Connect with us

TELEGONDOLA din Piatra Neamţ la un pas să ajungă FIER VECHI. Perla Invest aproape de FALIMENT

TELEGONDOLA din Piatra Neamţ la un pas să ajungă FIER VECHI. Perla Invest aproape de FALIMENT - News Moldova

Neamt

TELEGONDOLA din Piatra Neamţ la un pas să ajungă FIER VECHI. Perla Invest aproape de FALIMENT

Telegondola din Piatra Neamţ este la un pas să ajungă la fier vechi în condiţiile în care Perla Invest, singura societatea autorizată să o ţină în funcţiune, este aproape de faliment

Din cauza luptelor politice din Consiliul Local Piatra Neamţ nu se pot aduna cele 16 voturi necesare pentru adoptarea unei soluţii care să ducă la salvarea societăţii, ceea ce ar însemna implicit că Telegondola va continua să funcţioneze.

Povestea societăţii Perla Invest şi a Telegondolei e una cu rădăcini mai vechi şi miroase de la o poştă a interese politice şi de grup clientelar. Societatea a fost înfiinţată în urmă cu mai mulţi ani, fiind destinată, declarativ, să administreze ceea ce ar însemna patrimoniul turistic al oraşului, ce pe atunci încă era considerat Perla Moldovei.

S-a vorbit despre investiţii ambiţioase, cum ar fi Telegondola, telescaunul şi pârtia de schi de pe Cozla, dar şi alte investiţii în infrastructura turistică pe muntele menţionat. Cât priveşte Telegondola, pentru ca aceasta să fie construită, Perla Invest a luat un credit, care a fost garantat de către Primărie.

Ulterior, într-un context ce urmează să fie anchetat de procurori, în acest sens fiind făcută recent o plângere penală, societatea Perla Invest, despre care deja începuseră să apară semnale că era de fapt “o vacă bună de muls”, a primit, prin majorare de capital, terenurile de la Baza Hipică. Unele care au făcut şi fac cu ochiul multor băieţi deştepţi din domeniul imobiliar.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizitat noua creșă construită în Piatra-Neamț

Firma, aşa cum se putea lesne pronostica dat fiind modul în care era administrată, a ajuns în scurt timp să aibă datorii mari şi a intrat în reorganizare. N-a mai putut plăti nici creditul, iar primăria, în calitate de garant, a preluat ratele.

Fiscul, care avea şi el bani de luat de la Perla Invest, a scos la un moment dat la licitaţie terenurile de la Baza Hipică, dar o instanţă de judecată a anulat licitaţia pentru că firma care o câştigase nu întrunea condiţiile, iar preţul la care fuseseră vândute terenurile erau unul derizoriu.

Cu chiu, cu vai planul de reorganizare a mers înainte, iar, în 2020, scaunul de primar a fost câştigat de liberalul Andrei Carabelea. Care şi-a asumat să salveze de la vânzare terenurile de la Baza Hipică, dar şi societatea Perla de la faliment, pentru ca Telegondola să rămână funcţională.

În acest sens a obţinut modificarea planului de reorganizare, care ar trebui să se finalizeze la sfârşitul acestui an, iar pentru plata tuturor creditorilor ar trebui vândută staţia de plecare a Telegondolei, imobil aflat lângă Gara Piatra Neamţ.

De menţionat că în acest moment, Perla Invest mai are datorii de aproximativ 8 milioane de lei, la trei creditori, Fisc, bancă şi Primărie, sumă ce se intenţiona să fie achitată din banii încasaţi din vânzarea la licitaţie a respectivei clădiri.

În acest sens, municipalitatea a prins suma cu pricina în buget, licitaţia urma să fie organizată, dar, şi de aici a început scandalul politic, era nevoie ca în Consiliul Local să fie votat un proiect de hotărâre care să permită participarea primăriei la licitaţie.

News Moldova îți recomandă și ...   Grup infracțional specializat în taxe de protecție destructurat în Neamț: Cinci membri, condamnați la 18 ani de închisoare

Fiind vorba despre un proiect de patrimoniu, era nevoie de 16 voturi. Coaliţia din jurul PNL, din care mai fac parte cei de la USR, Pro România şi un consilier ALDE, are doar 13 voturi, deci ar avea nevoie de trei voturi de la PMP sau PSD, partide care sunt considerate ca fiind de opoziţie.

Iar cele două partide nu au fost de acord să voteze proiectul. Acesta a fost pus de nenumărate ori pe ordinea de zi a şedinţelor ordinare sau extraordinare, însă consilierii de la cele două partide fie au absentat de la şedinţe, fie s-au abţinut la vot.

Cel mai recent, proiectul cu pricina a fost pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 12 decembrie. Au fost prezenţi 19 consilieri, 13 au votat pentru, şase s-au abţinut şi proiectul a picat din nou.

Licitaţia are ca dată 21 decembrie, deci sunt slabe şanse să mai fie convocată altă şedinţă până atunci, în care proiectul să fie votat. Dacă nu se va vinde clădirea la licitaţie, atunci datoriile din planul de reorganizare nu vor putea fi plătite, iar cel mai probabil judecătorul sindic va constata falimentul Perla Invest.

Cum aceasta este singurul operator autorizat pentru Telegondolă, rezultă că aceasta se va opri şi, cel mai probabil, va ajunge la fier vechi, pentru că e puţin probabil să apară vreun privat care să se autorizeze pentru a o ţine în funcţiune.

News Moldova îți recomandă și ...   Blocaj birocratic în reabilitarea podului de pe DN 15! Senatorul Sorin Lavric cere explicații CNAIR-ului

Restul bunurilor de patrimoniu ale Perla Invest, inclusiv, sau mai ales, terenurile de la Baza Hipică vor ajunge pe taraba falimentului şi vor fi vândute, cel mai probabil, la preţuri derizorii, la a treia sau a patra licitaţie, moment în care valoarea de pornire va fi la jumătate sau chiar mai puţin.

Evident că toate partidele joacă politic pe marginea acestui subiect. Conform unor informaţii ce circulă în spaţiul public, ar exista însă o dublă miză: una imobiliară, dorinţa unora de cumpăra ieftin terenurile de la Baza Hipică, aflate lângă ştrandul din Piatra Neamţ şi care sunt aur curat pentru orice dezvoltator imobiliar. A doua miză e cea politică, opoziţia fiind interesată ca în mandatul primarului liberal să fie aruncată la fier vechi Telegondola, pentru a putea folosi apoi acest lucru în viitoarea campanie electorală pentru Primăria Piatra Neamţ.

Pietrenii par a fi principalii pierdanţi. După ce din banii plătiţi de ei ca taxe şi impozite au fost achitate peste 40 de milioane de lei pentru creditul din care a fost construită Telegondola, au mari şanse să rămână şi fără Telegondolă, şi fără bani. Ba chiar şi fără terenurile de la Baza Hipică, pe care altădată se organizau competiţii de talie internaţională.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top