Connect with us

VEŞTI bune de la FARCAŞA, Neamţ: PROIECTELE pentru regularizarea pâraielor şi TORENŢILOR, proiecte de primă URGENŢĂ

Agenda Primarului

VEŞTI bune de la FARCAŞA, Neamţ: PROIECTELE pentru regularizarea pâraielor şi TORENŢILOR, proiecte de primă URGENŢĂ

Primarul comunei Farcaşa, din judeţul Neamţ, Dumitru Bogdan Ţifui, prezent la emisiunea Agenda primarilor, de miercuri, 30 iunie, a menţionat care sunt priorităţile pe care le are în vedere pentru dezvoltarea localităţii şi proiectele aflate fie în derulare, fie în faza premergătoare trecerii la proiectare şi execuţie.

Cetăţenii comunei Farcaşa au aşteptări foarte mari de la mine. În primul rând noi ca şi comunitate suntem în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea. Dintr-un total de 22 de kilometri de drumuri comunale avem asfaltate în momentul de faţă doar un total de patru kilometri.

Avem sate din comună care nu sunt încă racordate la reţeaua de alimentare cu apă potabilă, respectiv canalizare. Aşadar oamenii au nişte aşteptări foarte, foarte mari de la administraţia locală. Noi suntem o comunitate de gradul doi şi ca să putem să ne dezvoltăm avem nevoie de sprijin de la Consiliul Judeţean Neamţ şi Guvernul României.

Din fondurile proprii abia ne asigurăm cheltuielile de funcţionare în cee ce priveşte salariile, iluminatul public, întreţinere drumuri comunale şi altele. În rest, pentru investiţii din fonduri proprii nu avem suficienţi bani.

Din fondurile europene nu se mai finanţează investiţiile în infrastructură, în drumurile comunale. Din ce am înţeles şi din informaţiile pe care le am, va fi realizat un PNDL 3, care va finanţa doar alimentarea de apă şi canal, respectiv drumuri comunale şi gaz metan. Cât priveşte acest din urmă aspect, pentru noi, fiind într-o zonă de munte, lucrurile sunt ceva mai delicate. Trebuie să facem o asociere, toate comunele din zonă şi să punem lucrurile în mişcare.

Dar în momentul de faţă în sesiunile care o să urmeze pentru reţelele de gaz, noi suntem cu un pas în urmă, nu vom reuşi să accesăm fonduri în perioada imediat următoare, până ne organizăm toate comunităţile de pe Valea Muntelui”, a spus primarul de Farcaşa, Dumitru Bogdan Ţifui.

Proiecte în derulare

Cât priveşte proiectele aflate în derulare, primarul comunei Farcaşa a declarat: “Avem un proiect pentru modernizare drum comunal 154 Stejaru, comuna Farcaşa, în lungime de 3,2 kilometri, un proiect prin PNDL 1, care a constituit prima mea problemă legată de finanţările prin PNDL, ca să spun aşa. Proiectul a fost început din 2004, apoi au fost preluaţi aceeaşi  indicatori şi în 2018 nu au mai ajuns banii pentru continuarea lucrărilor, a fost reziliat contractul cu constructorul şi a trebuit să o iau cumva de la zero.

Am găsit sprijin la domnul ministru Cseke Atilla, mi-a acordat finanţare, am actualizat indicatorii, am scos o nouă autorizaţie de construcţie cu avizele necesare, iar acum suntem în fază de organizare licitaţie pentru lucrările efective. Proiectul trebuia să fie finalizat în anul 2020, termenul a fost prelungit cu doi ani de zile, iar în decembrie anul viitor dacă nu finalizez proiectul sunt pus în situaţia să returnez Ministerului Dezvoltării undeva în jurul sumei de 3,5 milioane lei, o sumă foarte mare pentru comunitatea noastră şi de aceea acest proiect este prioritatea zero.

Mai avem prin PNDL 2 un proiect de modernizare drumuri de interes local în comuna Farcaşa, respectiv DC 190 Popeşti, drum Frumosu şi drum Farcaşa, în lungime totală de patru kilometri. Aici lucrurile sunt în regulă, în proporţie de 95% lucrarea este gata, mai avem doar semnalizarea rutieră şi apoi recepţia”.

Proiecte depuse la CNI

Primarul de Farcaşa, Dumitru Bogdan Ţifui, a oferit informaţii şi despre proiectele depuse la Compania Naţională de Investiţii. “Avem despuse la CNI cinci proiecte. Două dintre ele sunt proiecte în primă urgenţă şi sunt de o importanţă deosebită. Este vorba despre amenajarea torentului Buşmei şi reabilitarea altor trei torenţi din comună pentru prevenirea inundaţiilor.

Am fost zilele trecute la Compania Naţională de Investiţii, am discutat şi mi s-a promis de către doamna director că în perioada imediat următoare tot ce este în primă urgenţă se va finanţa şi vom trece la etapa următoare, respectiv licitaţii pentru proiectare şi execuţie.

În 2018 au fost probleme mari, calamităţi în satele Stejaru şi Buşmei şi până acum din păcate nu s-a făcut nimic şi de fiecare dată când primesc avertizare meteo nu sunt prea liniştit. Suntem expuşi permanent până nu vom avea regularizate aceste pâraie, aceşti torenţi”, a menţionat Dumitru Bogdan Ţifui.

Alte proiecte depuse la CNI privesc reabilitarea sălii de sport din Farcaşa, înființarea unui sistem de alimentare cu apă si extindere rețea de canalizare în satele Bușmei, Farcașa, Frumosu și Popești, dar şi modernizarea străzilor şi drumurilor din comună.

De altfel, în ceea ce priveşte modernizarea străzilor, din fonduri proprii se realizează acest lucru pentru străzile  Pârâului, Florilor  și Popeștilor şi tot din fonduri proprii e aproape gata modernizarea şi înfrumuseţarea centrului comunei.

Proiecte pentru PNRR

Cât priveşte celebrul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform celor declarate în emisiune de primarul Dumitru Bogdan Ţifui, s-ar dori atragerea de fonduri pentru modernizarea a două şcoli din comună, Şcoala Gimnazială Farcaşa şi Şcoala Generală Stejaru, dar şi finalizarea lucrărilor la Casa de Cultură din comună.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top