Connect with us

Stația de TRANSFER și sortare a DEȘEURILOR din localitatea nemțeană CORDUN va avea drum de acces RUTIER! Inițiativa APARȚINE parlamentarilor PNL

Neamt

Stația de TRANSFER și sortare a DEȘEURILOR din localitatea nemțeană CORDUN va avea drum de acces RUTIER! Inițiativa APARȚINE parlamentarilor PNL

Parlamentarii PNL din regiunea Moldovei susțin transmiterea unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al județului Neamț

Deputații PNL din regiunea Moldovei Ioan BALAN (Suceava), Cătălina CIOFU (Bacău), Mircea FECHET (Bacău), Alexandru Cristea-KOCSIS(Iași), Laurențiu LEOREANU (Neamț), Tudor POLAK (Vaslui) se numără printre cei 19 parlamentari PNL (18 deputați și un senator) care au depus la Camera Deputaților, în data de 10 februarie 2021, proiectul BP46/10 februarie 2021.

Ce presupune proiectul propus de parlamentari?

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 282/2010, pentru a permite transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie pentru Cultura şi Industrializarea Sfeclei de Zahăr Roman, judeţul Neamţ  în domeniul public al județului Neamț şi în administrarea Consiliului Judeţean Neamţ, pentru a fi realizate staţii de transfer şi sortare în cadrul proiectului Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Neamţ”.

Articolul a cărui solicitare se modifică avea în Legea 282/2010 următorul conținut:

”(1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 31 alin. (2) din Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, cu modificările ulterioare, se aprobă transmiterea unui teren, situat în comuna Cordun, judeţul Neamţ, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, din domeniul public al statului şi din administrarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie pentru Cultura şi Industrializarea Sfeclei de Zahăr Roman, judeţul Neamţ, în domeniul public al judeţului Neamţ şi în administrarea Consiliului Judeţean Neamţ, în vederea realizării unor staţii de transfer şi sortare în cadrul proiectului „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Neamţ”, se arată în corpul legii.

Parlamentarii doresc și construirea infrastructurii rutiere în cadrul stației de transfer

Deoarece Legea 282/2010 nu prevăzuse și drumuri rutiere de acces către stația de transfer și sortare a deșeurilor, se solicită modificarea articolului 1 din prezenta lege pentru construirea infrastructurii rutiere.

În drept, modificarea operată de noul proiect de lege constă în adăugarea la articolul 1 al Legii 282/2010 înseamnă adăugarea sintagmei ”precum și realizării infrastructurii de acces către acestea”.

Terenul se află în localitatea nemțeană Cordun

Terenul este situat în comuna Cordun, județul Neamț!  Terenul este trecut la categoria teren arabil”, având o suprafață de 4 hectare și ocupă poziția Nr.M.E.F.117.205 din inventarul bunurilor aparținând domeniului public al statului .

În concluzie, în 2010, terenul a fost transferat pentru construirea stațiilor de transfer și sortare a deșeurilor, iar 11 ani mai târziu, legea va fi modificată pentru ca să fie construite drumuri rutiere către aceste stații.

În anul 2015, Consiliul Județean Neamț s-a angajat să suporte contribuția locală și TVA-ul aferente construcției stației de transfer și a stației de sortare, pe amplasamentul de la Cordun, cu o suprafață de 2,54 ha. Localitățile care urmau să  fie deservite de stația de sortare de la Cordun, stabilită în ”Zona 2” au fost desemnate în 2015: Roman, Bahna, Bîra, Boghicea, Boteşti, Bozieni, Cordun, Doljeşti, Dulceşti, Gâdinţi, Gherăeşti, Horia, Icuşeşti, Ion Creangă, Moldoveni, Oniceni, Pânceşti, Poienari, Sagna, Săbăoani, Secuieni, Stăniţa, Tamăşeni, Trifeşti, Valea Ursului
Văleni.

Staţia de transfer şi de sortare de la Cordun deservește aproximativ 183.000 de locuitori din municipiul Roman şi cele 26 de localităţi ale zonei metropolitane.

Proiectul ”Managementul integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ”, în valoare de 23.002.312 lei, fără TVA,  a fost derulat în perioada februarie 2011-septembrie 2014.

Consiliul Județean Neamț, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a finalizat proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Neamţ” în anul 2014.

La acea dată, deșeurile erau transportate la depozitul de la Girov, fără a fi sortate anterior, în stații de sortare și stații de transfer.

Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. În 2019, conform unui proiect de hotărâre al primăriei Roman, la Cordun, deșeurile puteau fi depozitate temporar.

 

 

 

Lect. univ. dr. Florian Olteanu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top