Connect with us

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț ia măsuri ferme împotriva comercializării produselor neconforme

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț ia măsuri ferme împotriva comercializării produselor neconforme - News Moldova

Neamt

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț ia măsuri ferme împotriva comercializării produselor neconforme

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a luat măsuri imediate, după ce au devenit publice informații despre comercializarea unui sandwich cu mucegai

Produsul în cauză a fost achiziționat de la Profi Rom Food SRL, un supermarket din Piatra Neamț. CJPC s-a autosesizat și a demarat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale de către operatorul economic responsabil pentru comercializarea acestor produse.

Comisarii de la CJPC Neamț au inspectat imediat produsele expuse

Pe data de 26 mai 2023, comisarii de la CJPC Neamț au inspectat imediat produsele expuse spre vânzare în acea zi și, în prezența reprezentantului operatorului economic, au constatat că acestea nu erau păstrate la temperatura recomandată de producător (temperatura înregistrată era de 19,5 grade Celsius, în timp ce intervalul de temperatură recomandat era de 0 – 4 grade Celsius sau 0 – 7 grade Celsius).

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț ia măsuri ferme împotriva comercializării produselor neconforme - News Moldova

Comisarii de la CJPC Neamț au continuat verificările și a constatat că și produsele expuse în vitrina de masă caldă nu erau păstrate la temperatura legală (temperatura înregistrată era de 51-55 grade Celsius, în timp ce temperatura prevăzută de legislație este de 60 de grade Celsius).

News Moldova îți recomandă și ...   Piatra-Neamț va găzdui Cupa României la Futsal U19

De asemenea, vitrina de masă caldă prezenta depuneri rezultate dintr-o igienizare necorespunzătoare.

Care au fost sancțiunile?

Echipa de control a decis să sancționeze operatorul economic cu trei amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern nr. 21/1992 (r2).

„Odată cu sancțiunea, a fost dispusă și măsura complementară de retragere a tuturor unităților de produs  aflate la comercializare expuse în vitrinele de prezentare, în valoare de 1109 lei și măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor la vitrinele de prezentare înregistrate cu deficiențe.

Comunicăm consumatorilor că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.” – a transmis comisarul șef adjunct Vlad Ciurea – CJPC Neamț.

News Moldova îți recomandă și ...   Reacția conducerii Liceului „Vasile Conta” din Târgu-Neamț după scandalul supravegherii ilegale

ANPC supraveghează în mod constant piața

CJPC dorește să informeze consumatorii că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor supraveghează în mod constant piața și asigură respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

Iată câteva sfaturi pentru consumatori:

  1. Achiziționați produse doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate.
  2. Verificați direct proprietățile organoleptice ale produselor, precum și semnele de alterare, modificările aspectului (prezența mucegaiului, aspect mâzguit etc.), culoarea modificată, consistența și prezenta corpurilor străine.
  3. Dacă cumpărați produse refrigerate, transportați-le în condiții igienice la domiciliu și depozitați-le în frigider cât mai curând posibil.
  4. Evitați achiziționarea produselor preambalate care au ambalajul deteriorat sau la care există suspiciuni cu privire la conținutul deteriorat.
  5. Fiți atenți la condițiile de depozitare, atât în magazin, cât și acasă. Verificați dacă se respectă temperatura indicată de producător și refuzați să cumpărați produse care au fost expuse la alte temperaturi decât cele recomandate.
  6. Nu cumpărați produse despre care aveți îndoieli cu privire la calitate și informații de etichetare.
  7. Refuzați produsele care au data durabilității minimale/data limită de consum modificată sau depășită.
  8. Citiți eticheta de prezentare a produsului și, în special, lista ingredientelor (componentele alergene trebuie să fie evidențiate pe etichetă).
  9. Fiți atenți la mijloacele de măsurare (cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile și verificate metrologic.
  10. Verificați prețurile pentru a se potrivi cu cele afișate pe raft și cele de pe bonurile de casă.
  11. Solicitați și păstrați bonul fiscal, în cazul în care doriți să faceți o reclamație în legătură cu o neregulă.
News Moldova îți recomandă și ...   Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț va beneficia de echipamente medicale moderne în valoare de peste 5,5 milioane de lei

Prin urmare, este important ca toți consumatorii să fie informați și să acorde atenție aspectelor legate de siguranța alimentară și protecția drepturilor lor.

Sursa: stiri-neamt.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top