fbpx
Connect with us

Premierul Ciucă, vizită în județul Neamț: comasarea alegerilor, reducerea cheltuielilor bugetare și impozitarea progresivă pe ordinea de zi

WhatsApp Image 2023 05 05 at 17.34.43 - News Moldova

Neamt

Premierul Ciucă, vizită în județul Neamț: comasarea alegerilor, reducerea cheltuielilor bugetare și impozitarea progresivă pe ordinea de zi


Astăzi, 5 mai 2023, prim-ministrul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită în județul Neamț. În cadrul conferinței susținute, premierul a accentuat că România nu poate să riște pierderea banilor din PNRR

Premierul a avut un program încărcat în zona Roman, începând cu vizite la fabrici și o întâlnire cu elevii și profesorii coordonatori de la două colegii naționale.

De asemenea, a avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri din zona Roman Metropolitan și o vizită la o companie din comuna Horia.

A continuat cu vizite la societăți comerciale din Săvinești și Târgu Neamț, urmate de o întâlnire cu reprezentanții din domeniul silvic și fermieri, potrivit programului oficial.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă la Piatra Neamț, în care a abordat mai multe subiecte de interes național.

Premierul a subliniat importanța dezvoltării afacerilor românești

Printre acestea, premierul a subliniat importanța dezvoltării afacerilor românești și necesitatea sprijinului guvernamental pentru a asigura condiții favorabile de dezvoltare.

Premierul Ciucă: „Este o oportunitate să vedem în realitate ce se întâmplă, cum se întâmplă, care sunt nevoile, cum putem să îmbunătățim deciziile, politicile guvernamentale, astfel încât să sprijinim inițiativa și să putem să asigurăm acele condiții, astfel încât afacerile românești să poată să se dezvolte.

Astfel încât afacerile românești să prindă consistență și să avem cu adevărat cu ce ne mândri.

Despre măsurile pentru prevenirea incidentelor din școli

În ceea ce privește incidentele de la Belgrad, premierul a recunoscut gravitatea situației și a menționat că măsurile de prevenție trebuie luate în mod instituțional, implicând educația în familie, școală și societate.

Rep: Ce măsuri vor fi luate sau pot fi luate în țara noastră pentru a preveni incidentele de la Belgrad?

Premierul Ciucă: „Există o adevărată dezbatere pe acest subiect. Au fost dezbateri legate de ceea ce s-a întâmplat, pentru că sunt anumite fapte care s-au petrecut și în școlile din România, sigur că nu la același nivel.

La nivelul Ministerului Educației, împreună cu MIPE, inclusiv cu Ministerul Dezvoltării, sunt grupuri de lucru, care analizează și identifică măsurile care trebuie luate în sistemul de educație din țara noastră.

Astăzi, împreună cu noi, a fost și doamna Ligia Deca, ministrul Educației. Clar, nu doar o măsură sau un set de măsuri poate rezolva această problemă.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul Eugen Țapu-Nazare anunță investiții de 35 de milioane de lei pentru dezvoltarea județului Neamț

Este vorba despre o legătură în ceea ce înseamnă educația în familie, în școală și în societate. Măsurile de prevenție trebuie luate instituțional.

Este tragic ce s-a întâmplat. Îmi exprim încă o dată regretul și transmit condoleanțe omologului din Serbia. E o chestiune atât de gravă, încât o măsură anunțată acum, în fața microfoanelor nu rezolvă problema.”

REP: Dacă punem pe hârtie, o strategie de combatere a violenței în școli, tot nu este o soluție rapidă. Care ar fi cea mai rapidă soluție identificată de Guvern?

Aștept ca aceste măsuri să fie furnizate de grupul de lucru de la instituțiile care au în responsabilitate aceste atribuții. Nu le avem în momentul de față.”

Premierul va lua măsuri cu privire la activitatea prefectului din Piatra Neamț

REP: Cum vedeți faptul că, în timp ce orice numire (Secretar de Stat, Prefect), la București este publicată pe site-ul Guvernului..la Neamț, când a fost demis cel ștampilat de justiție ca fiind infractor (Ionel Arsene), prefectul de Neamț – Adrian Niță – a  secretizat acel ordin de demitere, refuzând să îl dea presei. Când mai permit decidenții de la București, ca în astfel de zone, să avem republici ale baronilor și ale aghiotanților acestora, care aplică legea după bunul plac?

Premierul Ciucă: „Nu permite absolut nimeni un astfel de comportamente. Este absolut regretabil dacă s-a întâmplat acest lucru. Ceea ce poate face instituția Guvernului este să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea.

Rolul nostru, al Guvernului nu este doar de a lua decizii și a administra tot ceea ce ține de reponsabilitatea Guvernului la București, ci de tot ceea ce se întâmplă în țară prin instituțiile de reprezentare.

