fbpx
Connect with us

Cătălin Flutur, Dosarul ”Uvertura Mall” și problemele de LEGALITATE ale candidatului la Primăria MUNICIPIULUI BOTOȘANI

Cătălin Flutur, Dosarul ”Uvertura Mall” și problemele de LEGALITATE ale candidatului la Primăria MUNICIPIULUI BOTOȘANI - News Moldova

Profil de Candidat

Cătălin Flutur, Dosarul ”Uvertura Mall” și problemele de LEGALITATE ale candidatului la Primăria MUNICIPIULUI BOTOȘANI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Cătălin FLUTUR a fost cercetat de-a lungul timpului în mai multe dosare penale. Cele mai grave acuzații cărora a fost obligat Flutur să le răspundă au fost legate de dosarul Uvertura Mall în care a fost trimis judecată pentru fapte de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 2.000.000 de lei. Cătălin FLUTUR a fost achitat în respectivul dosar. Orice persoană, pe parcursul unui proces penal, se bucură de prezumția de nevinovăție, doar o hotărâre judecătorească definitivă stabilind vinovăția într-un proces penal.

Totuși, dosarul Uvertura Mall, prin toate conexiunile sale merită readus în atenția opiniei publice pentru că este, din păcate, caracteristic modului în care în cariera sa, domnul  FLUTUR a îmbinat activitatea administrativă în fruntea Primărie Botoșani și la conducerea Locativa, cu interesele  familiei sale și a apropiaților săi. Exemplele sunt numeroase. Stau mărturie anchetele de presă care au apărut de-a lungul timpului.

Mai simplu spus, problemele candidatului Cătălin FLUTUR nu țin de legalitate, cel puțin până în prezent, ci de Legitimitate, atunci când îndeamnă oamenii sa-i acorde încrederea pentru al patrulea mandat de primar.

O licitație cu bucluc

În iunie 2006, Primăria Botoşani a organizat o licitaţie pentru concesionarea unui teren de 4.668 mp situat la intersecţia dintre Calea Naţională şi Strada Griviţei, în centrul oraşului pentru construirea unui complex comercial multifuncţional de tip mall şi funcţiuni conexe.  Investiţia minimă era de zece milioane de euro, iar termenul de finalizare şi punere în funcţiune era de 30 de luni de la eliberarea autorizaţiei de construire, nerespectarea termenului permiţând Primăriei să rezilieze unilateral contractul. Concesionarul trebuia să creeze 150 de locuri de muncă pentru cetăţenii din Botoşani şi să constituie o garanţie de execuţie de 5% din valoarea investiţiei.

La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, Moldova Universal SA din Iaşi, aparţinând omului de afaceri Dănuţ Prisecariu. Deoarece legea impune participarea a cel puţin două firme, Primăria a organizat o a doua licitaţie pe 8 august 2006. De această dată, alături de Moldova Universal, la licitație se înscrie  SC Fajos SRL, firma unui cetățean român de etnie maghiară din Covasna, care nu avea nici în clin nici în mânecă cu construcțiile. Firesc, SC Fajos SRL  a fost respinsă pentru că nu a depus toate documentele necesare, iar licitaţia a fost câştigată de Moldova Universal, care a oferit o redevenţă de 77,12 lei/mp/an şi a promis o investiţie de 21 de milioane de euro, cu finalizarea lucrărilor în 24 de luni.

La 30 noiembrie 2006, a fost semnat contractul de concesiune între Consiliul Local Botoşani şi Moldova Universal SA Iaşi, pe o durată de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. În contract nu au mai fost incluse unele prevederi din caietul de sarcini, cum ar fi valoarea lucrărilor, garanţia de 5% şi termenul de finalizare, precum şi obligaţia de a crea 150 de locuri de muncă pentru localnici.

