fbpx
Connect with us

Sorin LAVRIC (AUR): „Modelul Suediei merită să fie urmat de profesorii noștri”

Sorin LAVRIC (AUR): "Modelul Suediei merită să fie urmat de profesorii noștri" - News Moldova

Neamt

Sorin LAVRIC (AUR): „Modelul Suediei merită să fie urmat de profesorii noștri”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Senatorul AUR de Neamț, Sorin Lavric, laudă sistemul educațional din Suedia, subliniind că tehnologia digitală și corectitudinea politică au un impact negativ asupra dezvoltării intelectuale a elevilor

Potrivit senatorului, declinul în învățământul suedez, confirmat și de ministrul Educației din această țară, arată că utilizarea excesivă a mijloacelor digitale în învățare își pune amprenta asupra capacității elevilor de a gândi abstract și de a formula idei coerente.

„Ce se întâmplă azi în învățământul suedez adeverește ideea că tehnica,  sub pretext că înlesnește strădania minții, de fapt o înrobește. Ministrul Educației din Suedia a recunoscut de curând că mijloacele digitale de instrucție se răsfrâng într-un mod extrem de dăunător asupra intelectului elevilor. Cine stă cu ochii în ecranul calculatorului pentru a asimila cunoștințe de cultură generală ajunge mai devreme sau mai târziu într-o stare deplorabilă de handicap mental.

Unui asemenea elev îi va lipsi gândirea abstractă, coerența ideilor și putința de a face comparații. Într-un cuvânt, va fi un semidoct cu ifose, crezând că internetul poate gândi în locul lui. În mintea unei asemenea momâi nu se va cristaliza în veci o concepție cât de cât limpede asupra lumii. Va fi un abulic fără busolă în viață.

Dându-și seama că digitalul doboară mințile copiilor, profesorii din Suedia s-au trezit din somnolență, declarându-și răspicat dorința de a se întoarce la vechile cutume educative: cartea, lectura și caligrafia. Ce-i în mână nu-i minciună, mai ales când miroase a celuloză, a cerneală și a mină de creion. În fond, dascălii suedezi își apără reputația, căci intuiesc prea bine că atâta vreme cât predau peste o cohortă de dobitoci infantili, de prestigiul lor didactic se va alege praful. Nu poți să fii profesor sclipitor în mijlocul unor idioți cărora nu ai voie să le spui în ce hal de incultură au ajuns.

Nu doar tehnica digitală îi prostește pe copii, dar și afurisita de corectitudine politică, din cauza căreia dascălii, în numele menajării orgoliilor elevilor, evită să le spună adevărul în față. Și în felul acesta perpetuează o contraselecție valorică. Analfabetului îi spui franc că e analfabet, fiindcă altfel rangul tău valoric se face țăndări.

Modelul Suediei merită să fie urmat de profesorii noștri. Altminteri e de prisos să ne mai lamentăm pe seama a cît de precar e învățământul românesc”, a precizat senatorul AUR de Neamț Sorin Lavric.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top