fbpx
Connect with us

Ministrul AGRICULTURII, întâlnire cu autoritățile și fermierii din NEAMȚ. Ministrul CHESNOIU: ”am pus în buget peste 500 milioane de euro în programele pe care le derulăm”

Neamt

Ministrul AGRICULTURII, întâlnire cu autoritățile și fermierii din NEAMȚ. Ministrul CHESNOIU: ”am pus în buget peste 500 milioane de euro în programele pe care le derulăm”

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a răspuns invitației deputatei Oana Bulai, de a fi prezent sâmbătâ, 11 iunie, la Roman, pentru o întâlnire  necesară, ”la firul ierbii”, cum spun agriculturii, cu autoritățile locale, cu primarii, dar mai ales cu fermierii din județul Neamț, cei care reprezintă temelia unui domeniu vital pentru economia națională.

La întâlnire au participat, de asemenea, ADRIAN NIȚĂ, prefectul județului Neamț, MIHAI APOPII, președintele Camerei de Comerț, VASILE BALCAN, director general al SC Marsat SA, dar și parlamentarii CIPRIAN ȘERBAN și REMUS MUNTEANU.

Deputata OANA BULAI, cea care a făcut posibilă această întâlnire, a precizat, în debutul discuțiilor:

„Vă mulțumesc celor care trudiți zilnic pentru a ne asigura cele necesare pe masă. Îi adresez mii de mulțumiri ministrului Agriculturii, despre care pot spune că este omul potrivit la locul potrivit. Este unul din cei mai activi miniștri din Guvern, iar biroul lor este în teren, alături de agricultori, pentru a-i sprijini. Aveți în mine și în colegii mei parlamentari un real sprijin. Găsiți în mine un partener de încredere, care va căuta mereu soluții. Avem ușa deschisă la Ministerul Agriculturii”, a precizat OANA BULAI, deputat PSD de Neamț.  

„Vreau să mulțumesc domnului ministru pentru că a venit în mijlocul nostru și că, în mai puțin de un an, a scos legea salarizării pentru agricultură și industria alimentară, de care vor beneficia salariații noștri. Anul trecut, ne-a ascultat rugămintea și a preluat această lege care este operabilă de la 1 iunie. Este de real folos pentru agricultură, deoarece necesarul de bani este mare pentru salariați, iar impozitarea de 45% era prea mult pentru această ramură. Vom avea în acest fel o fluență de angajați. La societatea noastră semnalele sunt deja clare. Nu am avut, deocamdată, o strategie agricolă clară, pe termen lung și normal era să ne axăm pe acea plus valoare ce trebuie realizată din munca noastră. Noi doar am trudit pe ogoare, am valorificat materia primă pentru export și nu am făcut decât să importăm utilaje, semințe, pesticide și tot ce înseamnă valoarea adăugată am dat-o celor care au produs produsele.

Trebuie o dezvoltare și eficientă a agriculturii. Noi am demarat valorificarea integrală a pământului prin investiția pe care o să o probăm de săptămâna viitoare, când vom face fulgi, pufuleți și sort de germeni ce poate fi folosit în panificație. Dacă ar fi să discutăm despre problemele din cultura vegetală – problema irigațiilor este stringentă, nicio societate nu are posibilitatea să inițieze un sistem de irigații funcțional. Trebuie făcut printr-un program național. A doua problemă este cea a îngrășămintelor și care la momentul de față ne sufocă cu cheltuielile. Anul acesta am plătit de trei ori mai mult decât anul trecut. Cât de curând va veni o recesiune. Vom fi descoperiți cu acoperirea cheltuielilor. Unele țări din UE au venit cu ajutoare pentru a atenua aceste cheltuieli. Sper că și la MADR vor fi gândite facilități pentru noi”, a expus situația VASILE BALCAN, director general Marsat SA. 

”Am pus în buget peste 500 milioane de euro în programele pe care le derulăm. Am reușit să finanțăm aproape 14.000 de fermieri, dar au rămas fără finanțare circa alți 30.000”

Ministrul Chesnoiu a apreciat faptul că discuțiile au această consistență și indică în mod tranșant probleme care au nevoie rapidă de soluții, de suport din partea autorităților competente. Răspunsul său a vizat cele trei niveluri pe care și-a construit toată strategia de coordonare a Ministerului Agriculturii, în așa manieră încât domeniul să devină își recapete forța de altădată.

 „Este extrem de important să avem acest dialog și mă bucur că sunt în sală și primari, pentru că vreau un dialog între administrația locală și cea centrală. Munca dumneavoastră se înscrie în pilonii de stabilitate ai unei națiuni. Trebuie să vă știți rolul și locul, iar cetățenii acestor țări să prețuiască fermierul la adevărata valoare. Am preluat ministerul și am intrat la guvernare într-un moment în care cum era nu se mai putea. Știam că vine o perioadă foarte complicată, știam efectele creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale.

