Connect with us

Spitalul Județean Piatra Neamț, OBLIGAT de instanță să achite unui fost PACIENT daune morale de 200.000 de EURO. Bărbatul a fost infectat cu STAFILOCOC în spital

Neamt

Spitalul Județean Piatra Neamț, OBLIGAT de instanță să achite unui fost PACIENT daune morale de 200.000 de EURO. Bărbatul a fost infectat cu STAFILOCOC în spital

Spitalul Județean Piatra Neamț, obligat în instanță să achite unui fost pacient daune morale în valoare de 200.000 de euro, motivul fiind că acesta a fost infectat cu stafilococ în timp ce era internat în unitatea medicală. Conducerea spitalului județean susținut că bărbatul a venit cu stafilococul din exterior și a atacat decizia cu apel.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a ajuns la spital cu o mână și un picior rupte

În septembrie 2015, V.C.G., un muncitor în domeniul construcțiilor de loc dintr-o comună din județul Neamț, a fost victima unui accident de circulație, în timp ce conducea un moped, incidentul fiind provocat de un câine necontrolat de stăpânul său.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a ajuns la spital cu o mână și un picior rupte, suferind două operații. În timpul internării, analizele au arătat că pacientul era infectat cu Staphylococcus aureus. În acțiunea de daune depusă la instanță în 2017, V.C.G. a susținut că a fost externat fără să fi fost vindecat de infecția nosocomială contractată în spital și fără recomandarea unui tratament de specialitate, ceea ce a avut drept consecință că operația ”nu se vindeca, avea dureri și nicio certitudine de vindecare sau de ameliorare”.

În paralel cu procesul de daune, V.C.G. a fost trimis în judecată pentru faptul că la momentul accidentului era băut. A fost condamnat cu suspendare și obligat la ore de muncă în folosul comunității, dar, într-un proces ulterior, a fost scutit de obligația din urmă după ce a demonstrat că, în urma tratamentului inadecvat, are un picior mai scurt cu 4,5 centimetri.

Bărbatul a cerut daune de 800.000 de euro

După un an și jumătate, bărbatul s-a internat la Clinica de Ortopedie și Traumatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dată la care analizele au confirmat prezența Staphylococcus aureus MRSA. A primit tratament și s-a vindecat de agentul infecțios multirezistent. Cu această ocazie, reclamantul „a fost informat de medicii care l-au vindecat că tratamentul care-i fusese administrat la pârâtă (Spitalul Piatra Neamț n.r.) cu Tavanic sau Levofloxacina fusese făcut cu un antibiotic mediu, pentru infecții ușoare sau moderate, ceea ce nu era recomandabil, pentru că a determinat reacția bacilului care a devenit mai rezistent și nu putea fi combătut fără tratament perfuzabil în spital de specialitate.” Ulterior, V.C.G. a mai fost internat la Târgu Mureș de două ori, conform reporteris.ro

În acțiune, el a solicitat magistraților să oblige unitatea medicală la plata sumei de 800.000 de euro daune morale și minimum 10.000 de lei prejudiciu material. Cuantumul primei sume a fost justificat de faptul că va trăi toată viața protezat, va avea nevoie de ajutor, medicație și îngrijiri permanente, dar și de intervenții medicale de specialitate, care să adapteze dispozitivele de protezare la evoluția parametrilor organismului.

Spitalul susține că bărbatul ar fi venit cu infecția din exterior

În replică, Spitalul Județean Piatra Neamț a detaliat procedurile medicale la care a fost supus pacientul reclamant și a susținut că susținerile acestuia sunt eronate pe motiv că stafilococul auriu este o bacterie care se întâlnește în mod normal în organismul uman, fiind prezent la aproximativ o treime din populație.

Conform expertizei IML infecția a fost luată din spital

În timpul procesului, un raport medico-legal întocmit în cauză de IML Iași a stabilit că „este probabil ca infecția nosocomiala depistată în decembrie 2015 (Stafilococ auriu MRSA) sa fie dobândită pe perioadele de spitalizare ca urmare a caracteristicilor de rezistență a germenului identificat și ca urmare a condițiilor de risc pe care le‑a prezentat pacientul (intervenții multiple cu protezare cu proteza metalică, aplicarea de grefon, dilacerări de țesuturi)”.

Pe baza acestui raport, instanța a decis că pacientul a avut de suferit din cauza infecției din spital „cu certe consecințe negative asupra modului său de viață. Durerile fizice și intervențiile medicale pentru înlăturarea consecințelor lor generează, de asemenea, suferințe psihice. Toate aceste împrejurări au rezonanță negativă în plan psihic și afectiv.” Prin urmare, magistratul a decis ca acesta să primească daune morale de 200.000 de euro, care urmează a fi plătite de spital, o cerere a acestuia de obligare la plată a unei firme de asigurări cu care avea contract fiind respinsă. Atât V.C.G., cât și spitalul au depus apel împotriva acestei sentințe.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Un spital din România, obligat să achite daune de 200.000 de euro unui fost pacient infectat cu un stafilococ - newsromania.info

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top