fbpx
Connect with us

Regionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est

Regionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est - News Moldova

Neamt

Regionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Funcţia de autoritate de management pentru POR 2021-2027 ce va fi deţinută de ADR Nord-Est va reprezenta o “responsabilitate uriaşă” pentru instituţia cu sediul în Piatra Neamţ.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat marți, 6 iulie, o întâlnire cu Agențiile de Dezvoltare Regională și organizațiile reprezentative ale autorităților locale pentru a agrea detaliile privind descentralizarea și gestionarea Programelor Operaționale Regionale.

 Pregătirea viitoarelor Programe operaționale este un proces care se desfășoară, în această perioadă în paralel cu finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat: „Continuăm procesul de regionalizare și întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluțiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu și care să răspundă rigorilor Comisiei Europene și ale Autorității de Audit. Dorim să operaționalizăm noul sistem cât mai rapid și fără riscuri ulterioare. Fondurile europene se regionalizează primele și este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze și restul administrației”.

 La reuniunea din 6 iunie au participat Lucian Dan Vlădescu, președintele Autorității de Audit, Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE, Adrian-Zsolt Matuz, secretar de stat MDLPA, Emil Boc, Președinte al Asociației Municipiilor din România și Primarul Municipiului Cluj Napoca, Adrian-Ioan Veștea, presedinte UNCJR și Adrian Ovidiu Teban, președinte al Asociației Orașelor din România precum și directori și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Regionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est - News Moldova

În ultima perioadă, reprezentanții MIPE au avut o serie de întâlniri, atât cu Comisia Europeană, cât și cu Autoritatea de Audit, pe lângă mecanismul de implementare a PNRR, și pe subiectul operaționalizării Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) ca autorități de management pentru Programele Operaționale Regionale.

Potrivit stadiului actual al organizării viitoarelor fonduri structurale 2021-2027, ar urma să existe opt Programe Operaționale Regionale, pe fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, în locul unui singur Program pentru toate, așa cum a fost din 2007 până acum.

Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI: „Suntem deja cu un pas înaintea colegilor noștri de la nivel NAȚIONAL privind gestionarea viitoarelor PROVOCĂRI”

“Acest nou rol vine și cu o responsabilitate uriașă”

Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a declarat că noul rol al instituţiei pe care o conduce vine şi cu o responsabilitate uriaşă, ce ţine în principal de realizarea, cu resursa umană proprie, a POR Nord-Est 2021-2027, respectiv negocierea şi transmiterea acestuia către Comisia Europeană.

“Așa cum știți, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est vaRegionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est - News Moldova îndeplini funcția de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional. Acest nou rol vine și cu o responsabilitate uriașă: în primul rând, este vorba de realizarea cu personalul propriu, negocierea și transmiterea către Comisia Europeană  a POR Nord-Est 2021-2027 și pregătirea cadrului de implementare, inclusiv elaborarea procedurilor operaționale.

Prima variantă a Programului Operațional Regional Nord-Est 2021-2027 a fost apreciată de Comisia Europeană ca fiind un document bine-redactat, matur și pragmatic, un document așa cum ar trebui să fie.  Măsurile de îmbunătățire au vizat, în special, o mai bună corelare între obiectivele strategice și operațiunile propuse spre finanțare, descrierea complementarității cu alte Programe la nivel național, precum și clarificarea metodologiei de alegere a indicatorilor și a țintelor propuse.

 După consultări cu reprezentanți ai Comisiei Europene, am transmis, în data de 16 aprilie 2021, cea de-a doua variantă de lucru a Programului Operațional Regional Nord-Est 2021-2027 către serviciile de specialitate din Comisia Europeană,  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin POR Nord-Est 2021-2027, avem prevăzută o alocare financiară de 1,76 miliarde euro din FEDR, pentru investiții care vizează domeniile: specializare inteligentă și inovare, IMM-uri, digitalizare, eficiență energetică, dezvoltare urbană, mobilitate și conectivitate, protecția naturii și a biodiversității,  infrastructura educațională, turism și cultură/patrimoniu cultural.

 Discuțiile de la începutul acestei săptămâni, inițiate de

Regionalizarea FONDURILOR europene, RESPONSABILITATE crescută pentru ADR Nord-Est - News Moldova

MIPE, au avut în vedere  continuarea construcției sistemului de management și control, rezolvarea unor aspecte constatate la nivelul MIPE și parcurgerea cât mai rapidă a tuturor etapelor până la începerea efectivă a implementării Programului. S-a stabilit ca Grupul de lucru care funcționează deja în acest scop să fie completat cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), Uniunii Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociației Orașelor din România (AOR), urmând ca orice problemă legată de procesul de operaționalizare a Programelor Regionale să fie  discutată în acest grup.

De altfel, legea care aprobă OUG 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România, tocmai a fost aprobată și este în proces de promulgare, oferind o garanție în plus a continuării procesului de descentralizare, a declarat Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top