fbpx
Connect with us

Despre modernizare și progres în comuna nemțeană GRINȚIEȘ cu primarul Ana BUȘTIHAN

despre-modernizare-si-progres-in-comuna-nemteana-grinties-cu-primarul-ana-bustihan

Neamt

Despre modernizare și progres în comuna nemțeană GRINȚIEȘ cu primarul Ana BUȘTIHAN


Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Comuna nemțeană Grințieș este formată din satele Bradu, Grințieș (reședința) și Poiana. Ea este situată pe valea râului Bistricioara, în partea de vest a județului și în zona centrală a Carpaților Orientali

Toponimul Grintieș este considerat se datorează termenului german «Die Grentze», însemnând graniță, dat de către austrieci pe vremea Imperiului Habsburgic.

Comuna se află în extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Harghita; ea se întinde la vest de la pâraiele Prisecani și Pintec, de o parte și de alta a râului Bistricioara, până aproape de vărsarea acestuia în lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

Axa principală a localității este formată de valea râului Bistricioara, iar munții sunt fragmentați de văi adânci de până la 600 m, săpate de numeroșii afluenți ai acesteia.

Spre nord în stânga Bistricioarei, relieful format din șisturi cristaline este alcătuit din ultimele culmi ale Munților Bistriței, dintre care Grințieșul Mare are altitudinea de 1762m iar Hurduga altitudinea de 1382m.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei CORDUN, județul NEAMȚ, Adrian CIOBANU, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Doamnă primar Ana BUȘTIHAN, cum s-a resimțit în Grințieș perioada economică dificilă pe care o traversăm?

Scumpirile la materiale, carburanți și utilități afectează foarte mult activitățile pe care le avem în derulare. La nivelul comunei Grințieș există două proiecte finanțate prin PNDL II și anume: „Extindere retea alimentare apa si canalizare in comuna Grințies, județul Neamț” și „Modernizare și construire poduri și podețe în comuna Grințies, județul Neamț”.

În ambele cazuri am fost nevoiți să reactualizăm indicatorii tehnico-economici și să ajustam prețul contractelor ca urmare a solicitărilor justificate din partea contractanților. Astfel, dacă anul 2021 a presuspus actualizarea prețului la materiale în cazul ambelor obiective de investiții, anul 2022 a condus la o actualizare mai amplă deoarece s-a avut în vizor actualizarea prețurilor lucrărilor rest de executat pe fondul situației existente la nivel mondial.

News Moldova îți recomandă și ...   Accident rutier în comuna nemțeană SĂVINEȘTI. Doi polițiști au fost RĂNIȚI

Această situație economică creează existența unei fluctuații de documente deoarece ajustarea se realizează la fiecare solicitare de plată pe întreaga perioadă de derulare a contractului.

Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?

Cele mai importante proiecte finalizate în ultima perioadă de timp la nivelul comunei Grințieș vizează:

  • Proiect integrat privind alimentarea cu apă, canalizare menajeră şi staţie de epurare, reabilitare cămin cultural cu amenajare de punct muzeistic, modernizare drum comunal DC 152 şi achiziţia de utilaje pentru întreţinere drumuri;
  • Extindere sistem de alimentare cu apă în satele Poiana si Bradu, comuna Grinties, judeţul Neamţ;
  • Anvelopare termică a Școlii Gimnaziale „Constantin Pantiru” Grințieș;
  • Baza sportivă multifuncţională de tip 2;
  • Construire zid de sprijin cu piatra de carieră în sat Bradu, comuna Grinties;
  • Lucrări de reparatii curente la Grădinița din sat Bradu și la Școala Gimnazială „Constantin Panțiru” din comuna Grințieș, județul Neamț.
News Moldova îți recomandă și ...   Vasile ASANDEI, directorul ADR Nord Est: ”În 2022, am obținut avantaje importante: descentralizarea și recunoașterea națională și europeană”

Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?

În momentul actual, la nivelul comunei Grințieș, există în derulare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală II doua proiecte și anume: Extindere retea alimentare cu apă si canalizare in comuna Grințieș, județul Neamț și  Modernizare și construire poduri și podețe în comuna Grințieș, județul Neamț.

În cazul primului obiectiv de investitii, se doreste realizarea a aproximativ 12 km de retea de  alimentare cu apa, cu 364 de bransamente si 932 de beneficiari directi, pe de-o parte, iar pe cealalta parte, înființarea unei retele de canalizare de aproximativ


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top