Connect with us

Axa rutieră strategică 3 NEAMŢ-BACĂU, o PROVOCARE de 132 de milioane lei ce va dezvolta ECONOMIC judeţul Neamţ

Actualitatea Europeană

Axa rutieră strategică 3 NEAMŢ-BACĂU, o PROVOCARE de 132 de milioane lei ce va dezvolta ECONOMIC judeţul Neamţ

Modernizarea Axei rutiere strategice 3 Neamţ-Bacău captează atenţia invitaţilor

In cadrul emisiunii Actualitatea Europeană, difuzată vineri, 27 august, de News Moldova, s-a discutat despre proiectele implementate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 în judeţul Neamţ.

Programul Operaţional Regional este unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii, fiind implementat la nivelul regiunii Nord-Est de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE).

Invitaţii ediţiei au fost Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est, Cristian Zamă, Director al Direcţiei Organism Intermediar POR şi Ion Stefanovici, analist politic.

Potrivit discuţiilor din cadrul emisiunii, cel mai important proiect al administraţiei publice judeţene a Neamţului este cel al al modernizării Axei rutiere strategice 3 Neamţ-Bacău.

Reabilitarea şi modernizarea căilor rutiere – cheia unui trafic fluidizat şi a intrării unei zone în atenţia investitorilor

Cristian Zamă a făcut următoarea introducere acestui proiect, făcând precizări şi despre raţiunea implementării unei astfel de iniţiative de infrastructură rutieră:

Cristian Zama – Directorul Directiei Organism Intermediar POR din cadrul ADR Nord-Est

Principalul proiect al Neamţului e drumul.Drumul care face legătura cu Bacăul, una din axele finanţate prin POR şi săptămâna viitoare [a se ţine cont că declaraţia a fost dată în 27 august a.c.] cred că vor încheia contractul de lucrări, după multe reluări.Le-a fost greu, au avut contestaţii (…)

La un moment dat, finanţatorii cer nevoia de a face drumul şi care e traficul.Păi dacă drumu-i flenduri, stricat, n-are trafic şi am constatat ce trafic atrage ulterior, după ce drumul e reparat.

Vă dau un foarte mic exemplu – drumul Pojorîta pe Rarău, un drum deosebit.Neamţul a finanţat axialul pe drumul pe care se ajunge la Durău.Am fost de curând, săptămâna trecută, era bară la bară.Deci iată că încercăm şi noi să contribuim cu partea noastră.

Proiectul cuprinde trei tronsoane:

  • Piatra Neamţ – Horia;
  • Horia – Ion Creangă;
  • Ion Creangă – Icuşeşti, limita cu judeţul Bacău.

În cadrul proiectului sunt incluse lucrări pentru 104 poduri şi podeţe, 18 kilometri de şanţuri betonate, 105 drumuri laterale ce vor fi amenajate pentru accesul la acest drum judeţean şi 2,5 km rigole pentru scurgerea apei.

Semnarea contractelor de lucrări de către preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene

Conform spuselor lui Cristian Zamă, de curând au fost semnate de către preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, contractele pentru lucrările ce vizează această Axă rutieră strategică Neamţ-Bacău, proiectul având o valoare de 132 de milioane lei.

Ionel Arsene – Presedintele CJ Neamt

Odată cu predarea amplasamentului şi a semnării ordinului de începere a lucrărilor pentru primul tronson, Ionel Arsene a subliniat că se va începe cu reabilitarea străzii Izvoare din municipiul Piatra Neamţ, aceasta aflându-se într-o stare avansată de degradare.

 

La acel moment, preşedintele CJ Neamţ a declarat următoarele:

“Pentru primul segment, Piatra Neamţ – Horia, am promisiunea din partea constructorului că în maximum două săptămâni va avea toate avizele necesare şi lucrările vor începe.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a celor 70 de km este de 165,7 milioane de lei, din care 151 de milioane de lei provin din fonduri europene (…) Este un proiect complex, de importanţă regională, care va dezvolta din punct de vedere economic judeţul Neamţ.”

ADR Nord-Est, istoric vast privind finanţarea axelor rutiere

Despre acest proiect, Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, face următoarele precizări:

“Am avut în acest exerciţiu [2014-2020] patru axe rutiere mari pe care le-am finanţat.Una a legat sau leagă Suceava de Iaşi (…) Alta leagă Piatra Neamţ de Bacău, dar nu pe drumul obişnuit ci (…) traseul ar fi Trifeşti (…)

Ce am vrut noi să facem (…) întrucât noi nu finanţăm drumuri naţionale şi autostrăzi, să creăm nişte alternative pentru a mai fluidiza traficul (…) Acest drum făcut de către judeţul Neamţ împreuna cu judeţul Bacău face legătura între douăzeci şi ceva de localităţi şi iese (…) aici, în Neamţ.Deci este un drum care va fluidiza traficul pentru o bună parte din comunităţile rurale.”

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Actualitatea Europeană

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top