Connect with us

Decizie CONTROVERSATA a CJ NEAMŢ în privința realizării STRATEGIEI de DEZVOLTARE a județului

Neamt

Decizie CONTROVERSATA a CJ NEAMŢ în privința realizării STRATEGIEI de DEZVOLTARE a județului

CJ Neamţ a luat o decizie ciudată: a încheiat un contract de elaborare a strategiei de dezvoltare a judeţului cu o firmă care intermediază vânzări de nave şi avioane

În plus firma figurează cu un singur angajat. Cât de plauzibil, credibil este ca o firmă cu un angajat şi cu obiect de activitate intermedierea de vânzări de nave şi avioane să creioneze cea mai bună strategie de dezvoltare pentru judeţul Neamţ, poate fiecare să îşi dea răspuns la această întrebare.

Strategia de dezvoltare a unui județ trebuie să ţină cont, cel puţin aşa spune teoria, de caracteristicile judeţului, să pornească de la o analiză realistă a resurselor și oportunităților respectivului județ, a nevoilor comunităţii, să facă o prioritizare a domeniilor în care trebuie intervenit şi a proiectelor de dezvoltare, finalitatea dorită fiind să crească nivelul de trai al comunităţii şi să îmbunătăţească în mod real condiţiile de viaţă ale nemţenilor, în cazul nostru.

Va putea angajatul de la Bucureşti să facă o asemenea analiză şi să identifice apoi cele mai viabile proiecte pentru o dezvoltare a judeţului Neamţ pe termen mediu şi lung? Destul de dificil, mai ales că viaţa de Bucureşti nu are aceleaşi coordonate cu traiul amărâţilor dintr-un judeţ ce e codaş la mai toate capitolele, inclusiv venituri şi infrastructură. Dar să nu ne pierdem speranţa.

Ca să nu mai spunem că, într-o ţară care e în UE, iarăşi cel puţin teoretic, şi în care când vine vorba de proiecte de dezvoltare toţi vorbesc numai de bani europeni, o strategie de dezvoltare a unui judeţ trebuie să fie în concordanţă cu priorităţile din exerciţiul financiar european prezent şi viitor, că altfel strategia judeţului se va potrivi ca nuca-n perete cu axele de finanţare europene.

Aşadar, deja plângem de mila angajatului de la SC Yellow MTE SRL care va trebui să se împartă cel puţin în trei: să vină în judeţ şi să afle despre realitatea dureroasă de aici – infrastructură inexistentă sau minimă, nivel de trai mult sub media europeană etc, să dea o fugă şi la Bruxelles să vadă cum ar putea pune în acord nevoile nemţenilor cu tendinţele şi cerinţele, privind finanţarea, europene, iar între timp să mai intermedieze şi oarece vânzări de nave şi avioane. Ca să nu-şi iasă din mână.

Evident mai există şi varianta copy-paste, dar atunci ne luăm adio de la dezvoltare şi banii plătiţi pentru aşa-zisa strategie se vor fi dus pe Apa Sâmbetei.

Cum s-a făcut achiziţia

Conform informaţiilor de pe SEAP,  achiziţia, prin cumpărare directă, s-a petrecut la începutul acestei luni. Pe 1 iunie a fost publicat anunţul pe SEAP,  iar a doua zi a fost finalizată procedura la preţul de 109.243,7 lei, aproximativ 22.170 de euro.

Ce s-a achiziţionat e clar: strategia de dezvoltare a judeţului Neamţ, mai exact elaborarea strategiei de dezvoltare locală 2021-2027 şi portofolii de proiecte pentru UAT consilii judeţene. La fel de clar e şi de la cine a fost cumpărată strategia: SC Yellow MTE SRL, cu sediul în Bucureşti.

Cine este SC Yellow MTE

Conform informaţiilor de pe www.listafirme.ro, SC Yellow MTE SRL este o firmă înfiinţată în 2015 cu administrator Stere Florin Cătălin şi doi asociaţi cu câte 50%: administratorul şi Mitrică Alin Sorin. Obiectul de activitate este” Intermedieri în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane”, iar la descrierea activităţii se mai menţionează: “această clasă include agenţi implicaţi în vânzarea de: -maşini, inclusiv maşini de birou şi computere, echipamente industriale, nave şi avioane. Această clasă exclude:-activităţi ale comisionarilor pentru autovehicule, vezi 451-licitaţii de autovehicule, vezi 451 –comerţul cu ridicata în nume propriu, vezi 462 la 469 – vânzări cu amănuntul făcute de comisionari, vezi 4799”.

Un angajat şi un profit de 329.594 lei

SC Yelllow SRL nu a avut niciun angajat în anul înfiinţării, unul în 2016 şi 2017, apoi din nou fără angajaţi în 2018 şi 2019, iar în 2020 a revenit la un angajat. Cât priveşte cifra de afaceri şi profitul, în anul înfiinţării societatea a fost pe pierdere, 8.375 lei, şi a acumulat datorii de 13.251 lei, apoi au urmat alţi doi ani pe pierdere, 2016 – 33.058 lei pierdere şi 48.843 datorii, 2017 – 25.976 lei pierdere şi 81.395 lei datorii.

În 2018, societatea a trecut pe profit, cu o cifră de afaceri de 11.578 lei, profitul fiind de 3.125 lei, iar datoriile de 66.196 lei. Apoi cifra de afaceri şi profitul au crescut spectaculos în 2019, 132.500 lei, respectiv 116.965 lei, iar datoriile au scăzut la 13.043 lei. Însă abia anul 2020 va fi unul de “boom”: cifră de afaceri de 1.664.880 lei, profit de 329.594 lei şi datorii de 259.387 lei.

Alte contracte

SC Yellow MTE SRL nu e la prima oferă de genul celei care a atras “atenţia” Consiliului Judeţean Neamţ. Astfel, firma din Bucureşti a mai oferit un studiu de fezabilitate pentru Căminul Cultural din Maglavit, la preţul estimat de 109.000 lei. Cu doar 243 de lei mai puţin decât oferta pentru strategia de dezvoltare a judeţului Neamţ. Probabil că, la preţ, doar asta e diferenţa: câteva sute de lei între un studiu de fezabilitate pentru un cămin cultural, fie el şi la Maglavit, şi strategia de dezvoltare a ditamai judeţului.

Yellow MTE mai apare ca ofertant şi pentru alte studii de fezabilitate, pentru un centru medical, pentru blocuri ANL, pentru modernizare şi reabilitare şcoli, valorile estimate fiind între 100.000 şi 128.000 lei.

Revenind la achiziţia făcută de Consiliul Judeţean Neamţ, nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem ce strategie şi ce dezvoltare ne aşteaptă.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top