fbpx
Connect with us

PRIMĂRIA Piatra Neamţ PLĂTEŞTE încă ŞASE milioane din creditul PERLA INVEST

PRIMĂRIA Piatra Neamţ PLĂTEŞTE încă ŞASE milioane din creditul PERLA INVEST - News Moldova

Neamt

PRIMĂRIA Piatra Neamţ PLĂTEŞTE încă ŞASE milioane din creditul PERLA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Primăria Piatra Neamţ anunţă că a reuşit să achite alte şase milioane din creditul garantat pentru Perla Invest, cel din care a fost construită telegondola

Banii provin în cea mai mare parte din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, respectiv suma de 5 milioane de lei, la care municipalitatea pietreană a mai adăugat un milion de lei.

Mai rămân de achitat aproximativ trei milioane de lei, dar e de apreciat că gradul de îndatorare al municipiului a scăzut cu şase procente, de la 29 la 23%.

„S-a luat decizia folosirii banilor cu această destinație pentru a diminua gradul de îndatorare al municipiului și totodată pentru a degreva municipiul de achitarea lunară a tranșelor stabilite prin convenția de plată eșalonată, în valoare totală de 42 milioane de lei.

Odată cu achitarea acestei tranșe, gradul de îndatorare a municipiului scade cu 6 procente, de la 29 la 23 %.

Din creditul contractat de primărie pentru telegondolă mai rămân în prezent de achitat aproximativ 3 milioane de lei”, au comunicat reprezentanţii municipalităţii pietrene.

Datoriile istorice ale municipalităţii pietrene nu sunt o problemă recentă, ele grevând încă de la început mandatul actualului primar de Piatra Neamţ, Andrei Carabelea. Acesta declara în urmă cu câteva luni pentru News Moldova:

“Am preluat primăria cu un grad de îndatorare de 35%. Am făcut eforturi pe lângă cei trei prim-miniştri care au fost de când am preluat mandatul şi am avut din partea tuturor o susţinere remarcabilă pentru care le mulţumesc în numele tuturor pietrenilor. Din partea Guvernului , am primit la finalul anului trecut o sumă de la Fondul de Rezervă al Guvernului , respectiv cinci milioane de lei, pe care am şi folosit-o pentru a reduce datoria publică a municipiului.

Într-un context în care pentru orice rambursare anticipată contractul cu BCR prevedea că pentru rambursări  anticipate se va scădea din suma dobânzilor capitalizate, noi am reuşit cu conducerea executivă a BCR să ne punem de acord că pentru noi ar reprezenta o gură de oxigen să reducem din soldul care presupune generarea unor costuri suplimentare din dobânzi şi din comisioane.

Astfel am scăzut rata de îndatorare de la 35% la aproximativ 31%, aducând un “spor” la cele cinci milioane de încă aproximativ 1,5 milioane. Văzând răspunsul onorabil şi decent al celor de la conducerea BCR am considerat că este un moment bun să calc pe acceleraţie şi am avut discuţii şi întrevederi în vederea ajustării şi optimizării costurilor la cele două credite mari contractate în anii 2005 şi 2007.

Am avut mai multe discuţii care s-au concretizat la începutul acestei luni printr-o ofertă foarte bună din partea BCR. Am obţinut o reducere a dobânzii la cele două credite plus o reducere a comisioanelor pentru cele şapte luni rămase din acest an tocmai pentru a reuşi să ne menţinem şi să ajungem pentru prima dată după mulţi ani sub pragul legal de îndatorare de 30% din veniturile proprii. Aşa se face că astăzi suntem la 29,90% grad de îndatorare”, declara, în luna mai a anului curent, Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Cât priveşte situaţia creditului făcut de Perla Invest, edilul de Piatra preciza:

“Creditul pentru realizarea telegondolei a fost garantat de municipiu, nu a fost contractat direct. Doar că societatea intrând în incapacitate de a plăti acest credit, banca s-a îndreptat împotriva municipiului, care a fost executat silit, şi am preluat pe bază de convenţie cu Alpha Bank acest credit”.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top