aceste întârzieri pe SF ( aprox. 4 luni conform prelungirii acceptate de către CNAIR) este puțin probabil să se respecte termenul!

Costuri:Conform pozei pe care am atașat-o, în urma analizei din Februarie 2020 realizată de către CNAIR, tronsonul Tg.Neamț – Ungheni avea un cost de aprox. 2,5 miliarde euro cu TVA.

În acest moment avem un cost estimat în urma unei analize realizate de către proiectant de:– 6 miliarde lei fără tva pe sectorul Tg.Neamț-Letcani– 7 miliarde lei fără tva pe sectorul Letcani-UngheniAsta înseamnă un cost de aproximativ 2,6 miliarde euro fără tva pe tronsonul Tg.Neamț-Ungheni.

Comparând cu analiza financiară din Februarie 2020, constatăm o creștere de aprox. 20% în ultimii doi ani de zile, creștere condiționată de creșterile de prețuri. Constatăm că avem un preț mediu de aprox. 25 milioane euro/km, pe tot tronsonul, prețul fiind influențat și de cei aproximativ 7-8 km de tunel pe sectorul Letcani-Ungheni și viaducte.

CONCLUZIA GENERALĂ:JASPERS este o instituție care solicită date foarte clare, deoarece vorbim de bani europeni. Instituțiile românești, de la proiectant și până la UAT-uri ar trebui să emită răspunsurile solicitate cât mai rapid și fără omisiuni.

Finalizarea etapei AMC1 și AMC2 depinde foarte mult de acest lucru! Fără finalizarea celor două etape de Analiză Multicriteriala nu vom afla traseul final și tipul de profil (autostradă. ..) și nu se poate trece la etapa studiilor geo pe sectorul Podul Iloaiei- Leţcani-Ungheni.

Menționez că pe sectorul Tg.Neamț (Moţca) – Podul Iloaiei proiectantul a finalizat studiile geo în proporție de 95%, deoarece aici avem un traseu clar. Acest contract are un termen de finalizare în Iunie 2023. Încă suntem în termen, dar…!Acest tronson poate fi finanțat prin POT 2021-2027!”, a declarat Cătălin Urtoi.

News Moldova îți recomandă și ...   La trei mese savurate în foodcourt-ul Palas, facem cinste cu a patra!

„Soluție pentru deblocarea și accelerarea implementării acestui proiect:1. sectorizarea celor 100 km de la Tg.Neamt la Golăiești în 2 secțiuni respectiv sectiunea 1: Tg Neamt – Letcani (km 0 – km 61) + sectiunea 2: Letcani – Golaiesti (km 61 – km 100,14) conform caietului de sarcini.2. obtinerea a 2 Certificate de Urbanism pentru Tg Neamt – Letcani (km 0 – 61km) respectiv pentru Letcani – Golaiesti (km 61 – km 100,14)3. obținerea a 2 Acorduri de Mediu pentru Autostrada Tg. Neamt – Lețcani (Iasi Vest) respectiv Autostrada Letcani – Golaiesti (Iasi Nord)

Avantaje:

1. implementarea mai rapidă a proiectării pe zona Târgu Neamț – Lețcani  – un adevărat cimitir ”rutier” pe DN 28 pentru participanții la trafic

2. rezolvarea blocajelor de la Podu Iloaiei și Târgu Frumos prin maturizarea mai rapidă a proiectării pe secțiunea Târgu Neamț – Lețcani

3. Lansarea mai rapidă a licitației de execuție pe tronsonul Târgu Neamț – Lețcani cu prioritate a Variantelor Ocolitoare la profil de autostradă Podu Iloaiei și Târgu Frumos

4. corelarea proiectării V.O. Iași-Est, podului de la Ungheni, a Spitalului Regional de Urgență și a modernizării Aeroportului Iași cu autostrada Iași Nord (secțiunea Lețcani – -Golăiești)E un scenariu pe care CNAIR îl poate lua in calcul ACUM având in vedere ca in 2021 strategia de implementare era fezabila iar studiul de fezabilitate în mai 2022 este încă imatur”, a declarat Adrian Covăsnianu, secretar de stat.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: "Să ne ferim de manipularea informațiilor false!"


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Forumul economic regional

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top