Târgu-Neamț este un ținut cu o istorie fabuloasă, centru de inspirație pentru scriitorii români, cu Valea Ozanei străjuită de Cetatea Neamț și cu satul Humulești în vecinătate, a format o comunitate puternică, omogenă prin tradiții pitorești și obiceiuri vechi
În fiecare an, pe 8 septembrie, au loc zilele Orașului, Târgu Neamț.
Ediția din acest an a adus un suflu nou, concentrându-se doar pe partea oficială a evenimentului, renunțând la alte manifestări și spectacole, impunând solemnitatea ca trăsătură definitorie.
Slujba Te Deum și înfrățirea cu Republica Moldova
Sărbătoarea a debutat cu slujba Te Deum la Biserica „Sfântul Nicolae” din Humulești, continuând apoi în sala de ședințe a Primăriei Târgu Neamț.
Primarul Daniel Harpa a subliniat importanța acestei zile:
„Este o zi specială pentru noi și așa cum se știe, în fiecare an,
odată cu marea sărbătoare a creștinilor ortodocși, Sfânta Maria, după o slujbă frumoasă la biserica noastră din Humulești am decis să marcăm în mod aparte față de anii din urmă Ziua orașului Târgu Neamț. Avem în mijlocul nostru o delegație din Republica Moldova, doi primari din două orașe de peste Prut cu care azi ne vom înfrăți.”

Astfel, Târgu Neamț s-a înfrățit pe 8 septembrie cu orașul Costești și orașul Râșcani, ambele din raionul Râșcani din Republica Moldova, semnând astfel acordurile de colaborare.
“Stimați târgnemțeni, în zi de sărbătoare, urbea noastră s-a înfrățit cu orașele Rîșcani și Costești din R. Moldova.
Într-un cadru festiv, am semnat acordurile de cooperare în acest sens, atât eu, cât și omologii mei, Victor Bogarico- primarul orașului Rîșcani și Nelu Glasu- primarul orașului Costești.
Avem multe în comun – limba, istoria, cultura. Aceste acorduri nu sunt doar hârtii, ci reprezintă angajamentul nostru de a dezvolta proiecte comune în beneficiul comunităților pe care le reprezentăm.
Martori ne-au fost numeroși cetățeni de seamă ai orașului nostru, dar și Dorin Albu- viceprimarul de Sebeș (oraș înfrățit cu Târgu-Neamț), deputatul Ciprian Serban, prefectul Adrian Nita și întreaga conducere a Consiliului Județean Neamț- președintele Asaftei Ion și vicepreședinții Dragos Chitic și Adrian Păduraru.
Din partea orașului de sub Cetatea Neamț, atât eu, cât și viceprimarul Vasile Apopei și echipa noastră din primărie vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca aceste noi acorduri de cooperare cu frații de peste Prut să fie rodnice.
Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la acest moment important. Sănătate și numai bine vă dorim!”, a ținut să transmită primarul Daniel Harpa.
Cetățeni de onoare și distincții PRO URBE
Anul 2023 a adus două noi titluri de cetățeni de onoare ai orașului Târgu Neamț: Eugenia și Gheorghe Tiugea. Cu emoție în glas, profesorul Eugenia Tiugea a mărturisit: „Toamna se deschid școlile, se culeg recoltele și Dumnezeu a făcut ca noi să culegem roadele muncii de peste 45 de ani. Această distincție este plină de responsabilitate și greutate și ne onorează.”

De asemenea, în cadrul evenimentului, s-a acordat și distincția onorifică PRO URBE personalităților care au adus o contribuție importantă în domeniul lor de activitate.
Printre laureați s-au numărat profesorul universitar doctor Anca Sava, președintele Societății Române de Anatomie, și avocata Gianina Vera Poroșnicu, care a donat Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamț o fotografie rară a poetului Mihai Eminescu. Gestul altruist a îmbogățit patrimoniul Complexului Muzeal Național Neamț cu un bun de interes național de o inestimabilă valoare.
Titlul de Excelență-Gala 10
Premiera celei de-a XXXIII-a ediții a Zilei orașului Târgu Neamț a fost aducerea în prim plan a personalităților locale care au marcat dezvoltarea orașului în diverse domenii. Printre aceștia s-au numărat afaceriști, sportivi, oameni de litere și medici.

Laureații au fost:
– Teodora Mihăileasa, fondatoarea și administratorul societății comerciale Sofiaman
– Victor Turluianu, sportiv cu performanțe notabile în atletism și înot
– Aurelian Pintrijel, profesor, fostul director al Școlii nr. 2
– Iolanda Georgeta Richter, medic Spitalul orășenesc „Sfântul Dimitrie ” Târgu Neamț
– Tatiana Puiu, medic Spitalul orășenesc „Sfântul Dimitrie ” Târgu Neamț
– Ioana Urzică, președintele AICDL Neamț
– Ionuț Florescu, președintele Supercoop Târgu Neamț
– Lidia Richter, directorul Bibliotecii orășenești Târgu Neamț
– Constantin Sărmășanu, administratorul societății Ikosar SRL Târgu Neamț
– Alexandru Pătrașcu, medic, managerul Spitalului orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț.
Recunoașterea meritelor tinerilor talentați și sărbătorirea cuplurilor longevive
Primăria Târgu Neamț și Consiliul Local au premiat tinerele talente din oraș, recunoscându-le performanțele notabile obținute în diverse competiții școlare. De asemenea, cuplurile care au sărbătorit 50 de ani de căsnicie au fost onorate într-o atmosferă festivă, în sala de ședințe a Primăriei Târgu Neamț.

