Connect with us

REFERENDUM pentru demiterea PRIMARULUI de Piatra, o GOGORIŢĂ politicianistă

Neamt

REFERENDUM pentru demiterea PRIMARULUI de Piatra, o GOGORIŢĂ politicianistă

Unii politicieni din Neamţ încearcă să acrediteze ideea unui referendum care să ducă la demiterea primarului de Piatra.

Varianta a fost rostogolită în urmă cu câteva luni, într-o perioadă în care primarul Andrei Carabelea era ţinta unor atacuri publice, în parte justificate, din cauza unui regulament de gospodărire a oraşului nefericit formulat.

Dar ideea referendumului a apărut recent din nou în spaţiul public, fiind exprimată de un lider local al PMP, Dragoş Chitic, fost primar de Piatra Neamţ, care a declarat pentru o publicaţie locală din Neamţ:

”Eu sunt convins că dacă ar fi mâine un referendum de demitere a primarului, 70% din cei are l-au votat acum un an, l-ar lovi de aceasta dată şi,  culmea, cred că mai mult de jumătate dintre liberali şi-ar dori să plece acest om de la conducerea oraşului”.

Declaraţia, una ce vine de la un lider al unei formaţiuni aflate în opoziţie cu liberalii în Consiliul Local Piatra Neamţ şi în alianţă cu PSD în Consiliul Judeţean Neamţ, este, în acest context, de înţeles. Dar e acel “DACĂ”.

Ideea în sine a unui referendum pentru demiterea primarului de Piatra, de altfel a oricărui primar, este una greu de realizat, mai ales în contextul legislativ actual, aşadar se înscrie în şirul ideilor fanteziste.

Dincolo de cerinţele legale, destul de greu de îndeplinit pentru iniţierea, organizarea şi validarea unui astfel de referendum, mai sunt şi alte argumente în sprijinul afirmaţiei că suntem în faţa unei ipoteze aproape de nerealizat.

În primul rând, majoritatea pietrenilor sunt într-o stare de letargie, ca mai toţi românii, astfel încât chiar nemulţumiţi de prestaţia unui primar, preşedinte de CJ etc nu vor face altceva decât să se agite pe reţelele de socializare, să aplaude eventual când se vorbeşte de referendum de demitere, dar să stea acasă dacă ar fi într-adevăr chemaţi la urne în acest scop.

Apoi, Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ, pare a-şi fi înţeles vulnerabilităţile şi încearcă, nu ştim dacă va şi reuşi, să le rezolve sau măcar să le estompeze.

Astfel, a iniţiat o campanie de întâlniri cu cetăţenii din cartierele oraşului. Poate nu toate sunt reuşite, însă începe încet,încet să îşi construiască imaginea unui primar care nu fuge de oameni, ba chiar merge el acasă la ei să le afle problemele.

Că apoi le mai şi rezolvă sau nu… e o altă chestiune, însă mare parte din tensiunea ce se poate acumula împotriva unui primar e eliberată. Simplu spus, dacă omul a avut ocazia să-i spună în faţă primarului of-ul său, aproape sigur nu va mai merge să-l demită prin referendum.

În al doilea rând, Carabelea pare că a înţeles că are nevoie de sprijin şi în partid şi a început să lucreze la asta. Şi-a adaptat discursul, vorbeşte mai mult despre echipa liberală şi pare-se că începe să şi convingă, iar lideri liberali ce se distanţaseră de el în trecut revin alături, mai timid la început, măcar pentru o “poză de familie”.

În plus, alianţa, fragilă, pe care o are în CL a trecut, cel puţin deocamdată de două hopuri: ruperea, la centru, a alianţei PNL-USR-PLUS şi migrarea, mai veche şi tot de la centru, a PRO România către PSD. În CL, PRO şi USR au rămas, cu foarte mici sincope, alături de liberali. Deci primarul îşi mai poate trece (încă) marea majoritate a proiectelor pe care le iniţiază şi a evitat, cel puţin pentru moment, un blocaj administrativ.

Sunt doar câteva dintre argumentele care duc spre concluzia că un referendum pentru demiterea primarului de Piatra nu are aproape nicio şansă să devină realitate. Ea poate însă rămâne “o pâine” bună de mâncat pentru politicieni de la partide adversare politic lui Carabelea sau, de ce nu, o pisică bună de arătat unui primar care a fost totuşi votat de puţini dintre pietreni. Că puţini au şi ieşit la vot la alegerile locale trecute.

Continue Reading
You may also like...

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top