Profil de Candidat
Ion ȘTEFANOVICI: „O privire analitică în intimitatea partidelor politice” – PROFIL DE CANDIDAT
autor
MOLDOVA – O REGIUNE PUTERNICĂ!
ALEGERI 2024: PROFIL DE CANDIDAT
- Această campanie media denumită generic Profil de candidat va fi desfășurată de News Moldova și Moldova Invest în primăvara anului 2024.
- Scopul vizează realizarea unui efort susținut în vederea prezentării platformelor program și a viziunilor cu care candidații la Primăriile și Consiliile Județene se prezintă alegătorilor din întreaga regiune a Moldovei.
- Demersul, deși unul dificil de realizat, îl considerăm unul esențial pentru procesul democratic, consolidând încrederea, mobilizând alegătorii și stimulând dezbaterile politice și sociale relevante pentru bunăstarea comunităților locale dar și a întregii Regiuni de Nord Est.
În debutul campaniei, vom analiza în primă fază situația politico-administrativă, din cele 6 județe ale Moldovei, la nivelul Primăriei muncipiului reședință de județ și a Consiliului Județean din perspectiva desigur, a confruntărilor electorale dintre principalele partide parlamentare PSD – PNL și AUR. Unde contează pe scena politică, va fi analizată după caz și configurarea politică a Alianței Dreapta Unită (PMP, Forta Dreptei și USR).
Urmărind aceste analize veți putea înțelege mai bine modul în care se prefigurează în mod real cadrul politic din județul dvs dar și evoluția din întreaga regiune, observând după caz spre exemplu cum PSD tinde să domine județele Botoșani, Bacău, Neamț și Vaslui iar PNL județele Iași și Suceava.
Rămânând alături de noi veți înțelege mai bine și trendul evolutiv al formațiunii poltice AUR, care, dacă va demonstra organizare, disciplină și inteligență (în utilizarea resurselor, lipirea de scorul politic al partidului și securizarea votului pe secțiile de vot) are șansa de a obține, în marja negocierilor ulterioare datei de 9 iunie, vicepreședinți și viceprimari în fiecare județ al Moldovei.
Ordinea apariției analizelor primare în decursul lunii martie 2024: Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Bacău
Analizele primare, realizate la nivelul celor 6 județe ale Moldovei vor fi urmate de prezentări de detaliu ale candidaților celor mai proeminente localități din fiecare județ în parte.
- Spre exemplu la Botoșani – un județ dominat de PSD – dăm startul cu o analiză primară intitulată, credem noi sugestiv, „Un bărbat ar trebui să știe când să renunțe” – În atenția Dl Flutur, candidatul PNL la Primăria Botoșani” în care vom prezenta dinamica electorală actuală dintre cuplurile Cătălin FLUTUR – Valeriu IFTIME (PNL) și Cosmin ANDREI – Doina FEDEROVICI (PSD). Nu vom uita desigur, așa cum am promis, de inserția vectorială AUR pentru Primăria și Consiliul Județean Botoșani.
- Suceava – un județ dominat de PNL, se înscrie într-o paradigmă cel puțin interesantă. Cuplul liberal format din Gheorghe FLUTUR – Ion LUNGU are șanse să câștige detașat alegerile în fața social-democraților, încă nesiguri, George ȘOLDAN – Vasile RÎMBU, dar în anumite condiții specifice. AUR-ul și-a stabilit la Suceava ținte ambițioase personalizate prin implicarea directă – până la un punct, a Președintelui acestei formațiuni, George Simion.
- Ajungem la Neamț unde „plecarea intempestivă” a lui Ionel ARSENE (PSD) a făcut loc prietenului și colegului său, primarul de Tg Neamț, Daniel HARPA pentru o candidatură cu mari șanse de reușită la Consiliul Județean unde se va duela cu Președintele PNL Neamț, George LAZĂR – un tip destul de incoerent (probabil pe durata campaniei electorale vor apărea și dovezi ale incoerenței sale). Aici, la Neamț, PNL se situează în preferințele electoratului la Primăria reședință de județ, Piatra Neamț. La primărie se vor concura electoral Andrei CARABELEA (actualul primar în funcție, PNL) și Adrian NIȚĂ (actualul prefect, PSD). Deși Carabelea a creat un adevărat dezastru în Piatra Neamț totuși candidatul nominalizat de PSD, deși este endorsat politic de Dragoș CHITIC, nu a lăsat impresia că poate veni cu o viziune pentru dezvoltarea acestui frumos, dar nedezvoltat economic, oraș al Moldovei de munte. O candidată cu șanse reale la Piatra Neamț din partea PSD ar fi fost Carmen NĂSTASE dar PSD și-a dovedit misoginismul de conjunctură decapitând fără apel 3 doamne reprezentative pentru Neamt: Oana BULAI, Carmen NĂSTASE și Florentina Moise. Provocarea pentru Președinția Consiliului Județean derivă din capacitatea PSD de a strânge în coșul politic județean voturile din urban în special Roman (candidat PSD cu probleme grave înregistrate la conducerea Spitalului Județean Neamț) și Piatra. AUR-ul aici are reprezentanți interesanți dar lipsiți de experiență administrativă.