Moldova Universal a întârziat lucrările şi, ulterior, le-a abandonat. În aprilie 2008, patronul firmei, Cătălin Dănuţ Prisecariu, a înfiinţat SC Uvertura City Mall SRL în Botoşani şi a transferat contractul de concesiune către această firmă. Pe 24 iulie 2008, Consiliul Local Botoşani a semnat un act adiţional prin care Uvertura City Mall SRL prelua toate drepturile şi obligaţiile contractului iniţial, inclusiv cele legate de autorizaţia de construire eliberată pe 08.03.2008. Actul adiţional a fost semnat de primarul Cătălin Mugurel Flutur şi alţi oficiali locali, fără a trece printr-o nouă licitaţie sau o hotărâre a Consiliului Local.

Banca Italo Romena a emis o scrisoare de garanţie de 1.050.000 euro, care putea fi executată dacă lucrarea nu era finalizată în termen de 30 de luni de la emiterea autorizaţiei de construire. Deşi acest termen a trecut fără finalizarea lucrărilor, Consiliul Local nu a executat garanţia.

Traseul lui Cătălin Flutur și al familie sale s-a intersectat în repetate rânduri cu cel al afaceristului ieșean Dănuț Prisecariu

În perioada derulării contractului cu Uvertura City Mall SRL, soția lui Catălin Flutur a fost angajată direct pe funcția de manager al Hotelului Rapsodia, deținut în acea perioadă de Dănuţ Prisecariu, și nu oricum, ci pe o remunerație substanțială. Numai în 2009, Gabriela Flutur a încasat 63.555 de lei, adică peste 5000 de lei pe lună, un salariu foarte mare pentru acea perioadă.

În ianuarie 2015, omul de afaceri Dănuț Prisecariu a renunțat la administrarea Rapsodia în favoarea Hotels Consulting SRL, în prezent radiată, unde asociați erau soții Flutur.

Lucrurile nu se opresc aici, pentru că în februarie 2016, firma fiului lui Flutur, Financial Hotels SRL, actuala Gmc Papillon Labs Srl, preia administrarea hotelului de la firma părinților.

La acest șir de ”coincidențe” se adaugă faptul că fiul lui Cătălin Flutur, Mircea Flutur, este proprietarul  unui apartament în cartierul Bucium din Iași într-un bloc construit de Dănuț Prisecariu. De asemenea, Mircea Flutur a deținut un cabinet stomatologic și un spațiu comercial într-o clădire construită de același Dănuț Prisecariu.

Legăturile primejdioase” dintre  Flutur și Prisecariu l-au adus pe primar în atenția DNA, fiind trimis în judecată pentru  abuz în serviciu 

În mai 2017, Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis  în judecată pe primarul Cătălin Flutur  în dosarul Uvertura Mall.

Primarul Cătălin Flutur, administratorul public al municipiului, Adriana Zăiceanu, şi secretarul municipiului, Ioan Apostu, au fost trimişi în judecată de DNA în „Afacerea Mall”, infracţiunile puse în sarcina acestora fiind abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

În mod concret, în perioada 2006-2011 aceştia ar fi diminuat ilegal redevenţa pentru terenul pe care s-a construit Uvertura Mall, prejudiciul estimat fiind de peste 2.000.000 de lei.

În februarie 2020, Cătălin FLUTUR a fost achitat definitiv în dosarul Uvertura Mall, pentru că faptele nu erau prevăzute de legea penală. Ar fi de precizat că în 2016, abuzul în serviciu a fost parțial dezincriminat, printr-o decizie a Curții Constituționale. 

Cătălin Flutur, Dosarul ”Uvertura Mall” și problemele de LEGALITATE ale candidatului la Primăria MUNICIPIULUI BOTOȘANI - News Moldova

În concluzie, deși  Cătălin Flutur a fost achitat în dosarul Uvertura Mall, multiplele legături și interesele de afaceri ale familiei sale în contextul funcțiilor sale publice continuă să fie un subiect relevant pentru locuitorii Municipiului Botoșani care vor decide drumul pe care îl va urma acesta în următorii 4 ani.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top