fbpx
Connect with us

Ciupercăria cu Pleurotus, în prag de subzistență! O afacere cu multe probleme pe piața din județul Neamț

ciupercaria-cu-pleurotus,-in-prag-de-subzistenta!-o-afacere-cu-multe-probleme-pe-piata-din-judetul-neamt

Neamt

Ciupercăria cu Pleurotus, în prag de subzistență! O afacere cu multe probleme pe piața din județul Neamț

Deși ideea de a investi într-o ciupercărie le surâde celor care se gândesc că afacerea cu ciuperci este una ușoară, cu profit garantat, realitatea este mult mai dureroasă

Afacere la nivel de hobby!

Claudiu Doboș este un cunoscut cultivator de ciuperci din comuna Săbăoani, județul Neamț. Acesta a început afacerea în urmă cu 7 ani, cultivă Pleurotus pe o suprafață de 500 mp, a investit inițial 20.000 de euro, iar după 7 ani de activitate a ajuns la o investiție totală de 50.000 de euro.

„Este o afacere la nivel de hobby, încă. În primii 3 ani, nu am putut vorbi de profit, pentru că am mers aproape pe zero. După 7 ani, am ajuns la o investiție totală de 50.000 de euro, între timp tot am reinvestit și cu banii de la ciorap.

În acest moment, cred că mi-am scos cam jumătate din investiție. Într-un an muncesc la ciupercărie 10 luni, dar cu profit minim doar 6 luni, când vând ciuperci, în rest este muncă voluntară“, ne specifică ciupercarul.

News Moldova îți recomandă și ...   Fosta gradină ZOOLOGICĂ din Piatra-Neamț va fi transformată în grădină publică. Proiectul are o valoare de peste 6,6 milioane de lei

4-5 tone de ciupercă Pleurotus, pe ciclu de producție

Fermierul din Săbăoani a optat pentru ciupercile Pleurotus care se pretează la exploatarea pe raft, putem vorbi în acest caz de un  spațiu sub formă de tunel, termoizolat, amenajat cu rânduri și rafturi suprapuse.

„Hala este un solar tip tunel izolat; am preferat să fac cultura pe rafturi, deoarece am zis că îmi permite o cantitate mai mare, dar se pare că m-am înșelat, nu poți încărca la refuz un solar tip tunel cu ciuperca Pleurotus, deoarece are nevoie de ventilație.

Mai mult de 7-8 tone nu încap, pentru că prin fenomenele metabolice au loc degajări de CO2. Așa am rămas la 4-5 tone pe un solar de 30 m lungime x 8 m lățime, și prefer să fac mai multă calitate decât cantitate“, adaugă nemțeanul.

News Moldova îți recomandă și ...   Grav accident rutier pe E85, soldat cu PATRU morți, dintre care doi COPII

Aspect comercial doar pentru 24 de ore

În comparație cu celelalte culturi horticole, cultura ciupercilor implică ocuparea unor suprafețe foarte mici de teren, mai spune Claudiu Doboș.

„Teoretic, ar fi profitabile suprafețele mari, dar ar include un volum extraordinar de muncă și o disciplină a personalului, deoarece ciuperca Pleurotus, nu acceptă compromisuri, din cauza aceasta eu am reticențe la suprafețe de cultivare mai mari; trebuie să fii prezent tot timpul în mijlocul ciupercii.

La suprafețe mari, intervine și problema cui dau ciuperca, pentru că, la ciuperca Pleurotus, aspectul comercial și-l păstrează doar primele 24 de ore, indiferent dacă avem cameră frigorifică sau nu.“

Două cicluri de producție/an

Cultura ciupercii Pleurotus este strict legată de sezon, adică nu puteam face producție de Pleurotus vara sau iarna; trebuie să ținem cont de faptul că e rentabil să producem ciuperci Pleurotus, doar 3 luni primăvara și 2 luni toamna“, adaugă ciupercarul.

News Moldova îți recomandă și ...   Două femei din Ucraina, RĂNITE într-un ACCIDENT RUTIER petrecut în județul Neamț

„Un ciclu de producție se întinde pe parcursul a circa două luni, acest lucru specifică faptul că, îmi fac singur compostul, ce înseamnă asta? Că după ce fac compostul, am nevoie de două săptămâni la incubare, în care miceliul dezvoltă și acaparează compostul.

Pasteurizarea este fundamentală și sunt niște pași extraordinari de stricți, în momentul când faci pasteurizare pe cont propriu. În acest sens a trebuit să măresc investiția, să fac un laborator.

În două săptămâni este incubarea, după, sacii ajung în camerele de fructificare, la valul întâi recoltăm cam 60% din tot ce poate face un sac și la va


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top