fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR – IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR – IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


CONTEXT: Prezentarea platformei și viziunii candidatului în raport cu alegătorii este esențială pentru procesul democratic, consolidând încrederea, mobilizând alegătorii și stimulând dezbaterile politice și sociale relevante pentru bunăstarea comunității.

Prin urmare candidații au fost invitați să răspundă întrebărilor necesare creării următorului

PROFIL DE CANDIDAT

Datele furnizate de către candidați vor fi publicate de către cotidianul News Moldova și revista economică Moldova Invest în perioada martie – iunie 2024, urmând a fi promovate în plan local spre corecta și eficienta informare a alegătorilor.

Ion ȘTEFANOVICI: “O privire analitică în intimitatea partidelor politice” – PROFIL DE CANDIDAT

Numele Candidatului: Catalin – Mugurel FLUTUR

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului Botoșani

Județ: BOTOȘANI

Ocupație actuală: Director al SC LOCATIVA SA

Numele Candidatului: Valeriu Iftime

Poziție pentru care candidează: Președinte al Consilului Județean Botoșani

Județ: BOTOȘANI

Ocupație actuală: Preşedintele grupului de firme Elsaco şi patron al FC Botoşani

Cât de apolitică mai poate fi Camera de Comerț și Industrie Botoșani sub conducerea candidatului la CJ, VALERIU IFTIME?

Valeriu IFTIME: “Tot ce s-a făcut serios în Botoșani s-a făcut pe vremea lui Cătălin FLUTUR!

Valeriu IFTIME: “Tot ce s-a făcut serios în Botoșani s-a făcut pe vremea lui Cătălin FLUTUR!”

Puneți-vă puțin în locul lui Iftime și nu aveți cum să nu-i dați dreptate! Dacă ai făcut primele milioane cu Cătălin Flutur, în Botoșani, nu e normal să consideri că tot ce s-a făcut serios în Botoșani se datorează lui Flutur?
PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

În urmă cu 20 de ani, Valeriu Iftime devenea regele repartitoarelor – un fel de CARITAS în Administrația Publică Locală.

1,1 MILIARDE de lei pentru firmele lui Valeriu IFTIME după instalarea la conducerea PNL Botoșani! Un nou contract la CONSTANȚA de 700.000.000 de lei

Ascensiunea companiei Elsaco și conexiunile politice l-au condus pe Iftime la concluzia fermă că “Tot ce s-a făcut serios în Botoșani s-a făcut pe vremea lui Cătălin FLUTUR!”. Vă puteți imagina ce lucruri serioase urmează să facă cuplul FLUTUR – IFTIME în perioada 2024 – 2028. 

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

În anul 2004, Cătălin Flutur câștigă primul mandat de primar al municipiului Botoșani. Tot în 2004, ca la un semnal, începe montare la scară largă a repatitoarelor de costuri, iar Elsaco încheie primele contracte în domeniu. Profitând de un cadru legislativ vag, primaria împreună cu președinții asociațiilor de proprietari, duce muncă de lămurire cu proprietarii de apartamente pentru instalarea si acceptarea unor produse care s-au dovedit o mare țeapă administrativă, un fel de CARITAS in administrația publică locală . Repartitoarele sunt prezentate drept o soluție ”miraculoasă” care reduce costurile cu încălzirea.

Se trece la economie, prin reducerea firească a consumului. Locatarii reduc căldura, mai pun o haină pe ei și primesc facturi mai mici. Cei care își permit câteva grade în plus, sunt arși la buzunare.

Iată ce spunea în 2006 purtătorul de cuvânt al Autorității Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală: În majoritatea cazurilor, proprietarii apartamentelor care au dorit să aibă o temperatură mai mare de 20° C au plătit mai mult decât plăteau anterior montării repartitoarelor.”

Schimbări semnificative în conducerea PNL Botoșani: Ploaie de bugetari și RUDE în Biroul Politic Județean constituit de Valeriu IFTIME

Afacerea cu repartitoare o extind rapid, Elsaco profită din plin

După Botoșani, unde de contorizare se ocupă și Aquaterm, firma lui Cristian Alexuc, recent înscris în PNL-ul lui Flutur și Iftime, Elsaco încheie contracte în  Iași, Suceava, Bacău, Constanța, București, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oltenița, Buzău, Sibiu ș.a. orașe controlate, cu mici excepții, de  PDL. Excepții precum Iași, unde Primar era Gheorghe NICHITA (născut la Dorohoi, Botoșani) și prieten cu Valeriu IFTIME.

Fostul Primar al Iașului Gheorghe Nichita îi un teren din domeniul public, între blocuri, lui Valeriu IFTIME pentru firma Elsaco

Acest act încă poate și trebuie investigat de către organele de cercetare penală. Este mai mult decât evidentă favorizarea firmei Elsaco în această speță. Un condamnat penal pentru multiple fapte de corupție cum este Nichita este greu de crezut că nu s-a îndestulat de la prietenul său Iftime cedându-i acest teren pe care a fost edificat sediul Elsaco. Situat în zona zero a Iașului, valoarea imobilului depășește astăzi 2 milioane de euro. Funcțiunea actuală este generatoare de venituri din chirii pentru Elsaco. 

