fbpx
Connect with us

Costuri exorbitante pentru înlăturarea ruinelor podului de la Luţca, prăbușit la câteva luni de la reabilitare

Costuri exorbitante pentru înlăturarea ruinelor podului de la Luţca, prăbușit la câteva luni de la reabilitare - News Moldova

Neamt

Costuri exorbitante pentru înlăturarea ruinelor podului de la Luţca, prăbușit la câteva luni de la reabilitare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Îndepărtarea ruinelor podului de la Luţca, județul Neamț, care s-a prăbușit la doar câteva luni de la reabilitare a rezultat în costuri semnificative pentru legislativul nemțean

Lucrările, în valoare de 6.153.906 lei (aproximativ 1,2 milioane de euro), se apropie de suma alocată inițial pentru reabilitarea podului, respectiv 8,3 milioane de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro).

Contractul pentru această operațiune a fost încheiat pe 19 septembrie 2023, iar fondurile au fost alocate din bugetul local. În comunicatul emis de CJ Neamț se menționează că valoarea lucrărilor executate a fost de 6.153.906,82 lei, inclusiv TVA.

În ciuda acestor cheltuieli considerabile, perspectivele pentru construirea unui nou pod care să lege cele două maluri ale râului Siret rămân încă incerte. Documentația tehnico-economică a fost aprobată într-o ședință din februarie 2024, iar devizul general al investiției este estimat la 37.392.709 lei, aproximativ 7,5 milioane de euro. Finanțarea proiectului va proveni din bugetul local și guvernamental.

În ceea ce privește demersurile practice, nu se cunoaște încă momentul exact al începerii construcției, deoarece sunt necesare obținerea avizelor, elaborarea proiectului tehnic, obținerea autorizației și organizarea licitației pentru lucrări, toate acestea presupunând o perioadă de timp semnificativă.

De asemenea, Consiliul Județean Neamț a intentat un proces împotriva firmei Darcons Roman, responsabilă cu reabilitarea podului prăbușit, solicitând daune. Cu toate acestea, societatea a intrat în insolvență, iar orice dispută juridică este îngreunată de această situație, Consiliul Județean trebuind să se înscrie în tabelul creditorilor.

Pe măsură ce timpul trece, nemulțumirea populației din cinci comune afectate crește, aceștia fiind nevoiți să ocolească aproximativ 30 de kilometri pentru a-și rezolva problemele cotidiene, precum accesul la locuințe, serviciu sau școală. Un locuitor al zonei, Gheorghe Ciobanu, avertizează că factorii politici vor fi sancționați la alegerile următoare pentru bătaia de joc și umilința la care sunt supuși locuitorii acestor comune.

O soluție alternativă a fost propusă imediat după prăbușirea podului, când Armata a oferit posibilitatea construirii unei structuri pe pontoane.

Reabilitarea podului a început în 2020, iar inaugurarea a avut loc pe 13 noiembrie 2021, însă structura reabilitată s-a prăbușit pe 9 iunie 2022, în timp ce un camion trecea peste ea.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top