fbpx
Connect with us

Senatorul AUR Sorin LAVRIC, analiză a actualității socio-economice românești la MOLDOVA ÎN DIRECT

sorin lavric.webp 750x500 1 - News Moldova

Neamt

Senatorul AUR Sorin LAVRIC, analiză a actualității socio-economice românești la MOLDOVA ÎN DIRECT


Sorin Lavric, senator AUR de Neamț, a fost invitatul celei mai recente ediții a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum sistemul de sănătate, cheltuirea banilor publici și legi total ineficiente

Senatorul a vorbit despre cea de-a patra ediție a conferinței internaționale „International Crisis Summit”, organizate de AUR. Evenimentul a avut loc la finalul săptămânii trecute, pe 18 și 19 noiembrie, reunind peste 40 de medici din străinătate, dar și din România.

Lavric subliniază că lista medicilor participanți la eveniment nu a fost făcută în urma afilierii politice a acestora, ci pe baza experienței profesionale pe care o au:

Ei nu au venit acolo la porunca unui partid. Ei au venit acolo pentru că în sfârșit li s-a oferit o posibilitate oficială, transmisă direct, de a spune ceea ce cred.

În contextul în care angajații Direcției de Sănătate Publice (DSP) și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) protestează din cauza salariilor mici, Sorin Lavric a punctat că:

Treptat, autoritățile și Ministerul Sănătății vor încerca, mai ales în anul viitor, să închidă gura dându-le cu țârâita atât cât pot să dea. Dar, din păcate, bani în privința sănătăți nu sunt pentru că Ministerul Finanțelor are alte priorități când este vorba de distribuit banii. Astăzi criza din sănătate este nu doar acută, e cronică, dar cu un puseu acut. Omenii sunt disperați pentru că nu le ajung banii de traiul zilnic și de aici protestele pe care le-au făcut atât cei de la CNAS, cât și farmaciștii.

Următorul subiect abordat a fost creșterea datoriei externe totale a României care, în perioada ianuarie – septembrie, a crescut cu 17,376 miliarde euro, ajungând la 161,26 miliarde euro.

Asta înseamnă că datoria aceasta depășește jumătate din PIB. Situație în care, din punct de vedere financiar și monetar, România este un stat aflat în colaps. Este un stat aproape falimentar. Nu se mai poate întreține decât prin datorii. Datoriile sunt rezultatele împrumuturilor.”, a declarat Lavric.

De asemenea, senatorul atrage că datoria a crescut în perioada Pandemiei, când banii au fost cheltuiți pe investiții neavantajoase: „S-au cumpărat sute de milioane de vaccinuri, care între timp au expirat și nu au mai putut fi folosite. Apoi s-au făcut contracte cât se poate de păguboase. Nu vă mai amintesc de acele avioane pe care le-am luat de la Țările Nordice și care au o vârstă de 40 de ani.

Le luăm ca să le ținem pentru că sunt apropae ruginite. Acolo sunt contracte de miliarde de euro. Nu mai zic de acele tancuri americane pe care le aducem și care, la fel, sunt uzate și de obicei banii se duc repede în urma contractului, dar armamentul vine mult mai târziu.”. De asemnea, pierderea banilor se acoperă prin împrumuturi cu dobânzi extraordinar de mari, a adăugat acesta.

Noile prevederi din Legea Pensiilor, adoptată luni de Parlament, produc un impact bugetar de 25 de miliarde de euro. Având în vedere că deja România s-a îndatorat cu aproape 162 de miliarde de euro, va trebui să contracteze împrumuturi în continuare pentru a acoperi această cheltuială. Totodată, Sorin Lavric spune că noua Lege a Pensiilor va accentua diferențele dintre pensiile modeste și cele mari:

În această Lege a Pensiilor se prevede că pensiile vor crește cu 13% în toate categoriile de pensii. Deci, până și cei care au pensii foarte mari sau pensii speciale se vor vedea pricopsiți cu încă 13 procente, deși pensiile lor sunt imense și în felul acesta, chiar dacă măsura aceasta pare echitabilă ea nu este echitabilă tocmai pentru că creșterea este uniformă la toate pensiile. În mod firesc ar fi trebuit crescute pensiile  mici, ale bătrânilor, ale nevoiașilor. Acolo trebuiau crescute și în niciun caz nu trebuia depășit un prag al pensiilor, astfel încât cei care oricum sunt avantajați grație pensiilor mari vor fi încă o dată căpătuiți cu sume și mai mari. E o nedreptate aici!”, a punctat senatorul.

Efectele măririi taxelor și impozitelor se resimt în buzunarele tuturor, astfel încât prețurile la fructe și legume au crescut, în ciuda prevederilor legale în ceea ce privește adaosul comercial. Creșterea taxelor și impozitelor i-a determinat pe agricultori să crească prețurile la produsele pe care le vând pentru a putea ieși pe plus, explică senatorul AUR.

„Atunci când nu îl mai lași pe țăran să crească câți porci vrea el, inventând tot felul de condiții sanitare fără de care porcii n-ar crește igienic și s-ar îmbolnăvi, silindu-l pe săracul tăran sau fermier să-și iroseasă banii creând tot felul de condiții sanitare porcilor pentru ca, după ce au reușit să îndeplinească aceste criterii, să vii să îi interzici comercializarea cărnii de porc […] este un gest criminal.”, comentează senatorul prevederile Legii Porcului.

În încheiere a fost discutată lipsa de transparență din partea Administrației Prezidențiale în ceea ce privește cheltuielile făcute din bani publici și vizita Președintelui în Africa:

Nu văd ce câștig diplomatic și economic putem avea în urma vizitei pe care Președintele o face în Africa. Ce poate Africa să ne ofere? Probabil zăcăminte, resurse naturale, au așa ceva. Să vină domnul Președinte cu roadele acestei vizite și atunci îl vom aprecia în măsura în care merită să fie apreciat, dar secretomania aceasta în cadrul Președenției firește că stârnește revoltă.”, a conchis Sorin Lavric.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top