Connect with us

Ion STEFANOVICI:”Relațiile proaste cu RUSII ne-au crescut atât de mult FACTURILE la GAZ”

Actualitatea Europeană

Ion STEFANOVICI:”Relațiile proaste cu RUSII ne-au crescut atât de mult FACTURILE la GAZ”

Faptul ca statul român și-a asumat pânâ în 2023 intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire este o certitudine. Astfel vor intra in vigoare măsuri de diversificare a consumului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector si inlocuirea acestuia cu energie verde.

Pe acest subiect dar si pe tema inlocuirii treptate a gazului metan cu alte surse de energie alternativa s-a discutat in cadrul emisiunii Actualitatea Europeana gazduita de News Moldova, cu directorul ADR Nord-Est Vasile Asandei, care a venit cu unele precizari in ceea ce priveste aceste masuri punctand in mod special aspectul finaciar de sustinere a tranzitiei spre o economie verde.

“Nu lasam pe nimeni in urma”, mesajul de la Comisia Europeana

“Sunt doua mari actiuni in Europa una sa economisim energie si a doua sa producem energie verde. Gazul metan este o solutie de tranzitie, deci gazul metan nu este considerat verde. Avand in vedere cresterii pretului, se discuta la nivelul Comisiei Europene un soi de sprijin gandit pentru cele mai afectate tari de cresterea preturilor la energie. Ce stiu insa in mod foarte precis este ca se finanteaza foarte mult exact zona de cercetare si inovare.Am avut o prezentare de la Regiunea Sud-Est din Oltenia in care exista un centru de cercetare pentru hidrogen. Exista potential de dezvoltare caruia trebuie sa ii acordam atentie. Degeaba ne ducem la Europa si spunem compensati-ne facturile la gaz si nu dezvoltam aceste capacitati”, a declarat Vasile Asandei.

O alta tema discutata a fost aceea a inlocuirii pe termen lung a centralelor termice de apartament .

“Exista o discutie legata si de centralele termice si e o discutie publica. Centralele termice de apartament, se pune problema ca intr-un viitor, sa nu mai poata fi folosite. Insa asta nu se va intampla peste noapte”, a mai adaugat directorul ADR Nord-Est Vasile Asandei in interviul acordat pe care il puteti urmari integral mai jos.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Actualitatea Europeană

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top