“Sărbătorim cu mândrie ziua orașului nostru, poate una dintre cele mai binecuvântate localități din țară. Suntem mândri de frumusețea naturală, de tradițiile noastre, de oamenii buni și de spiritul de solidaritate care ne definește. În fiecare zi, lucrăm împreună pentru a face Târgu-Neamț un loc mai bun pentru toți locuitorii săi.
Să continuăm să creștem împreună și să ne aducem aminte că suntem cu toții parte din istoria, viața și viitorul acestui oraș minunat. La mulți ani, Târgu-Neamț! Mulțumiri fraților noștri de peste Prut și tuturor celor care ne-au fost astăzi (și nu numai) alături!”, au fost gândurile primarului orașului Târgu Neamț, Daniel Harpa.
Un mesaj cu acest prilej a transmis și președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, de altfel prezent la eveniment.
“În ziua de 8 septembrie a.c., am răspuns cu drag invitației d-lui primar Daniel Harpa și am participat la Sărbătoarea orașului Târgu Neamț. Orașul de sub cetate se evidențiază ca un adevărat exemplu de progres în întreg județul Neamț, unde realizările remarcabile sunt evidente și pot fi resimțite în fiecare colț al acestei frumoase comunități.
Într-un cadru festiv, în prezența consilierilor locali ai orașului, dl primar Daniel Harpa a semnat acordurile de cooperare cu orașele Rîșcani și Costești din Republica Moldova, prin reprezentanții săi, dl Victor Bogarico- primarul orașului Rîșcani și dl. Nelu Glasu- primarul orașului Costești.
În cadrul aceluiași eveniment, galeria târgnemțenilor merituoşi s-a îmbogăţit cu încă două nume importante, soții Tiugea, Eugenia și Gheorghe, domniile lor primind titlul de cetățean de onoare al orașului în semn de recunoștință pentru slujirea cu cinste și dragoste a cetății târgnemțene și a locuitorilor ei.
Titlul PRO URBE, distincție onorifică oferită de administrația locală personalităților care au adus o contribuție importantă în domeniul lor de activitate, a fost acordat în acest an doamnei profesor universitar doctor Anca Sava, președintele Societății Române de Anatomie și doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu.
Festivitatea a continuat cu decernarea Titlului de Excelență-Gala 10, unor personalități ale orașului care au marcat dezvoltarea urbei, exemple de talent, ambiție, inteligență, curaj și putere de muncă, OAMENI bine ancorați în realităţile şi problematica vieţii cetăţii, care pulsează și trăiesc în spiritul și sufletul acesteia.
Nu au fost uitați nici elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele școlare, fiind premiați de administrația locală în același cadru festiv.
Într-o lume în care globalizarea este tot mai acaparantă, țin să evidențiez în mod aparte contribuția semnificativă la sporirea patrimoniului cultural al județului Neamț prin actul de donație al doamnei avocat Geanina Vera Poroșnicu. Mă refer la penultima fotografie originală a poetului Mihai Eminescu, care a fost donată Casei Memoriale Veronica Micle, oferind vizitatorilor ocazia de a-și îmbogăţi cunoştinţele şi viaţa spirituală și de a aprecia nemijlocit acest dar unic.
Îi felicit și pe această cale pe toți acești oameni minunați deopotrivă, care probează cu forța exemplului că activitatea dumnealor este barometrul care măsoară amplitudinea şi forţa unei comunități, că ea este chemată să o susţină pe cea civică și administrativă.
Felicitări domnule primar, Daniel Harpa, pentru eforturile notabile și pentru munca depusă în slujba comunității. Această zi reflectă dăruirea și angajamentul de a face din orașul Târgu Neamț un loc cu adevărat special. Să continuați să inspirați și să conduceți cu pasiune către noi realizări și provocări frumoase în viitor.
Cetățenilor orașului Târgu Neamț le urez La mulți și buni ani!”
La manifestari a participat și prefectul județului Neamț, Adrian Niță, care a catalogat această zi drpt una memorabilă și un exemplu de unitate și frăție
“Cu ocazia celebrării zilei orașului Târgu Neamț, am avut onoarea de a fi invitat și de a fi martor la un moment deosebit. Orașul Târgu Neamț, sub conducerea primarului Daniel Harpa și a echipei sale dedicată de la Primărie, a scris o nouă pagină de istorie, înfrățindu-se cu orașele Rîșcani și Costești din R. Moldova.
Această festivitate nu doar că a marcat o zi specială în calendarul orașului, dar a reiterat și legăturile puternice care există între comunitățile noastre vecine.
Am fost profund emoționat să văd cum limba, istoria și cultura noastră comună au fost în centrul atenției, iar inimile noastre s-au unit în speranța unui viitor comun și prosper.
În calitate de prefect, sunt mândru să văd conducătorii locali angajându-se să colaboreze și să construiască un viitor mai bun pentru toate comunitățile implicate.
Felicit locuitorii orașului Târgu Neamț! Împreună cu Daniel Harpa și echipa sa, ați transformat Târgu Neamț într-o comunitate înfloritoare. La mulți ani, Târgu Neamț!
O zi memorabilă și un exemplu de unitate și frăție pe care le voi păstra mereu în inimă, a punctat acesta”.
Ziua Orașului Târgu Neamț din acest an a fost o celebrare a comunității, a valorilor și a contribuției fiecărui individ la frumusețea și prosperitatea acestui oraș aflat sub poalele Cetății Neamț. Evenimentul a reușit să adune oamenii într-o atmosferă de recunoștință și solidaritate, marcând astfel un moment important în istoria acestui frumos oraș.