Connect with us

SOLUȚIILE primarului IOAN RUSU de la ȚIBUCANI – Neamț: FINANȚĂRILE bine gândite și EFICIENTIZAREA banului public!

Agenda Primarului

SOLUȚIILE primarului IOAN RUSU de la ȚIBUCANI – Neamț: FINANȚĂRILE bine gândite și EFICIENTIZAREA banului public!

Țibucani este comuna așezată în cel mai nordic segment al Subcarpaților – Subcarpații Moldovei și toți cei care ajung în aceste locuri spun că este un spațiu binecuvântat cu oameni primitori și vrednici, dar și cu o spiritualitate aparte.

La început de An Nou, primarul comunei Țibucani, IOAN RUSU, a acceptat invitația echipei NEWS MOLDOVA de a prezenta, în cadrul emisiunii AGENDA PRIMARULUI, un bilanț al muncii de până acum, dar și de a contura perspectivele comunei în 2022. Jurnalistul CEZAR FILIP a mers la Țibucani pentru acest dialog, iar discuțiile s-au dovedit a fi foarte interesante nu doar sub aspectul realității de la firul ierbii, cum spune vorba din bătrâni, ci și pentru a scoate în evidență nevoile unor comunități mici, care face eforturi considerabile pentru a atinge nivelul de civilizație și confort meritat.  

Se poate face administrație locală, dacă încerci să pui lucrurile la punct, încerci să faci o eficientizare a banului public, să încerci să construiești lucrurile pe termen lung și de calitate,  se poate, cât ne permite bugetul și cât ne permite punga”, a spus primarul comunei Țibucani, IOAN RUSU.

Cele mai importante proiecte actuale ale comunei ȚIBUCANI

Jurnalistul CEZAR FILIP a vrut să afle despre proiectele pe care comuna Țibucani le-a inițiat sau chiar le-a pus deja în mișcare, iar faptul că primarul IOAN RUSU a vorbit despre toate acestea într-un mod optimist, indiferent de provocările sau greutățile întâmpinate în tot procesul de atragere a finanțărilor, poate fi dovada că acolo unde există perseverență și determinarea reușita trebuie să vină și ea la un moment dat.

”În pușculiță am avut ceva bani și i-am drămuit foarte atent și au reușit să punctez câteva obiective din bugetul local, în beneficiul cetățenilor. (…) Am avut o strategie anul trecut, să depun proiecte pe toate domeniile, de unde să putem primi finanțare. Și am reușit. De exemplu, pe infrastructura rutieră avem depuse două proiecte; pe infrastructura școlară avem un proiect pentru școala Nr. 1 ”Vasile Gherasim”, avem un proiect cu o grădiniță care a fost prin fonduri europene, Banca Mondială, Ministerul Educației, dar care a intrat într-un impas, întrucât constructorul a intrat în faliment. Am reușit și am deblocat această situație și de două săptămâni s-a apucat de construcție.  Sper ca în 8 – 9 luni de zile să pot finaliza și această lucrare.

Pe partea de infrastructură sanitară am demarat un proiect pentru un Dispensar. Deci, am încercat ca fiecare domeniu să îl acopăr pe partea de proiecte. Mai sunt multe de făcut”, a spus primarul IOAN RUSU, care mizează în principal pe atragerea de fonduri, fie ele europene sau guvernamentale.

Programul Anghel Saligny, nădejdea primarilor! 

”Am proiecte depuse pe Snghel Saligny. Pe infrastructura rutieră avem două proiecte, unul de 7 kilometri și unul de 5 kilometri, mai avem un proiect pe extindere de apă și unul pe extindere de canalizare. În momentul în care am preluat mandatul, deja era o conductă de extindere de apă, făcută prin vechiul PNDL, iar când am preluat mandatul am racordat cetățenii la conducta deja existentă. Am predat serviciu de apă și canalizare la Apaserv. Am făcut apoi un proiect pentru o extindere de 13 kilometri, ca să fie o mai mare parte a populație care să beneficieze de rețeaua de apă.

Ca proiecte, mai avem prin CNI, Dispensarul, școala. Avem un proiect la școală pe partea de IT, care deja urmează să semnăm contractul de finanțare. Avem, de asemenea, un contract cu Fondul de Mediu, unde am semnat contractul de finanțare pentru iluminatul public, în valoare de 500 mii. Prima fază urmează să o implementăm acum, la începtului anului 2022. Apoi, mai avem un proiect cu o autoutilitară de 3,5 tone, făcut cu fonduri europene prin GAL ”Ștefan cel Mare”, a susținut primarul IOAN RUSU. 

La o populație de 3800 locuitori este mare nevoie de un Dispensar modern. Proiectul e depus și așteaptă finanțarea!

Edilul de la Țibucani a vorbit și despre dorința sa de a deschide în comună cât mai multe oportunități pentru tinerii care vor să investească și să facă acasă la ei lucruri durabile și atât de necesare comunității. A urmat apoi o vizită în teren, în parcul central, la biserica semeață a locului, la biblioteca și Școala ”prof. Vasile Gherasim”, dar și în zona unde s-au făcut investiții la infrastructura rutieră. De asemenea, primarul IOAN RUSU a arătat și locul în care speră foarte mult să fie construit Dispensarul Uman, de care are nevoie întreaga comunitate.

”Este mare nevoie de un Dispensar nou, ca oamenii din comună să beneficieze de el. Suntem pe lista de sinteză la CNI, proiectul are o valoare de 4 milioane de lei, sper să vină finanțarea cât de repede și aici. În acest moment avem două cabinete medicale funcționale. De aceea este necesra acest Dispensar, care va fi dotat cu toate cele necesare, cu un cabinet stomatologic modern. Sunt trei sate componente și, în caz de o urgență, să poată fi dat un prim ajutor aici, local”, a spus primarul IOAN RUSU.  

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top