fbpx
Connect with us

Senatorul AUR de Neamț Sorin LAVRIC, perspective alarmante asupra consumului de droguri și asupra educației

WhatsApp Image 2023 09 12 at 06.56.38 - News Moldova

Neamt

Senatorul AUR de Neamț Sorin LAVRIC, perspective alarmante asupra consumului de droguri și asupra educației


Senatorul AUR de Neamț Sorin Lavric a fost invitatul de ieri, 11 septembrie 2023, al emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT. În cadrul ediției s-au dezbătut teme de actualitate, precum consumul de droguri în rândul tinerilor, reforma fiscală, atacul dronelor rusești inclusiv pe teritoriul României și, nu în ultimul rând, planurile de guvernare AUR

Prima temă abordată a fost consumul de draguri, mai ales în contextul anunțului președintelui Klaus Iohannis, conform căruia va introduce în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) această temă.

Senatorul Lavric a exprimat o viziune îngrijorătoare asupra situației actuale, subliniind că acest fenomen reprezintă un adevărat flagel. Totodată, Lavric a atras atenția asupra slăbirii autorității instituțiilor statului în fața traficanților de droguri și a subliniat că aceasta poate fi interpretată ca o formă de faliment moral.

„Este un flagel cumplit. Un flagel despre care a menționat și Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a dat un verdict destul de sec: acesta a spus că bătălia împotriva drogurilor este pierdută și că tot ceea ce se mai poate face nu este în lumea adulților, ci în cea a copiilor, a elevilor. 

Ori, declarația domnului Predoiu poate fi tezată în două feluri: fie exagerează, e o hiperbolă aici prăpăstioasă cum că am pierdut bătălia cu cei care se ocupă cu traficul de droguri, fie a spus adevărul. Adevărul însemnând că, în clipa de față, instituțiile statului și, cu precădere, Ministerul de Interne se află în neputința de a mai lupta.

Sunt într-o stare dezarmată. Sunt mai slabi decât cei împotriva cărora sunt chemați să acționeze. Ori, dacă se întâmplă asta, înseamnă că instituțiile statului sunt într-un soi de faliment. Nu neapărat un faliment financiar, ci mai degrabă într-o stare de neputință, de chesat, cum se spunea pe vremuri. Într-un soi de bancrută morală.

Autoritatea lor aproape că nu mai există în ochii românilor. Polițiștii, în mare parte, sunt deprofesionalizați. Marii specialiști, cei care cu adevărat sunt profesioniști din poliție sunt apropae o minoritate.

Și atunci când ești traficant de droguri și ai o rețea foarte bine pusă la punct în privința organizării, atunci pesemne că nu te temi să-i înfrunți pe reprezentanții legii, adică pe polițiști. Drogurile au devenit un flagel pe care nu-l mai pot opri instituțiile statului, iar acest lucru rezultă din ceea ce vedem ca fapt divers zi de zi.

Toate aceste accidente cumplite, în care copii drogați, copii de bani gata, apăsând pe pedala de accelerație omoară pietoni inocenți. Numărul accidentelor este atât de mare, încât aproape că avem de-a face cu o epidemie, cu un soi de pecingine a crimelor și accidentelor provocate de consumul de droguri. Drama este că ele lovesc cu precădere generația tânără”, și-a începtul intervenția Sorin Lavric.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul AUR Dumitrina Mitrea: „Sistemul de sănătate nemțean nu reprezintă o prioritate pentru guvernarea PSD”

Moderatorul emisiunii, Corina Mîndru, a completat cele spuse de Lavric, considerând necesară intervenția societății civile. Aceasta a dorit să afle perspectiva lui Sorin Lavric privind soluțiile privind problema drogurilor.

“Cred că ar fi momentul să intervină cumva și celelalte structuri sociale pe care le avem. Li se spune în mod generic societatea civilă. Noi ne-am obișnuit, încă din perioada comunistă, să ni se asigure, de către stat, anumite condiții. Nu le mai avem de 30 de ani.

