fbpx
Connect with us

Consumul de alcool în rândul tinerilor este în creștere. Statisticile DSP Neamț sunt îngrijorătoare

Consumul de alcool în rândul tinerilor este în creștere. Statisticile DSP Neamț sunt îngrijorătoare - News Moldova

Neamt

Consumul de alcool în rândul tinerilor este în creștere. Statisticile DSP Neamț sunt îngrijorătoare


Potrivit unui studiu, 6  din 10 liceeni români cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani au declarat că au consumat alcool în ultimele 30 de zile, de cel puțin două ori

Luna iunie este în mod obișnuit marcată de o campanie de informare, conștientizare și educare organizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru a atrage atenția asupra efectelor nocive ale consumului de alcool în rândul tinerilor.

Anul acesta, interesul publicului a fost captat de greva generală din învățământ, ceea ce a făcut ca mesajul campaniei să fie puțin receptat de către grupul țintă, care a fost în schimb liber să frecventeze barurile și cluburile.

Potrivit unui studiu realizat în 2022 de YRBSS, 6  din 10 liceeni români cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani au declarat că au consumat alcool în ultimele 30 de zile, în cel puțin una sau două zile.

De asemenea, unul din zece băieți și una din douăzeci de fete de 15 ani din România au afirmat că au experimentat starea de ebrietate cel puțin de două ori în viața lor.

În comparație cu media UE, România înregistrează o frecvență mai ridicată a consumului excesiv de alcool, cu 33% la bărbați și 15,4% la femei, comparativ cu 20,1% la bărbați și 10% la femei în media UE.

Consecințele consumului de alcool în rândul tinerilor –  DSP Neamț

Datele oferite de DSP Neamț relevă o serie de consecințe negative asociate consumului de alcool în rândul tinerilor.

În anul 2022, medicii de familie au raportat 142 de cazuri noi de tulburări mintale și de comportament legate de consumul de alcool, dintre care 18 implicau femei.

În mediul rural, au fost raportate 86 de cazuri, dintre care 15 implicau femei, iar în mediul urban au fost raportate 56 de cazuri, dintre care 3 implicau femei.

  • În același an, 107 persoane, dintre care 23 femei, au fost diagnosticate cu boală alcoolică a ficatului, 76 dintre acestea având domiciliul în mediul rural.
  • În mediul urban, 31 de persoane au primit acest diagnostic, dintre care 3 femei.

De asemenea, în Neamț, 543 de persoane au fost internate în 2022 pentru tulburări mintale și de comportament legate de consumul de alcool sau afecțiuni cauzate de acesta.

La sfârșitul lunii martie 2023, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară și Poliția Târgu Neamț au depistat 88 de elevi care frecventau barurile din oraș.

Este o problemă deosebită referitoare la accesul tinerilor la alcool și apare necesitatea unei abordări mai eficiente în cadrul campaniilor de prevenire și educare.

Sursa: monitorulneamt.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top