Consiliul Județean Neamț a găzduit, marți, 12 martie 2024, conferința la nivel înalt „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE“

Întrunirea a fost organizată în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (în cadrul căreia instituția noastră este membru și a cărei președinție o asigură) și Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova.
„Evenimentul a fost extrem de important pentru noi, atât prin participarea numeroasă – circa 150 de persoane din țară și de peste Prut – cât și prin faptul că au venit reprezentanți ai opt raioane din Republica Moldova, cu cele mai multe dintre ele Consiliul Județean Neamț având încheiate parteneriate și acorduri de cooperare. Le mulțumesc tuturor pentru participare și adresez mulțumiri reprezentaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, care au ales instituția noastră pentru a fi gazda acestei conferințe de nivel înalt. Subiectele abordate în cadrul întrunirii s-au axat pe modelele de bune practici ale Consiliului Județean Neamț în privința atragerii de fonduri europene. Pentru mine și vicepreședinții Adrian Păduraru și Dragoș Chitic a fost o ocazie de a prezenta pe scurt investițiile pe care le derulăm cu finanțare europeană în toate domeniile de activitate. Le-am prezentat participanților câteva dintre proiectele din domeniul infrastructurii rutiere, din sănătate, cultură, educație și sunt convins că au plecat din Neamț cu multe idei pe care le vor pune în aplicare în raioanele pe care le reprezintă“, a declarat 𝐈𝐨𝐧 𝐀𝐬𝐚𝐟𝐭𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦.
La eveniment au mai participat oficialități locale și județene din Neamț și 42 de primari din Republica Moldova, interesați de modele de bune practici în domeniul accesării de fonduri europene în unitățile administrativ-teritoriale pe care le reprezintă.
Printre cei care au luat cuvântul la conferința de ieri se numără atât reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care au prezentat oportunitățile de accesare a fondurilor europene de către Republica Moldova, cât și din partea oaspeților: Ghenadie Sîrbu (Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Direcția coordonarea politicilor publice și integrare europeană), Tatiana Rotari (Cancelaria de Stat, Guvernul Republicii Moldova, șefa Oficiului Teritorial Ungheni), Iurie Calestru (director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor – IDEP Moldova), Nicolae Drăgănel (președintele Consiliului Raional Călărași), Adrian Olărescu (vicepreședintele Consiliului Raional Cimișlia), Alexandru Catan (președintele Consiliului Raional Căușeni), Sergiu Grigoriev (președintele Consiliului Raional Dubăsari), Nicolae Melnic (președintele Consiliului Raional Edineț), Ion Cojocari (vicepreședintele Consiliului Raional Glodeni), Iurie Levinschi (președintele Consiliului Raional Hîncești) și Ion Diavor (președintele Consiliului Raional Nisporeni).
Printre mesajele de mulțumire adresate oficialităților nemțene de către vorbitori – fiecare punctând disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova pentru a adera la Uniunea Europeană – s-a remarcat discursul plin de patriotism al unui român de peste Prut, care a venit îmbrăcat în straie populare și a adus mulțumirile confraților săi, vorbind în fața celor 150 de participanți la eveniment despre iubirea lor față de ceea ce înseamnă „România Mare“ și dragostea pentru istoria, cultura, datinile și obiceiurile care se regăsesc pe ambele maluri ale Prutului.
„Cu așa mesaj încărcat de patriotism de la finalul conferinței, am convingerea că fiecare dintre participanți a plecat de la Consiliul Județean Neamț cu inima încărcată de emoție și cu profunde sentimente de dragoste față de ceea ce înseamnă România și românism! Este o vorbă din bătrâni: «Sângele apă nu se face!». Dragostea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului nu va dispărea până la sfârșitul timpului“, a mai adăugat 𝐈𝐨𝐧 𝐀𝐬𝐚𝐟𝐭𝐞𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦.