fbpx
Connect with us

Vesti proaste pentru NEMTENI: se scumpește APA POTABILĂ chiar și cu 25%!!! Directorul Bogdan MUSAT nu are explicații

bogdan musat apaserv neamt - News Moldova

Neamt

Vesti proaste pentru NEMTENI: se scumpește APA POTABILĂ chiar și cu 25%!!! Directorul Bogdan MUSAT nu are explicații


Alte vesti proaste pentru nemțeni! Aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, pentru apa potabila

Din cauza scumpirii energiei electrice, mai multe companii care livrează apa se pregătesc de majorări de până la 25 %. In prezent Judetul Neamt se afla pe locul 3 in topul celor mai scumpe tarife din tara  pentru apa potabila.

Locul 1. ARIEȘ TURDA SA – 12,26 lei/mcub
Locul 2. RAJA SA CONSTANȚA – 10,68 lei/mcub
Locul 3. APA SERV SA NEAMȚ – 10,26 lei/mcub
Locul 4. AQUAVAS SA VASLUI – 10,04 lei/mcub
Locul 5 .COMPANIA DE APĂ BUZĂU – 9,99 lei/mcub

Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei

Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei

Ilie Vlaicu, Asociația Română a Apei: „Această creştere poate să fie de la 15% până la 25-30% datorită doar acestor creşteri de la energia electrică.”

Și apa îmbuteliată s-a scumpit cu circa 20%, recunosc producătorii

George Ristea, Asociația Producătorilor din Industria Apei: „Factorul care a declanşat aceste scumpiri, ştim foarte bine, creşterea preţului la energia electrică, în speţă creşterea preţului la combustibil, pentru că apa e un produs ieftin şi costul transportului are un impact major.”

Preţul apei diferă de la un oraş la altul, în funcţie de geografia locului, de tehnologia folosită la epurarea şi tratarea apei şi de creditele luate de furnizori pentru extinderea şi modernizarea reţelei.

Menționăm faptul că am încercat în mod repetat să îl contactăm pe directorul Bogdan MUȘAT pentru a primi explicațiile acestor creșteri semnificative de preț. Din păcate, Mușat nu dorește să aibă nici un contact cu presa.

Şefii Apa Serv încasează lefuri şi sporuri grase, nemţenii stau mai mult fără apă şi sunt fruntaşi în ceea ce priveşte preţul pentru apă-canal, iar sindicaliştii plâng în van pentru câţiva bănuţi în plus la lefuri

Aşa ar putea fi rezumată situaţia de la Apa Serv Neamţ, compania aflată în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ, care ar trebui să furnizeze apă potabilă pentru nemţeni. Spunem ar trebui pentru că anunţurile privind întreruperile în furnizarea lichidului vital sunt extrem de dese şi foarte mulţi nemţeni se regăsesc frecvent în situaţia de a sta ore în şir fără apă la robinete.

apa serv neamt - News Moldova

Aceasta în condiţiile în care plătesc unele dintre cele mai mari tarife din ţară pentru apă şi canalizare. Iar majorările de tarife au devenit şi ele o obişnuinţă.

News Moldova îți recomandă și ...   Senatorul Sorin Lavric (AUR) îl interpelează pe ministrul Sănătății cu privire la criza medicamentelor din spitale

Boala e una veche şi grea şi niciuna dintre formaţiunile politice care s-au perindat pe la conducerea judeţului nu i-a găsit leac, motiv pentru care nu puţini sunt cei care acuză că Apa Serv e “stat în stat”. Şi conducerea companiei face… ce vrea ea. Pe bani frumoşi după cum vom vedea în continuare.

Conform datelor de pe site-ul companiei, conducerea e asigurată de directorul general Bogdan Muşat, ajutat de directorul tehnic Andrei Păvăleanu, directorul economic Adriana Ciobăniţa şi directorul comercial Petru-Victor Movilă. Care şi-au publicat pe acelaşi site declaraţiile de avere şi interese, pe care am avut curiozitatea să ne uităm şi noi.

