fbpx
Connect with us

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Proiectul de lege privind acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat a fost depus în Senat”

Eugen Tapu - News Moldova

Neamt

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Proiectul de lege privind acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat a fost depus în Senat”


Prezentat anterior într-o primă lectură premierului Nicolae Ciucă, Proiectul de lege care reglementează acordarea voucherelor de vacanță și salariaților din sistemul privat a fost depus la Senat, a anunțat senatorul Eugen Țapu-Nazare

“Am inițiat și semnat acest demers legislativ împreună cu colegii mei senatori, Radu Oprea și Lorant Turos, care, în calitate de lideri de grup ai PSD și UDMR, au înțeles importanța acestui proiect și efectele sale benefice asupra salariaților din sistemul privat, dar și a economiei în general.  

În forma prezentată, Proiectul de lege prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cei aproximativ 4,2 milioane de salariați din sistemul privat, cu contracte de muncă, să beneficieze de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/anual, similar cu salariații din sistemul bugetar. Voucherele de vacanță vor fi deductibile integral din impozitul pe venit, de 10%, plătit de fiecare salariat și/sau din CAS, fără nicio presiune suplimentară pe angajator.

Ca prim efect al acestei decizii, presiunea fiscală pe salariat ar înregistra o scădere. În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% – 27%. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus, un exemplu fiind CAS, unde statul român colectează  doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze.

Totodată, pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați – cei din sistemul bugetar și cei din sistemul privat – adoptarea Proiectului de lege va conduce la revitalizarea turismului și a industriei HoReCa, cele mai afectate de criza pandemică, dar și la dezvoltarea industriilor conexe: alimentară, transporturi, comerț, servicii etc. De asemenea, va scădea costul fiscal pe angajat, iar prin efectele directe din economie se va înregistra o creștere a Produsului Intern Brut.  

Proiectul de lege a fost depus în Senat și cu semnăturile de susținere a 140 de senatori și deputați PNL, PSD și UDMR”, a precizat Eugen Țapu-Nazare, Președintele Comisiei de antreprenoriat și turism din Senat.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top