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

 

În 2010, Elsaco Electronic, încheie două contracte-record de 120 de milioane de lei cu Primăria Botoșani. Compania lui IFTIME era asociată, la al doilea contract, cu firma omului de afaceri Cristian Alexuc, care s-a alăturat de curând echipei conduse de Iftime la PNL Botoșani

Contractele încheiate stabileau recorduri atât pentru Primăria Botoșani, cât și pentru Elsaco, fiind la acea dată, cele mai mari contracte de lucrări licitate vreodată de primăria condusă atunci de Cătălin Flutur și, în același timp, cele mai importante contracte încheiate, până în acel moment, de Elsaco.

Primul contract avea valoarea de 63,6 milioane de lei și avea ca obiect construirea unui nou CETLa licitația organizată,  Elsaco Electronic a participat în asociere cu „Electroalfa” şi cu toate că nu a avut cea mai bună ofertă financiară, i-a fost atribuit contractul de lucrări la noua centrală termică a municipiului. O asociere cu firme din alte judeţe propusese 61,98 de milioane, însă ar fi oferit garanţie pentru aparatură de numai doi ani, în timp ce garanția Elsaco – Electroalfa era de şapte ani, lucru care a înclinat balanța în favoarea asocierii coduse de firma lui Iftime. Perioada de execuție era de 22 de luni.

În a doua mare licitaţie, firmei lui Iftime li s-au alăturat Aquaterm, condusa de Cristian Alexuc , înscris în martie 2024 în PNL

Asocierea de firme s-a angajat să modernizeze reţelele termice din Botoșani în 46 de luni pentru o sumă totală de 55,7 milioane de lei.
Reprezentanţii municipalităţii recunoșteau că, contractele încheiate cu Elsaco sunt cele mai importante licitate vreodată de municipalitate. „Nu înseamnă însă că îşi iau banii şi îi bagă în buzunar. Au atâta amar de lucrări de făcut”, spunea viceprimarul Cătălin Alexa, preşedintele celor două comisii de licitaţie. Deși alte firme au depus oferte mai bune ca preț și cu garanţii rezonabile, utilajele propuse nu ar fi respectat normele de mediu.

În anul următor, Elsaco mai încheie două contracte importante în Botoșaniul condus de Cătălin Flutur. Pe 15.09.2011 S.C. MODERN CALOR S.A., unde era direcor Ion Diaconu, încheie un contract pentru „Racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica a noi consumatori ( institutii publice si agenti economici) din municipiul Botosani” Valoare  totală a contractului 4,760,527 de lei.

A urmat pe 27.12.2011 un alt contract cu S.C. MODERN CALOR S.A., pentru furnizarea de materiale suplimentare în vederea realizării contractului de pe 15.09.2010. Valoarea totală a contractului era de 198,563 de lei.

Elsaco ajunge să acapareze împreună cu alte două firme din țară piața uriașă a repartitoarelor. În 2017, Consilul Concurenței sancționează cartelul care umfla artificial prețurile serviciilor plătite de beneficiari

Contract de 397.000.000 de lei pentru firma lui Valeriu IFTIME la preluarea PNL Botoșani

În 2017, Consiliul Concurenţei a sancţionat 11 companii cu amenzi în valoare totală de 3.673.681 lei (798.626 euro) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire. În speță, s-a constatat că 3 companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. şi S.C. Elsaco Brunata S.R.L, actuala Smart Eco Plus). s-au înţeles să îşi împartă piaţa, adică localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire şi au fixat tarifelor aferente acestor servicii.

La înţelegerea de împărţire a pieţei naţionale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a fost parte timp de aproape 1 an şi jumătate compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L. În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în acelaşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri, pentru fixarea tarifului aferent serviciului de exploatare a repartitoarelor, între companiile S.C. Elsaco Brunata şi S.C. Techem Energy Services S.R.L, pe de-o parte şi şapte parteneri ai acestora, pe de altă parte. Practic, S.C. Elsaco Brunata S.R.L. şi S.C. Techem Energy Services S.R.L. au pus la dispoziţia celor 7 parteneri software-ul de calcul al costului pentru încălzire şi au stabilit totodată tariful pentru serviciul de citire şi repartizare a costurilor pe care urmau să îl plătească consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat eliminarea concurenţei prin preţ şi creşterea tarifelor practicate în raport cu clienţii finali.

Companiile ista Romania şi Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.

Contracte de peste 1,1 milarde de lei de la primării PNL-iste pentru firmele lui Valeriu Iftime la intrarea acestuia în partidul Brătienilor

1,1 MILIARDE de lei pentru firmele lui Valeriu IFTIME după instalarea la conducerea PNL Botoșani! Un nou contract la CONSTANȚA de 700.000.000 de lei

Gheorghe Flutur, sprijin total pentru candidatul PNL la CJ Botoșani, Valeriu IFTIME

Asociaţii domnului Valeriu IFTIME în Elsaco

PROFIL DE CANDIDAT | Cuplul FLUTUR - IFTIME: afacerea repartitoarelor, un CARITAS in Administrația Publică Locală - News Moldova

Petru Parfenov – Vicepreședinte,

Doru Popa – Vicepreședinte,

Ovidiu Jitaru – Vicepreședinte.

Director General: Șerban Iftime.

Director General Adjunct: Viorel Iliuță.

Revenim, dar între timp, poate ne răspunde cineva: Oare cât de transparent este bugetul FC Botoșani și care sunt principiile de finanțare în relația cu acționariatul Elsaco?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top