Neamt
Portrete de SALVATORI: pompierii NEMŢENI, EROI şi peste hotare
autor
Pompierii nemţeni, care au intervenit pentru stingerea incendiilor din Grecia, au revenit acasă primind binemeritatele aprecieri pentru activitatea lor.
Una care se traduce în salvarea de vieţi şi de bunuri. Titulatura oficială este de pompieri sau de angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Menirea lor este, dincolo de titlurile oficiale, de salvatori.
Şi îşi îndeplinesc cu onoare această menire. Acasă, în majoritatea cazurilor, sau peste hotare, dacă vremurile o impun. Întorşi acasă, cei 12 salvatori au primit diplome de onoare pentru intervenţia din Grecia.
Un minim gest de recunoştinţă. Pentru ceea ce fac, cotidian, acasă sperăm să primească mereu recunoştinţa noastră. Iar onoarea nu e doar scrisă pe diplome, e ceea ce îi caracterizează, iar recunoştinţa e ceea ce merită, zi de zi, ori de câte ori intervin pentru a salva bunuri şi vieţi în urma unor incendii, accidente sau inundaţii.
Sau în orice alte situaţii extreme. Situaţii în care toţi sperăm că va apărea un SALVATOR. Şi de cele mai multe ori acesta apare şi de cele mai multe ori, nemeritat, el rămâne… un anonim. Un necunoscut.
Însă în spatele imaginii oricărui salvator există o poveste de viaţă a unui… OM. Aceste poveşti, frumoase, vi le prezentăm în acest articol. Pentru că merită şi chiar avem datoria să îi cunoaştem pe aceşti oameni care de multe ori îşi riscă propriile vieţi pentru a deveni salvatori de vieţi şi bunuri.
Plutonier adjutant Buţurcă Dragoş-Ştefăniţă, comandant de echipaj şi conducător de autospecială. A intrat în structurile ISU Neamţ în anul 2010 după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“, Boldeşti. În cei 11 ani de activitate a îndeplinit funcţii de comandant de echipaj şi de alpinist intervenţie în oraşul Tîrgu Neamţ, apoi la Piatra Neamţ. Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ din noiembrie 2020. Este căsătorit, are un băiat de 3 ani şi îi plac pescuitul şi plimbările în natură.
Plutonier adjutant Brem Ionuţ Ciprian, subofiţer operativ şi alpinist de intervenţie în cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ. A fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, Ionuţ aminteşte stingerea incendiului de la o fabrică de vopseluri din Săvineşti, din 2015 şi misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul rîului Bistriţa, în comuna Alexandru cel Bun, în 2018. În timpul liber obişnuieşte să facă drumeţii montane cu soţia şi fiica în vîrstă de 18 ani.
Plutonier adjutant Cozar Cezar-Andrei, subofiţer operativ la Piatra Neamţ. A fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 decembrie 2021, după absolvirea şcolii de la Boldeşti. Una dintre misiunile dificile la care a participat şi care are un puternic răsunet asupra salvatorului, este cea din localitatea Vaduri, aprilie 2018, cu microbuzul scufundat cu pasageri cu tot în canalul hidro. La această misiune au murit nouă oameni. Rezultate de excepţie a obţinut şi în domeniul sportiv, fiind atlet de performanţă.
Subofiţerul a cîştigat mai multe competiţii naţionale, iar în 2019 a participat la World Police and Fire Games, unde a cîştigat două medalii de bronz. Timpul liber îl petrece, în principal practicînd sportul amintit şi bodybuilding-ul.
Plutonier adjutant şef Onofrei Vasile, conducător autospeciale la Detaşamentul Piatra Neamţ, a fost încadrat la ISU Neamţ în 2007. În perioada 2010-2014 a îndeplinit atribuţiile funcţiei de subofiţer operativ principal la aceeaşi subunitate, următorii 2 ani fiind conducător auto la Garda de Intervenţie Poiana Teiului. Din 2016 ocupă funcţia actuală.
Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de amploare provocat de o explozie la un bloc de pe strada Dimitrie Leonida din municipiul Piatra Neamţ în luna octombrie 2018. La această misiune a participat din timpul liber, fără să fie chemat la serviciu. Vasile Onofrei are un băiat de 12 ani şi îi plac plimbările în natură.
