Connect with us

Firma HEIDELBERGCEMENT Tașca a scăpat UȘOR pentru dezastrul ECOLOGIC provocat la NEAMȚ! Poluarea cu AMONIAC a depășit de 1.900 ori normele admise

Firma HEIDELBERGCEMENT Tașca a scăpat UȘOR pentru dezastrul ECOLOGIC provocat la NEAMȚ! Poluarea cu AMONIAC a depășit de 1.900 ori normele admise - News Moldova

Neamt

Firma HEIDELBERGCEMENT Tașca a scăpat UȘOR pentru dezastrul ECOLOGIC provocat la NEAMȚ! Poluarea cu AMONIAC a depășit de 1.900 ori normele admise

Sancțiune nesemnificativă primită de firma HEIDELBERGCEMENT Tașca, în urma poluării masive cu AMONIAC

Cu aproximativ o săptămână în urmă, printr-o informare de presă, ofițerii Gărzii de Mediu Neamț anunțau moartea mai multor pești din două păstrăvării din apropierea pârâului BICAZ, și de pe pârâul Bicaz.

Tot Garda de Mediu informa că acest lucru s-a întâmplat din cauza poluării masive cu AMONIAC. Vinovat pentru aceste fapte se face combinatul de ciment din apropiere, HEIDELBERGCEMENT Tașca.

Firma HEIDELBERGCEMENT Tașca a scăpat UȘOR pentru dezastrul ECOLOGIC provocat la NEAMȚ! Poluarea cu AMONIAC a depășit de 1.900 ori normele admise - News MoldovaDupă analizele celor de la Garda de Mediu a rezultat faptul că depășirea la AMONIAC era de 1.900 ori mai mare decât normele admise.

VEZI AICI: PEȘTI MORȚI pe pârâul BICAZ din Neamț și la 2 păstrăvării din ZONĂ, din cauza poluării cu AMONIAC

Pentru deversarea a 5,5 tone de apă amoniacală în reţeaua de canalizare interioară a fabricii din Taşca, de unde a ajuns în pârâul Bicaz, firma HEIDELBERGCEMENT Tașca  a fost sancționată cu 360.000 de lei, 200.000 de la Garda de Mediu și 160.000 de lei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor. 

Sancțiunea primită de nemții de la HEIDELBERGCEMENT este nesemnificativă în raport cu gravitatea acțiunilor săvârșite de către aceștia pe teritoriul județului Neamț. 

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul primarului Municipiului ROMAN, județul Neamț, Laurențiu Dan LEOREANU, transmis cu ocazia Sărbătorilor Pascale

HEIDELBERGCEMENT Tașca  a fost găsită vinovată de „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane (…) de ape uzate, deşeuri, reziduuri, sau produse de orice fel (…) care pot schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol“.

Profit de peste 245.000.000 de lei pentru HeidelbergCement România S.A.

Grupul HeidelbergCement a fost fondat în Germania în 1873 și activează în Europa Centrală și de Est încă din 1989. Cu puncte de lucru în peste 50 de țări, în 2019, grupul a înregistrat venituri totale de 18,9 miliarde de euro și un profit de 1,2 miliarde de euro.

Activitățile de bază ale grupului HeidelbergCement sunt producția și distribuția cimentului și agregatelor, două materii prime esențiale la fabricarea betonului. HeidelbergCement a devenit numărul 1 în producția de agregate, numărul 2 în producția de ciment și numărul 3 în producția de betoane, la nivel mondial.

Grupul are aproximativ 55.000 de angajați în peste 3.000 de locuri de producție din circa 50 de țări din întreaga lume.

News Moldova îți recomandă și ...   Două asistente, trimise în judecată pentru incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, soldat cu 9 morți

HeidelbergCement a ajuns în România în 1989

În anul 1975, s-a construit noua fabrică de ciment, în comuna Tașca din apropiere, cea veche fiind scoasă din uz. Fabrica a funcționat sub numele de Moldocim S.A. Bicaz și a fost achiziționată în 1998 de HeidelbergCement, fiind prima achiziție în România a grupului german

HeidelbergCement România S.A. a fost fondată în 1989. Grupul german HeidelbergCement face prima achiziție în România: fabrica de ciment Moldocim SA Bicaz, Tașca.

Firma HEIDELBERGCEMENT Tașca a scăpat UȘOR pentru dezastrul ECOLOGIC provocat la NEAMȚ! Poluarea cu AMONIAC a depășit de 1.900 ori normele admise - News MoldovaHeidelbergCement Group își începe activitatea în România prin înființarea a două stații de betoane, una la Timișoara și cealaltă la București.

La capitolul cifre, în 2019, HeidelbergCement România S.A. declara o cifră de afaceri de 1.194.638.962 lei la un profit de 245.282.881 lei. Compania pe teritoriul României este înființată în 1998, și număra în 2019 aproape 1.000 de angajați. 

Reacția HeidelbergCement România S.A. după ce au apărut primele date cu privire la poluarea masivă produsă

„În data de 3 mai, orele 18.55, am luat cunoștință, prin responsabilul de mediul al fabricii Tașca, despre deversarea de apă cu miros de amoniac în incinta fabricii noastre. Apa amoniacală este folosită în procesul tehnologic pentru reducerea emisiilor de NOx în toate fabricile noastre. 

Pentru HeidelbergCement România protejarea mediului este o prioritate. Regretăm profund cele întâmplate și colaborăm îndeaproape cu autoritățile competente pentru a stabili cauzele și circumstanțele acestui incident.

Garda de Mediu Neamț a efectuat un control la fața locului și au fost aplicate sancțiunile prevăzute de lege. 

De asemenea, conducerea societății a înființat o comisie internă care să analizeze incidentul, iar aceasta este încă în desfășurare. La finalizarea acesteia, vom comunica transparent rezultatele.

Luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura că un asemenea eveniment nu se mai repetă și depunem toate eforturile pentru a remedia consecințele”, transmit reprezentanții HeidelbergCement România S.A.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul Sorin Lavric: Buget pentru anul 2025 trebuie să fie un exercițiu de responsabilitate economică!

Având în vedere gravitatea acțiunilor săvârșite de către aceștia pe teritoriul județului Neamț și sumele fabuloase pe care le declară la capitolul profit și cifră de afaceri, sancțiunile aplicate de Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor sunt nesemnificative pentru nemții de la HeidelbergCement România S.A.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top