fbpx
Connect with us

Dumitrina Mitrea (AUR): Coaliția de guvernare s-a decredibilizat prin faptul că a votat Legile Educației în prima zi de grevă a profesorilor 

AUR Dumitrina Mitrea Lavric - News Moldova

Neamt

Dumitrina Mitrea (AUR): Coaliția de guvernare s-a decredibilizat prin faptul că a votat Legile Educației în prima zi de grevă a profesorilor 


Educația nu este în mod clar o prioritate pentru coaliția PSD-PNL-UDMR – Senatul, care este for decizional, a votat controversatele Legi ale Educației luni, 22 mai, în prima zi de grevă a profesorilor

În ceea ce privește nemulțumirile cadrelor didactice, noile legi introduc o primă pentru profesorii care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară şi viitoare alocări de sume din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învățământ.

Pe de altă parte, o serie de măsuri benefice au fost eliminate din varianta finală a acestor legi, precum amendamentele referitoare la alocarea unor fonduri pentru materialele profesorilor și posibilitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe lună pentru cei care se titularizează în mediul rural.

Deputatul AUR Dumitrina Mitrea consideră că aceste măsuri ar fi trebuit discutat în prealabil cu reprezentanții profesorilor, iar orice modificări ar fi trebuit să aibă la bază studii de impact.

„Per ansamblu, coaliția de guvernare, condusă de orgolii și de interese de partid, a votat o lege cu efecte pe zeci de ani, decredibilizându-se, astfel, ideea de schimbare reală si practică în sistemul de învățământ.

Din nou, se conturează tot mai acerb tabloul pierderii altor decenii pentru educația copiilor noștri, care ne vor pleca în continuare din țară, fapt ce va fi cauzat, fără drept de apel și de colapsul sistemului educațional”, subliniază deputatul AUR.

Având în vedere că profesorii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile, Dumitrina Mitrea solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să răspundă la următoarele întrebăi:

  1. De ce ați susținut și solicitat votul pentru aceste proiecte de lege în timp ce profesorii se află în grevă generală?
  2. Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în cuprinsul acestor proiecte de lege, votate și adoptate în același timp cu desfășurarea grevei cadrelor didactice?
  3. Schimbările propuse se fundamentează pe un studiu de impact care a cercetat efectele pozitive și eventuale efecte negative ale noii legi?


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top