Nu a permis absolut nimeni și nici nu va permite să se întâmple astfel de fapte. Dacă s-au întâmplat, atunci vom lua măsuri în consecință.”

REP: Prefectul Niță, care ca un discipol al infractorului dovedit (Ionel Arsene), de pe peste un an de zile, de când este în funcție nu are un portofoliu, refuză să răspundă la telefon jurnaliștilor, nu a făcut nicio conferință de presă de când este în funcție. Este o Directivă de la Guvern, toți prefecții sunt așa?

News Moldova îți recomandă și ...   O nouă AMÂNARE în dosarul "MITĂ LA AMBULANȚĂ"

Premierul Ciucă: „Nu pot să fie toți prefecții așa. La nivelul Guvernului ați văzut, avem purtători de cuvânt, avem o comunicare cât se poate de transparentă.

Acum aflu despre acest aspect, voi verifica și voi lua măsuri în consecință.”

Comasarea alegerilor și reducerile bugetare

REP: Ați ajuns la o variantă referitoare la comasarea alegerilor?

„Atunci când am discutat comasarea alegerilor nu am făcut-o voluntar, ci am avut în vedere că, în urma sondajelor efectuate la nivelul fiecărui partid.

Știm toți partenerii din coaliție, peste două treimi dintre români văd anul 2024 cu 4-5 runde de alegeri ca fiind unul cât se poate de aglomerat.

Această proporție de peste 2/3 este de acord ca numărul de alegeri să fie redus. Atunci, căutăm împreună soluții, pentru ca cel puțin două dintre ele să poată fi comasate și măcar să reducem cu un rând de alegeri.

Ținând de perioada de campanie și de intervalul dintre alegeri, perioada în care în loc să ne ocupăm de ceea ce înseamnă componenta executivă, va fi o campanie politică și nu ne putem permite să pierdem un an de zile în tot acest ansamblu, în care trebuie să gestionăm fondurile din PNRR, fondurile din cadrul financiar multianual(CFM) și desigur, ceea ce avem în programul de guvernare.

Chiar dacă este an electoral, nu înseamnă că lăsăm totul deoparte și ne ocupăm doar de alegeri.”

REP: Când va fi dată Ordonanța care privește reducerile bugetare?

Premierul Ciucă: „Ordonanța urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliție.

În momentul în care Ministerul de Finanțe va prezenta toate datele și le vom analiza și vom agrea împreună cu partenerii de coaliție, imediat ( Ședința de Guvern de miercuri 10 aprilie 2023 sau într-o ședință ulterioară) vom adopta această Ordonanță, în mod cert.

Această Ordonanță prevede o rânduială în ceea ce privește cheltuielile de la buget și aici ne referim la bunuri și servicii, reducerea cheltuielilor pentru achiziția de autovehicule, mobilier și alte cheltuieli.. Putem să funcționăm și să administrăm în continuare țara și fără aceste cheltuieli.

În instituțiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcțiilor și acelea vor fi stopate.”

Despre supraimpozitarea bugetarilor, dar și despre o supraimpozitare aplicată mediului privat

REP: Se vorbește pe surse despre două variante cu privire la supraimpozitarea bugetarilor, dar și despre o supraimpozitare aplicată mediului privat – Aveți în vedere acest lucru? Dacă se va întâmpla așa, aveți o estimare făcută față de bugetul pe care l-ar putea aduce aceste supraimpozitări?

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul Sorin LAVRIC (AUR): Ministerul Sănătății pune în pericol viețile bolnavilor cronici

Premierul Ciucă: „Chestiunile care țin de impozitare, supraimpozitare sunt de asemenea, elemente de analiză pe care le așteptăm de la Ministerul de Finanțe. Nu putem să venim cu astfel de taxe.

Discutăm cu mediul privat și îi încurajăm să facă învestiții. Nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri.

Adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii, nu poate să se întâmple în acest moment, pentru că trebuie asigurate condițiile de constituționalitate și celelalte elemente pe care trebuie să le avem vizavi de efectele și consecințele acestor măsuri. Nu am sumele.

Impozitarea progresivă este o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru a determina venitul global.

Așa cum, astăzi, toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre, este imposibil să se aplice impozitarea progresivă.”

„România nu poate să își permită să riște pierderea banilor din PNRR”

REP: Se va merge mai departe cu Reforma pensiilor speciale care ar fi trebuit să fie deja în vigoare, conform PNRR. În acest context, România riscă să piardă banii?

Premierul Ciucă: „România nu poate să își permită să riște pierderea banilor din PNRR, drept urmare se va merge cu îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR.

Sunt 72 sau 74 de jaloane care trebuie îndeplinite pentru cererea de plată nr 3. Avem deja 53 dintre ele îndeplinite”

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top