fbpx
Connect with us

Condamnare penală pentru un ofițer IPJ Neamț, găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de fals intelectual

judecata e1649936121268 - News Moldova

Neamt

Condamnare penală pentru un ofițer IPJ Neamț, găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de fals intelectual


Polițistul va fi supravegheat pe o perioadă de 2 ani și participa la un program de reintegrare socială și prestarea a 70 de zile de muncă

Decizia judecătorilor de la Judecătoria Piatra Neamț nu este definitivă și a fost contestată de acuzat, Drăgușanu Florin Ion.

Magistrații de la Piatra Neamț au explicat motivele condamnării și au prezentat modul în care au avut loc infracțiunile, rezultând o pedeapsă de un an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Inițial, doi polițiști au fost acuzați: ofițerul de poliție și un polițist local

Cauza, instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, a vizat doi suspecți: ofițerul de poliție, în vârstă de 49 de ani, și un polițist local, în vârstă de 41 de ani, care a fost cercetat pentru complicitate la fals intelectual.

Dezvăluirea a venit de la ofițerul de poliție din cadrul Poliției Roznov. Conform urmăririi penale, pe data de 14 iulie 2020, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, acesta a verificat mai multe documente referitoare la procedura de afișare a unor procese verbale de constatare a contravențiilor.

Suspiciunile ofițerului au apărut după ce a observat mai multe nereguli. Procesele verbale de comunicare a sancțiunilor contravenționale nu aveau număr de înregistrare din data presupusei comunicări, ci preluau numărul de înregistrare al lucrării cu caracter general.

De asemenea, toate documentele erau scrise cu același tip de pix. Mai mult, în toate documentele suspectate de nereguli, același polițist local era trecut ca martor asistent.

În acea perioadă, polițistul local lucra în patrulă împreună cu agenții de ordine publică din cadrul Poliției Roznov. Procesele verbale în cauză au fost întocmite în perioada mai-iunie 2020.

Ofițerul de poliție a făcut copii ale registrului de organizare a dispozitivului de siguranță publică și patrulare, evidențiind diferența dintre semnătura polițistului local și cea înscrise în cele șase procese verbale întocmite de acesta.

La finalul anchetei, procurorii l-au trimis în judecată doar pe polițistul Drăgușanu și au renunțat la urmărirea penală în cazul polițistului local.

Judecătorii au stabilit că polițistul a avut o atitudine nesinceră

Magistrații au analizat și au constatat că erau implicate adrese emise de diverse organe de poliție prin care se solicita afișarea/comunicarea unor procese verbale de constatare a contravențiilor la adresele persoanelor sancționate.

Practic, polițistul și un martor asistent (polițistul local menționat anterior) ar fi trebuit să livreze documentele la adresele de domiciliu ale celor amendați.

În cazul documentelor suspectate de fals, martorul asistent era mereu același polițist local. La audieri, polițistul local a declarat că a lucrat de multe ori în echipă cu colegii de la Poliția Roznov și că polițistul Drăgușanu l-a rugat să participe la activități de comunicare/afișare a unor procese verbale de constatare a contravențiilor, inclusiv în 2020.

Atunci când i-au fost prezentate actele, polițistul local și-a amintit și a afirmat că a fost sigur că a lucrat cu polițistul doar la o adresă și că au convenit ca doar acesta din urmă să meargă în teren, fără ca el să participe fizic, deoarece era de serviciu și nu putea părăsi locul de muncă.

Polițistul a afirmat că “își amintește că a mers cu colegul său la fiecare dintre adresele menționate, întocmind procesele verbale la data respectivă sau a doua zi”.

El a menționat că s-au deplasat de cinci ori la adresele menționate în procesele verbale, la date diferite, cu mașina de serviciu a colegului său.

Datele înscrise în procesele verbale au fost considerate a fi cele la care s-au deplasat pentru a ajunge la acele adrese.

Polițistul și-a recunoscut scrisul și semnătura la rubrica “Întocmit” și “Semnătura agentului”. Totuși, în fața judecătorilor, și-a schimbat poziția și a susținut că a mers la aproximativ patru adrese de două-trei ori, împreună cu colegi care așteptau în mașină, iar el verifica dacă persoanele căutate erau acasă.

Magistrații au constatat că afirmațiile polițistului erau contrazise de probatoriul adunat

Cu toate acestea, nu a putut preciza numele colegilor cu care a mers în teren. În cele din urmă, magistrații au constatat că afirmațiile polițistului erau contrazise de probatoriul adunat.

Instanța a apreciat că infracțiunea săvârșită de polițist este fals intelectual în formă continuată, deoarece au fost comise cinci fapte.

Conform legii penale în vigoare, aceasta atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Completul de judecată a decis o pedeapsă de un an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, care depășește minimul legal, având în vedere forma continuată a infracțiunii și gravitatea acesteia.

Magistrații au considerat că această pedeapsă este proporțională cu gravitatea faptelor săvârșite și au luat în considerare circumstanțele cazului.

Polițistul va fi supravegheat pe o perioadă de 2 ani și va avea mai multe obligații, printre care participarea la un program de reintegrare socială și prestarea a 70 de zile de muncă în folosul comunității.

Sursa: mesagerulneamt.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top