Nu mai avem acea predictibilitate, trăim un pic diferit. Și atunci, în ciuda faptului că nimeni nu prea vrea să se implice, eu cred că o soluție ar trebui să fie sugerată, dacă-mi permiteți, din partea dvs. Atât individual, ca parlamentar care a radiografiat societatea, cât și ca punct de vedere al formațiunii politice pe care ați ales-o”.

„Singura propunere este ca atunci când ajungem la guvernare, să sperăm că asta se va întâmpla în 2024, să reformăm aceste ministere de forță în așa fel ele să-și recapete o eficiență și o vigoare pe care deocamdată le-au pierdut.

Altfel nu se poate face mare lucru. Eu sunt membru în Comisia de Sănătate de la Senat. Soluția pe care ne-au propus-o cei de la instituțiile avizate, tot ce înseamnă Poliție și apoi servicii, este dezincriminarea consumului de droguri ușoare.

WhatsApp Image 2023 09 12 at 07.05.19 - News Moldova

Pentru că s-a văzut că în țările occidentale și mai ales în cele nordice, Olanda, Suedia, Norvegia, dacă introduci prohibiția totală asupra drogurilor, nu numai că nu reduci consumul de droguri ci, dimpotrivă, în md paradoxal, această prohibiție duce la o creștere clandestină, ilicită, a consumului și a traficului de droguri.

Și atunci, ca să ai cât de cât un control, exact ca în cazul prostituției, este mai bine să legiferezi, măcar în privința drogurilor ușoare, un consum în anumite limite, pentru că în felul acesta ai cât de cât o supraveghere și o imagine a ceea ce se întâmplă în societate. Noi nu am acceptat, deocamdată, din Comisie, această dezincriminare a drogurilor ușoare, gen cannabis, dar se pare că asta este tendința.

În ceea ce privește educația, senatorul Lavric a subliniat importanța începerii acesteia în familie, afirmând că părinții au un rol crucial în prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Aceasta a criticat, de asemenea, legile recente privind educația, caracterizându-le drept forme de îndoctrinare și ideologizare, susținând că promovează anumite concepții controversate.

News Moldova îți recomandă și ...   Profesor de sport din Neamț condamnat la 5 ani de închisoare pentru agresiune sexuala asupra elevilor săi minori

Referitor la modul în care ar trebui făcută educația și la câtă lume ar trebui implicată, dar și referitor la nivelul de conștientizare, senatorul de Neamț a răspuns prompt că educația ar trebui să înceapă cu cei 7 ani de acasă.

Dacă părintele nu-și ține în frâu copilul, atunci se ajunge la nenorocirile acelea. Când răsfeți copilul și îi pui la îndemână totul și nu aplici asupra lui rețeta clasică de educație, și anume recompensă și pedeapsă, atunci acel copil va fi încurajat să săvârșească cele mai îngrozitoare fapte. Cum s-a întmplat cu acest băiat care a omorât doi copii inocenți și acum va plăti cu viitorul vieții lui. Este un destin încheiat.

Legile educației pe care actuala putere le-a trecut prin Parlament sunt tocmai niște legi de îndoctrinare și de ideologizare a copiilor, pe tiparul gândirii marxiste, adică pe încurajarea egalității de gen, această uriașă balivernă, prin încurajarea ștanței de tip LGBT, această imensă minciună a putinței de a-ți schimba sexul, că există persoane transgender și non-binare.

Am întâlnit fete de 12-13 ani care luau suplimente hormonale de tip masculin, adică testosteron și erau entuziasmate că în 2-3 ani vor putea să devină băieți. Oricât încercai să le explici că își distrug viața, esența ființei lor și frumusețea lor feminină, ele mergeau pe acest drum”, a punctat senatorul nemțean.

News Moldova îți recomandă și ...   Un inginer silvic din Neamț a fost trimis în judecată pentru luare de mită


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top