Nici perioada pe care o traversăm acum nu este ușoară. PSD a ales să ofere încrederea pentru a prelua un portofoliu foarte complicat și asta arată preocuparea pe care o avem pentru fermieri și industria alimentară. Sunt fiu de inginer agronom, am crescut la sat și știu problemele fermierilor. Vreau ca lucrurile pe care le fac să fie în sprijinul dumneavoastră. Am achitat toate sumele restante către fermieri și acum virăm banii la timp. Este nevoie de bani în agricultură, pentru că riscurile sunt mari. Am pus în buget peste 500 milioane de euro în programele pe care le derulăm. Am reușit să finanțăm aproape 14.000 de fermieri, dar au rămas fără finanțare circa alți 30.000, de aici nevoia să redirecționăm finanțare către agricultură.

”Treaba mea este ca producătorii falși să dispară”

Am creionat agricultura pe trei niveluri. Primul nivel este agricultura de autoconsum, unde ne producem mâncarea pentru familie și un anumit excedent îl dăm prin piețe. Aici am adus o nouă oportunitate – Legea gospodăriei țărănești (n.r. – Legea 6/2022), care răspunde acestei categorii pentru comercializarea produselor în mod direct prin intermediul unor cooperative și să le pună la dispoziția consumatorului. Eu mă cazez la pensiuni sau agropensiuni, acolo consum produse tradiționale, așa ajut și operatorul de turism, dar înglobăm și produse din agricultură. Am fost la Gorj, la o pensiune, și am cerut slănină și gazda mi-a zis că nu mai are, pentru că a venit ANAF-ul și i-a confiscat-o, nu avea documente de intrare pe produse. În ultima perioadă s-a cam uitat că putem produce de calitate produse proaspete, care trebuie să intre în lanțul de comercializare. Domnilor primari, faceți piețe volante pentru fermieri. Treaba mea este ca producătorii falși să dispară. Lucrăm la o bază de date care să fie interconectată, iar grija fermierilor să fie pentru fermă, nu pentru a umbla după hârtii”, a spus ADRIAN-IONUȚ CHESNOIU, ministrul Agriculturii. 

”Știu că nu le convine celor care ne văd competitorii lor, România este o piață importantă”

”Al doilea nivel din agricultură îl reprezintă fermele mici și mijlocii. Se deschid noi piețe care trebuie cucerite. Produsele noastre trebuie să concureze pe piața liberă europeană. Știu că nu le convine celor care ne văd competitorii lor, România este o piață importantă. România a produs în 2021 circa trei milioane de tone de semințe la floarea soarelui, necesarul nostru fiind de 1,2 milioane de tone, iar circa 1-1,2 milioane de tone le exportăm ca materie primă. De ce nu le procesăm, pentru că nu existau piețe! Azi s-au deschis piețe și le putem ocupa”, a spus ministrul ADRIAN-IONUȚ CHESNOIU.

News Moldova îți recomandă și ...   CINCI BĂRBAȚI DIN IAȘI, REȚINUȚI ÎN URMA UNUI FURT

”Cei care au negociat PNRR au pus agriculturii zero cenți”

”Al treilea nivel îl reprezintă fermele. Trebuie să intervenim prin cunoaștere. Să fim la curent cu noile tehnologii. Trebuie investiții, precum irigațiile. Cei care au negociat PNRR au pus agriculturii zero cenți. Ne trebuie bani pentru desecare, finanțare pentru sisteme de combatere a grindinei. În ceea ce privește sistemul local de irigație la nivelul fermelor, după ce am constatat că e complicat să autorizezi un proiect, am luat decizia ca de asta să se ocupe ANIF și fiecare care vrea sprijin trebuie doar să facă o solicitare. Trebuie să folosim energia regenerabilă pentru fermieri. Din fondul de modernizare am stabilit ca o parte importantă să o direcționăm către fermieri. Putem pune panouri fotovoltaice în ferme și să devenim independenţi energetic. Sper ca până la finele anului să deschidem liniile de finanțare să vă produceți energia la nivelul fermei”, a explicat ADRIAN-IONUȚ CHESNOIU, ministrul Agriculturii. 

Tot sâmbătă, 11 iunie, Ministrului Agriculturii, ADRIAN -IONUȚ CHESNOIU, a participat la inaugurarea primei unități de prelucrare integrală a porumbului, valoarea investiției fiind de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Investitorul care deține unitatea este VASILE BALCAN, vicepreședinte al Asociației ”Forța fermierilor”. Acesta a subliniat faptul că lucrările au durat doi ani și au dus la crearea a peste 40 de noi locuri de muncă.

„Este vorba de o moară de mălai grisat de 150 de tone pe zi, prevăzută cu 2 linii pentru pufuleți și fulgi. Ea va avea și o prelucrare de germeni de porumb, extrăgând uleiul și şrotul folosit în alte preparate din panificație. Deci facem o prelucrare integrală a porumbului. Deja am lansat anul acesta producția de porumb sticlos, venind cu un pachet tehnologic și cu niște avantaje pentru cei care cultivă astfel de porumb, că avem asigurat materia primă pentru derularea activității în anul următor”, a spus VASILE BALCAN. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top