Connect with us

„Drumul TALIENILOR”, DJ 209B Malini-Borca, modernizat de firma cumatrului lui ARSENE, acuzată de FRAUDĂ cu fonduri EUROPENE

Neamt

„Drumul TALIENILOR”, DJ 209B Malini-Borca, modernizat de firma cumatrului lui ARSENE, acuzată de FRAUDĂ cu fonduri EUROPENE

“Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi”, deşi trimisă în judecată recent într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a mai bifat un contract de la începutul acestui an

Este vorba despre contractul pentru modernizarea drumului județean 209B, Mălini – Iesle – Borca, cu o valoare de 14,8 milioane de euro (72,8 milioane de lei).

DJ 209B este mult mai cunoscut sub denumirea de Drumul Talienilor, iar “Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi” a fost mult mai cunoscută sub denumirea de Aqua Parc, societate controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel. Cumătrul lui Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

De menţionat că succesul în semnarea de noi contracte pe bani publici a societăţii menţionate nu pare a fi influenţat de faptul că recent DNA a dispus trimiterea ei în judecată.

Procurorii anticorupţie de la Bacău au dispus „trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L.) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (comise sub forma autoratului și a complicității)”.

Conform anchetatorilor, “în perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului “Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”, administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L. ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri.

În realitate, lucrările au fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene.

Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Rămâne de văzut ce va stabili instanţa de judecată, în sensul vinovăţiei sau nevinovăţiei celor implicaţi, însă un lucru poate fi comentat: un imperiu financiar ce presupune contracte de sute de milioane de euro cu statul, cel controlat de “cumătrul” Ginel, este chemat să dea socoteală în instanţă pentru un “mizilic” de câteva sute de mii de lei.

Despre fosta Aqua Parc, actuala “Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi” şi contractele ei cu statul, News Moldova a scris în numeroase rânduri:

IMPERIUL financiar al CUMĂTRULUI lui Arsene: Ginel şi CONTRACTELE cu statul de sute de MILIOANE de euro

 

Din ÎMPRUMUTUL de 100 de milioane RON al CJ Neamt, CUMĂTRUL lui ARSENE ia partea LEULUI

Revenind la modernizarea Drumului Talienilor, evident că aceasta este lăudabilă. Conform proiectului, aprobat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală – etapa a doua, durata de execuție a lucrărilor, inclusiv proiectarea, este de 28 de luni, respectiv doi ani și jumătate.

Drumul va avea lățimea de opt metri, cu acostamente de 0,75 metri pe fiecare parte, va avea șanțuri pe 15,6 kilometri, vor fi construite 63 de podețe și nouă poduri noi și vor fi reabilitate cinci poduri. Traseul va conține 9 serpentine, se vor construi ziduri de sprijin pe o lungime de 6,7 kilometri.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top