fbpx
Connect with us

Deputatul AUR Dumitrina Mitrea: „Noua lege a pensiilor deschide poarta nedreptăţii flagrante faţă de nevăzători”

2 - News Moldova

Neamt

Deputatul AUR Dumitrina Mitrea: „Noua lege a pensiilor deschide poarta nedreptăţii flagrante faţă de nevăzători”


Deputatul AUR de Neamț, Dumitrina Mitrea, atrage atenția că proiectul de lege privind sistemul public de pensii adoptat recent, nu respectă principiile de echitate și drepturile persoanelor cu dizabilități

„Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, adoptat cu o viteză frenetică de coaliţia PSD-PNL, a creat o inechitate majoră, prin forma propusă pentru persoanele cu deficienţe vizuale grave de vedere.

Se dovedeşte încă o dată că reprezentanţii coaliţiei Nicu şi Marcel au produs un nou proiect de lege pe care nu l-au discutat cu persoanele vizate, un proiect care produce mai multe inechităţi şi probleme.

Fără a se ţine cont de particularităţile ce definesc activitatea pesoanelor nevăzătoare, actualul proiect de lege al pensiilor nu a avut drept reper o treime din stagiul complet de cotizare pentru calculul pensiei persoanelor din această categorie.

Aşadar, coaliţia PSD-PNL a promovat acest proiect de lege printr-o abordare mecanică, făcând uz de principiul contributivităţii şi pentru situaţii deosebite, precum cea a persoanelor cu handicap pentru care era necesar să existe o înţelegere aparte a legii, fără a prejudicia în acest sens zeci de mii de persoane. Astfel, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă, şi nici egalitatea de şanse nu mai au vreo relevanţă, în pofida angajamentelor internaţionale semnate de România, inclusiv Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ratificată prin Legea nr. 221/2010.

Înţelegând aceste aspecte deloc de neglijat şi imperios necesar a fi reparate, am depus amendamente la acest proiect de lege, prin care se acordă punctajul pentru situaţia excepţională a persoanelor cu deficienţe vizuale grave, pornind de la o treime din stagiul complet de cotizare. În acest fel, se constituia un stimulent autentic pentru aceşti angajaţi, în efortul lor de a-şi păstra locul de muncă sau de a-şi continua activitatea profesională în condiţiile unui context socio-economic deja defavorabil.

Am intervenit şi în timpul dezbaterilor de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, am susţinut aceste amendamente şi am pledat pentru a se interveni imediat pentru efectuarea modificărilor propuse, astfel încât legea să fie una echitabilă, mai ales că impactul social ar fi fost unul esenţial, vizând zeci de mii de persoane cu deficienţe de vedere, inclusiv membri ai familiilor lor.

Atrag atenţia că, în momentul de faţă, din cauză că cei din PSD-PNL au respins la vot aceste amendamente, acest proiect de lege va prejudicia ireversibil persoanele cu deficienţe vizuale grave. Mult clamata echitate pentru toţi din partea celor aflaţi la guvernare înseamnă, din păcate, în litera acestei legi, nedreptate flagrantă pentru nevăzători, semeni ai noştri, ce fac parte dintr-o categorie prin excelenţă vulnerabilă”, a anunțat deputatul AUR Dumitrina Mitrea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top