Plutonier adjutant Trifescu Lucian Ioan, subofiţer operativ principal la Detaşamentul Piatra Neamţ a fost încadrat la ISU Neamţ la data de 01.11.2007. A participat la o serie de misiuni ce rămîn în amintirea pompierilor – stingerea incendiului produs la Piaţa Centrală Piatra Neamţ, stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Săvineşti din 2015, misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul hidro, în aprilie 2018 şi explozia din cartierul Dărmăneşti din ianuarie 2021. În timpul liber face sport, fotbal, fitness şi ciclism.
Plutonier adjutant Asmarandei Florin Sebastian, comandant de echipaj şi conducător auto la Detaşamentul Roman a fost încadrat la ISU Neamţ pe 30 iulie 2010, după terminarea şcolii de la Boldeşti. Din gama diversă de intervenţii la care a participat aminteşte incendiul produs în iunie 2019 la moara dezafectată din satul Budeşti, comuna Făurei. În interior se aflau 40 de butelii de oxigen ruseşti (200 l). Prima parte a acelei misiuni a fost condusă de Florin. Această misiune a fost un argument care a cîntărit consistent ca titlul de Pompierul anului 2019 să îi fie acordat.
Subofiţerul are o bogată activitate sportivă şi a obţinut rezultate excepţionale, dintre care punctăm cele patru titluri de campion mondial al pompierilor şi poliţiştilor la disciplina atletism, proba aruncarea ciocanului, obţinute în anul 2011 la New York, 2013 la Belfast, 2017 la Los Angeles şi 2019 la Chengdu. Florin este căsătorit şi are o fetiţă de 4 ani.
Plutonier adjutant Chelaru Ionel, subofiţer operativ principal la Roman a ajuns la ISU pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, subofiţerul aminteşte de stingerea unui incendiu de pădure din anul 2015, produs în judeţul Suceava, misiune care a durat 5 zile. Este căsătorit şi are trei copii de 4, 8 şi 14 ani.
Plutonier major Lucaci Paul Ştefan, subofiţer operativ principal la Roman a fost încadrat la ISU pe 1 august 2015, după terminarea şcolii de la Boldeşti. A participat la stingerea incendiului produs la o locuinţă din comuna Cordun, unde a fost nevoie de o muncă de aproximativ 8 ore pentru protejarea locuinţelor vecine şi lichidarea incendiului, care a distrus o casă şi anexe. Tînărul subofiţer este proaspăt căsătorit şi este pasionat de tenisul de masă.
Plutonier Andrieş Ionut-Gabriel, subofiţer principal la Roman, a fost încadrat la ISU pe 6 august 2018, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu”. Tînărul subofiţer este necăsătorit şi practică fotbal şi tenis de masă.
Maistrul militar principal Dumitru Florin, şef de garaj la Detaşamentul Tîrgu Neamţ, a fost încadrat la ISU pe 31 august 2004, după absolvirea şcolii de la Boldeşti. A participat la foarte multe intervenţiii de amploare, experienţa sa cuprinzînd stingerea incendiilor la depozite, pensiuni ori locuinţe, salvări din diferie medii şi limitarea efectelor inundaţiilor care au loc cu mare frecvenţă în zona Tîrgu Neamt. Are o fată de 10 ani, un băiat de 7 ani şi îi place să pescuiască.
Plutonier adjutant şef Răucescu Dumitru a fost încadrat la ISU pe 1 septembrie 2006, îndeplinind în toţi aceşti 15 ani atribuţiile de conducător auto, fapt care a făcut ca experienţa să fie una vastă. Subofiţerul îşi aminteşte de stingerea incendiului produs la o fabrică de cherestea în ianuarie 2018, unul care a distrus o hala de aproximativ 1.000 mp. Este tatăl a două fete de 15 şi 20 de ani şi are ca pasiuni drumeţiile şi natura.
Plutonier adjutant şef Murariu Mihai, subofiţer principal tot la structura din Tîrgu Neamţ a intrat în rîndul salvatorilor la 1 septembrie 2006. Dintre intervenţiile dificile, Murariu Mihai aminteşte stingerea incendiului din Săvineşti (septembrie 2019), la o locuinţă unde, din păcate, au decedat doi copii, de la jarul căzut din sobă. Este căsătorit şi are doi copii, de 2 şi 8 ani. Îi plac pescuitul şi plimbările cu motocicleta.
Acestea sunt simplele, dar cât de frumoasele, poveşti de viaţă ale unor oameni, obişnuiţi, dar care de multe ori îşi depăşesc condiţia şi devin mult mai mult. Devin salvatorii de care avem nevoie. Iar pentru aceasta merită respectul şi recunoştinţa tuturor.
Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.