VEZI AICI DECLARAȚIILE DE AVERE

bogdan musat director general apa serv neamt - News MoldovaBogdan Muşat

Astfel, în declaraţia pentru anul 2020, directorul general Bogdan Muşat a trecut un teren în comuna Salcia, judeţul Teleorman, dobândit în 2004 ca moştenire, suprafaţa fiind de 34.800 mp, din care deţine o treime. A mai menţionat un apartament  în Piatra Neamţ, dobândit în 2014, de 42 mp,  din care deţine o jumătate, dobândit prin cumpărare, plus un spaţiu comercial dobândit în 2016 de 50 de mp, din care deţine tot o jumătate, iar la modul de dobândire este menţionat “dare în plată”.

A trecut şi două autoturisme: un Opel din 2003 şi o Toyota din 2020, ambele dobândite prin cumpărare. La rubrica venituri a declarat 53.570 net, ca venit anual obţinut din postura de consilier juridic la SC Aqua Parc SRL, el fiind mai nou director la Apa Serv, de la finele anului  trecut. Aşteptăm aşadar să aflăm în viitor cât a încasat ca director general la compania de apă, dar suntem convinşi că îi va fi mult mai bine decât ca jurist la Aqua Parc. Care Aqua Parc? Societatea controlată de cumătrul preşedintelui Ionel Arsene, Gheorghe Vlasie.

petcu victor movila director comercial apa serv neamt - News MoldovaPetru Movilă

Directorul comercial Petru Movilă stă mult mai bine la capitolul terenuri: a declarat un luciu de apă în Piatra Neamţ, cumpărat în 2009, deţinut în proporţie de 50%, în suprafaţă de 5.470 mp, terenuri extravilane în Miteşti, Iaşi, trei la număr, de 5.247 mp, 8.624 mp, 6.899 mp, cumpărate în 2005 şi deţinute tot în procent de 50%, un teren agricol în Odobeşti, Vrancea, moştenit în 2011, în suprafaţă de 6.542 mp, şi un teren forestier în aceeaşi localitate, în suprafaţă de 6.673 mp, tot moştenit, ambele deţinute tot în proporţie de 50%.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PSD de Neamț, Oana BULAI: „Sprijinirea fermierilor români, garanția unei economii sănătoase”

În plus, un apartament în Piatra Neamţ de 78 de mp, dobândit prin cumpărare în 1990 şi un autoturism Skoda Octavia din 2003. Mai sunt menţionate 9 conturi la diferite bănci, deschise începând cu 2011 şi terminând cu 2019, atât în lei, cu solduri cuprinse între 5.200 şi 12.057, dar şi în euro, cu solduri cuprinse între 2.107 şi 9.057. Ca angajat la Apa Serv a declarat un venit anual 78.213 lei.

Adriana Ciobăniţa

Adriana Ciobăniţa, director economic, nu a declarat terenuri, doar un apartament în Piatra Neamţ în suprafaţă de 82 de mp, cumpărat în 1988 şi din care deţine o cotă de 50% şi un autoturism Renault an de fabricaţie 2009. Apoi, un cont la BRD deschis în 2008 cu un sold de 48.083 lei. A menţionat şi un credit ipotecar tot la BRD, având calitate de coplătitor , contractat în 2015 şi scadent în 2021, cu o valoare de 26.449. Cel mai probabil euro, deşi nu e specificat.

Ca venituri a declarat, anual, suma de 137.110, nespecificat dar zicem noi că sigur sunt lei, dar şi venituri din activităţi independente, cenzor, de 3.780 lei.

