fbpx
Connect with us

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților - News Moldova

Neamt

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților


Între 1 și 4 august, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț organizează cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”.

La această sărbătoare a cântecului, dansului și portului tradițional, ce are loc la poalele Ceahlăului, au fost invitate grupuri folclorice renumite din Franța, Polonia și Serbia: Grupul folcloric „Trou Normand”, Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka și Ansamblul folcloric „Šumadija”. Lor li se alătură grupuri de dansatori ale minorităților din România, reprezentate la Festival fiind comunitățile tătară, greacă și macedoneană, prin Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța), Ansamblul de dansuri „Comorile Neamțului” și Ansamblul folcloric „Brâul roșu”, ambele din Piatra-Neamț. Gazde artiștilor invitați le vor fi membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților - News Moldova

Respectând tradiția itinerantă a manifestării, fondată în 1991, instituția organizatoare a pregătit o serie de patru evenimente artistice complexe ce vor avea loc în trei localități ale județului. După spectacolele susținute în comuna Pângărați și orașul Târgu Neamț, Festivalul se va muta la Piatra-Neamț pentru două seri de excepție.

În municipiul reședință de județ, pe platoul Curții Domnești, se vor desfășura ultimele două seri folclorice ale ediției a XXV-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Aceste două seri magice vor fi marcate de concerte extraordinare, la care, alături de formațiile participante, vor evolua Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău (pe 3 august 2024) și Damian Drăghici (pe 4 august 2024). Ambele evenimente vor începe la ora 19:00.

News Moldova îți recomandă și ...   CSM Ceahlaul Piatra Neamț a ajuns pe ultimul loc în Liga a II-a!

În plus, în seara de duminică, publicul nemțean va putea urmări două programe speciale de dansuri grecești și machedonești, prezentate de Ansamblurile „Comorile Neamțului” și „Brâul roșu”.


Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților - News Moldova

Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka (Polonia)

Grupul „Casa Poporului” din Bychlewo, care aparține de Centrul Cultural Municipal din localitatea poloneză, are o vechime de cinci decenii. Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka a fost înființat în 1974 datorită implicării grupurilor de femei în vârstă din Cercul Femeilor Rurale din Bychlewo. Din 1980, ansamblul este membru al asociației CIOFF (Consiliul Internațional al Ansamblurilor Folclorice). Acesta este un ansamblu de tradiție, recunoscut pentru autenticitatea sa și pentru activitățile educaționale în domeniul artei populare. Grupul este compus din aproximativ o sută de dansatori (copii, adolescenți și adulți cu vârste între 5 și 40 de ani) și o orchestră de opt membri, cu instrumente precum clarinet, vioară, acordeon, contrabas, tobă și trompetă.

Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța)

Ansamblul „Tekir”, care poartă numele cetății străvechi Tekir, a ajuns la peste șase decenii de existență. Înființat în 1963, grupul a fost constant reînnoit de generații succesive de tineri dansatori și artiști, păstrând vie pasiunea pentru folclorul tradițional. Numele ansamblului provine din legenda orașului Techirghiol, un nume întâlnit în documente datând de la începutul secolului al XVI-lea. Ansamblul „Tekir” este cunoscut pentru respectul său față de valorile culturii tradiționale românești și pentru promovarea culturii multietnice dobrogene atât în țară, cât și peste hotare. Repertoriul său cuprinde numeroase suite de jocuri populare, interpretate de tinerii dansatori ai localității Techirghiol, iar ansamblul a primit aprecieri pentru originalitatea dansurilor, costumelor și abordarea folclorului tătăresc.

News Moldova îți recomandă și ...   O nemțeancă a pus stăpânire pe un drum public și un pod peste un râu! De ce l-a blocat cu un gard electric?

Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău

Fondată în 2012, Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău a reușit să înregistreze numeroase piese alături de cei mai cunoscuți artiști ai Moldovei. Conducerea orchestrei este asigurată de dirijorul Vitalie Dorin, iar colectivul este considerat un adevărat model pentru tânăra generație de muzicieni. Orchestra continuă să bucure publicul de pe ambele maluri ale Prutului cu melodii și spectacole de excepție.

Damian Drăghici

Damian Drăghici a urmat studii de muzică la Universitatea de Muzică din Atena și la Colegiul de Muzică Berklee din Boston, unde a absolvit cu Magna cum laude, fiind primul român care a obținut această distincție. A înregistrat peste 20 de albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, de la folclor și pop instrumental, la jazz și world music. A colaborat cu artiști de renume internațional, precum Joe Cocker, James Brown și Cyndi Lauper, și a fost invitat să participe la turneul „Night of the Proms” în Europa. Damian Drăghici este cunoscut pentru inițiativele sale muzicale inovatoare, cum ar fi proiectele „Damian & Brothers” și „The Gypsy Cuban Project”.

News Moldova îți recomandă și ...   500.000 de lei pentru reconstrucția chiliilor de la Mănăstirea Văratec

Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”

Înființat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” a devenit unul dintre cei mai importanți păstrători ai culturii tradiționale românești. De-a lungul decadelor, ansamblul a călătorit în toată Europa, aducând frumusețea dansurilor, cântecelor și costumelor populare românești în fața publicului internațional. Repertoriul lor cuprinde dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României, iar ansamblul a primit numeroase premii și distincții la festivaluri din Franța, Italia, Polonia, Grecia, Bulgaria, și multe alte țări.

Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului”

Ansamblul folcloric „Comorile Neamțului” a fost fondat în 2008 de profesorul-coregraf Anda Maria Acristinei. Ansamblul reunește tineri cu vârste între 4 și 30 de ani, care împărtășesc dragostea pentru jocul și cântecul popular. Grupul a participat la numeroase festivaluri și concursuri internaționale, obținând premii și aprecieri atât în țară, cât și în străinătate.

Ansamblul folcloric „Brâul roșu”

Fondat în 2017, Ansamblul „Brâul roșu” aparține Asociației culturale folclorice „Nae Rotariu” și promovează dansurile și tradițiile folclorice românești. Ansamblul se concentrează și pe dansurile minorităților etnice din România, participând la numeroase festivaluri și concursuri, unde a obținut premii importante. Coregrafa ansamblului, Cătălina Dumitrachi, a reușit să pună în valoare jocurile populare din diverse regiuni ale României, precum și din patrimoniul folcloric european.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Programul complet și lista invitaților - News Moldova

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top