fbpx
Connect with us

Mihail Popescu, adjunct al Serviciului Achiziții din cadrul CJ Neamț, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare!

Mihail Popescu, adjunct al Serviciului Achiziții din cadrul CJ Neamț, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare! - News Moldova

Neamt

Mihail Popescu, adjunct al Serviciului Achiziții din cadrul CJ Neamț, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Un personaj influent din cadrul Consiliului Județean Neamț în ultimii ani, fost șef al Serviciului Achiziții și în prezent adjunct, a primit o sentință de 6 ani de închisoare cu executare într-un caz ce nu pare să aibă legătură directă cu funcțiile sale

Este vorba despre Mihail Popescu, condamnat pentru activități din timpul când Ionel Arsene și un grup transpartinic au influențat anumite numiri la Administrația Bazinală de Apă Siret, cu acordul său, unde Popescu a ocupat funcția de director.

Instituția în discuție a fost controlată politic de Ionel Arsene (în calitate de șef al PSD Neamț), la fel ca și DRDP Iași, responsabilă de gestionarea drumurilor naționale din Moldova.

Mihail Popescu nu a fost singurul nemțean transferat la Bacău; a fost o mișcare coordonată, însă el este singurul condamnat în urma acestor manevre. A fost găsit vinovat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, ceea ce în termeni legali înseamnă că “funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altcineva un beneficiu necuvenit”. Din acest motiv și, probabil, pentru că nu a colaborat în timpul anchetei, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. În același caz, Maria Diaconescu și Anca Mirela Chiochiu, angajate la ABA Siret, au fost găsite complice la abuzul în serviciu și au primit pedepse cu suspendare de 2 ani și 6 luni, respectiv 3 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă.

Ancheta a relevat că inculpații nu au dispus rezilierea unor contracte acordate unei firme pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale legate de lucrările de amenajare a albiei râului Țiganca, din comuna Ion Creangă, și a râului Albuia din localitatea Rotunda, comuna Doljești. Concret, contractul pentru execuția lucrărilor a fost câștigat de o firmă din Bistrița Năsăud, Transilvania Grand Construct SRL. Cu toate că lucrările nu puteau fi subcontractate conform contractului, acestea au fost executate de o altă firmă decât cea specificată inițial.

“SC Transilvania Grand Construct SRL nu a realizat direct niciun fel de lucrări pentru cele două obiective, acestea fiind subcontractate către SC Mavgo Holding SRL. (…) Analiza contractelor semnate de SC Transilvania Grand Construct SRL cu ABA Siret și cu SC Mavgo Holding SRL arată că lucrările trebuiau realizate în totalitate de SC Mavgo Holding SRL. În realitate, s-a făcut o înlocuire a executantului din contractele semnate de SC Transilvania Grand Construct, încălcându-se astfel prevederile art. 221 alin. 1 lit. d și e, alin. 71 lit. d din Legea 98/2016 privind achizițiile publice.

Schimbarea executantului a fost cunoscută de Popescu Mihail, Diaconescu Maria și Chiochiu Anca încă de la începutul lucrărilor. (…) Popescu Mihail nu și-a îndeplinit atribuțiile legale și nu a dispus rezilierea contractelor decât la data de 18.11.2020. Pasivitatea sa a condus la pierderea sumelor alocate prin HG nr. 441/25.06.2019 de Ministerul Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române”, precum și la neexecutarea lucrărilor la cele două obiective (…) În săvârșirea faptelor, Popescu Mihai a fost ajutat de Diaconescu Maria, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț”, și de Chiochiu Anca Mirela, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț”.

Mihail Popescu se confruntă cu alte probleme în afara apelului la această sentință, notează jurnaliștii de la Mesagerul de Neamț. El este judecat într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Neamț, pentru acuzații de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Ancheta a fost realizată tot de DNA, care susține că Popescu ar fi încălcat atribuțiile sale la licitația publică pentru amenajarea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În același caz mai sunt implicați Ioan Lazăr, fostul manager al unității medicale, și două persoane fizice, Gheorghe Florin Tudor și Neculai Mazilu. Conform DNA, în perioada 2012-2013, spitalul a achiziționat echipamente “mai scumpe” cu peste 3.430.393 de lei, generând prejudicii Consiliului Județean Neamț, care este parte civilă în procesul penal. Acest caz se află pe rolul instanței începând cu decembrie 2020, iar următorul termen este stabilit pentru 25 ianuarie 2024.

 

Foto: Ziar Piatra Neamț


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top