Andrei Păvăleanu

Directorul tehnic Andrei Păvăleanu  nu a declarat nici el că ar deţine terenuri, insă a declarat o casă în Dumbrava Roşie de 200 de mp cumpărată în 2015, din care deţine jumătate, şi un autoturism Skoda din 2008. La datorii, a trecut două credite la BCR, unul din 2015 scadent în 2026 în valoare de 140.000 lei, altul din 2018 scadent în 2024, în valoare de 25.000 lei. La venituri, salarii pe tot anul de la Apa Serv în valoare de 39.208. Luând ca “element de referinţă” directorul economic al Apa Serv, cel cu cea mai mare constanţă în ocuparea funcţiei, restul fiind fie mai noi, fie având perioade de pauză la conducere, reţinem aşadar că venitul anual declarat este de 137.110 lei. La un calcul simplu, un venit lunar de 11.425 lei. Ceea ce nu e de colea.

Pavaleanu-Andrei_venituri pdf

CIOBANITA A_venituri pdf

MOVILA V_venituri pdf

Bogdan Musat_venituri pdf

Cât câştigă simplii angajaţi

Cu doar o lună şi ceva în urmă, în martie, sindicaliştii de la EPCAN au protestat împotriva conducerii companiei. Ei erau nemulţumiţi că nu li s-a oferit creşterea salarială de 10% aplicată la salariul brut, pentru cei cu lefuri mici, conducerea propunând doar o creştere de 160 lei/net pentru muncitori și 40 lei/net pentru personalul TESA.

News Moldova îți recomandă și ...   Două firme din județul Neamț, implicate în cazuri de EVAZIUNE FISCALĂ și UZ DE FALS. Pagube financiare de milioane de lei

Şi au susţinut atunci sindicaliştii că  electricienii și mecanicii, fără de care compania nu ar putea să funcționeze, au salarii între 1.600-1.700 lei net/lunar, plus bonuri de masă, vouchere de vacanţă şi trei premii de Paşte, Crăciun şi Ziua Instalatorului. Parcă e o diferenţă până la un venit de 11.425 de lei. Motiv pentru care sindicaliştii declarau supăraţi:

“Liniştea care planează asupra companiei din partea celor care reprezintă acţionarul principal este stranie. Se pare că nimeni nu este interesat de viitorul acestei unităţi. Încăpăţinaţi cum ne ştiţi am decis să continuăm protestele şi să le tulburăm somnul creativ, până când cineva din conducere sau de la judeţ va binevoi să îşi rupă din timpul preţios să dea dovadă de tact şi talent în a ne convinge să putem trăi cu salarii de mizerie, iar cei unşi să primească lefuri mari pentru ei şi cei aduşi de ei”.

protest apaserv 1000x600 1 - News Moldova

Motive să fie supăraţi aveau şi nemţeni care de la 1 mai trebuiau să facă faţă unei noi majorări a tarifelor

Mai exact: 5,53 lei cu TVA metrul cub de apă potabilă şi 4,74 lei cu TVA metrul cub pentru serviciul de canalizare epurare.

O creştere de peste 5% la apă şi de peste 14% la canal.

Aceasta după ce anual au tot avut loc astfel de majorări de tarife, ducând la un moment dat  judeţul Neamţ în top 10 cele mai scumpe judeţene în ceea ce priveşte tarifele pentru apă-canalizare.

Cât priveşte desele, deranjantele şi chiar periculoasele pentru sănătatea publică întreruperi de apă, acestea vor mai continua cel mai probabil şi pe viitor atât timp cât motivul principal îl reprezintă vechimea conductelor de apă. Care nu sunt ale Apa Serv. sunt ale primăriilor, dar ce e cert e că nici compania de apă nici unităţile administrativ-teritoriale nu au fonduri să le repare. Şi probabil că nici interes.

Nori negri se adună asupra Apa Serv şi din zona Roman, cei de acolo cochetând cu ideea de a trece la furnizorul ieşean de apă. Dar… atât timp cât lefurile consistente ale şefilor merg înainte cine să-şi facă griji pentru problemele şi grijile amărâţilor?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top