- IAȘUL politic va rămâne o dezamăgire și în următorii 4 ani. Atât județul cât și municipiul reședință de județ rămân captive cu largul concurs al Bucureștiului dar și al justiției. Aici nu prea putem discuta de bazine electorale, în adevăratul sens al cuvântului, ci preponderent de interese transpartinice. Totuși, ca și configurare în aparență politică, se vor confrunta liberalii Mihai CHIRICĂ (actual primar) și Costel ALEXE (actual Președinte al Consiliului Județean) cu Bogdan BĂLĂNIȘCU și Bogdan COJOCARU (actual Prefect și Președinte al PSD Iași). O luptă inegală cu zero șanse la Primărie și cu „ceva” emoții la Consiliul Județean. Eternul candidat la Primăria Iași, Marius BODEA a devenit între timp complet irelevant, în sânul și odată cu USR Iași. Cine nu a devenit încă irelevant este băiatul de casă al familiei Asimionesei și anume Marius OSTAFICIUC, care și-a descoperit recent chemarea – printr-o argumentare de-a dreptul penibilă, la AUR. Greu hulită în Iași, familia Asimionesei, a demonstrat de-a lungul anilor că este o supraviețuitoare. În actualul context și-a găsit prin protectorul Sorin Roșca Stănescu o intrare la vârful AUR via Cozmin Gușă (Realitatea + Gold Fm). Cotidianul BZI, de mare impact în Iași merge împotriva lui Mihai Chirica, nu însă și în Consiliul Local Iași, unde redactorul-șef al aceleași publicații este consilier local din partea PMP. În iarnă însă, configurarea parlamentară poate că va răspunde sau poate că nu va răspunde promisiunilor și așteptărilor celor cointeresați. Un ultim aspect, este paradoxal modul în care o veche dușmănie locală existentă între Vasile Pușcașu (Patronul Hotelului Traian, Bucium dar și al firmei Unistil) cu familia Asimionesei s-a stins în interiorul AUR la Iași. Momentan.
- Situație fără echivoc la VASLUI. Un liberal și un social-democrat impun supremația PSD. Da, ați citit corect. PSD l-a cooptat pe viceprimarul PNL al municipiului Vaslui, în persoana lui Lucian BRANIȘTE. Dând dovadă de înțelepciune, actualul primar al Vasluiului (Vasile Pavăl) se retrage, lăsând un culoar elegant trasat și atent cultivat succesorului său. La Consiliul Județean Vaslui, se așteaptă o schimbare de paradigmă politică și administrativă chiar prin candidatura lui Ciprian TRIFAN (actual vicepreședinte al Consiliului Județean cu atribuții de Președinte) în mod evident un fost (? – rămâne de văzut) apropiat al familiei Buzatu care are multe de demonstrat în perioada imediat următoare dar care pleacă ca favorit în cursa pentru Președinția Consiliului Județean Vaslui. Tinta realista a AUR la Vaslui, în lipsa unor jucători de anvergură, este lipirea de scorul partidului – dispariția lui Buzatu îi văduvește de mesaj.
- BACĂUL rămâne al social-democraților. Actualul Președinte al PNL Bacău și ministru al Mediului, Mircea FECHET este lipsit de cea mai elementară consistență politică. Despre mesaj, program sau viziune politică nu are sens să discutăm. Actualul primar USR al Bacăului și-a dat deja dovada incompetenței crase în care a târât municipiul Bacău. Actualul Președinte al Consiliului Județean Bacău s-a dovedit un performer administrativ de cursă lungă, nu neapărat însă și un om politic. Ce-i drept, scena politică băcăuană este dominată fără posibilități de creștere pentru nimeni altcineva în afara europarlamentarului Dragoș Benea. Un foarte echilibrat reprezentat al „grupului de la Bacău”, Benea a înțeles să rămână în limitele trasate de un foarte puternic nucleu care îl susține, spre exemplu și pe Gabriel VLASE (Director în funcție al Serviciului de Informații Externe). Prezent recent la Iași, la o întâlnire PSD, Benea a sesizat degringolada și a transmis un mesaj de reconciliere între Bacău și Iași (a se înțelege posibilitatea exercitării unui control de la Bacău asupra Iașului). Este util pentru domnul Benea și grupul de la Bacău să înțeleagă faptul că Iașul nu mai este orașul pe care îl cunoșteau ei în vremea confruntărilor dintre Hrebenciuc și Nichita. Asta, nu. În Iași și-au făcut loc interese economice puternice din Republica Moldova, Ucraina, București (prin gestionarea unor fonduri internaționale de capital – via Patriarhie), dar desigur și din Cluj – dacă vorbim de restul țării, sau Suceava dacă discutăm despre Regiunea Moldovei. Astăzi PSD Iași este în termeni reali o Grădiniță cu Program Prelungit. Deși încă nu pare o formulă finală, candidații PSD la Bacău, Valentin IVANCEA (actual Președinte al Consiliului Județean) va candida la Primăria reședință de județ și Cristina Pravăț (actual parlamentar) la Consiliul Județean Bacău. Sunt două candidaturi firești menite să asigure printr-un efort de echipă dezvoltarea consecventă a Bacăului, candidaturi consolidate de un PSD care nu a înregistrat perioade tumultoase poate și datorită faptului că a identificat un climat de armonie și susținere reciprocă cu mediul de afaceri băcăuan extrem de relevant pentru Regiunea Moldovei, economia României și chiar balanța de export/import a țării. La Bacau, AUR și-a pierdut nucleul organizațional prin relocarea politică a unui parlamentar al acestei formațiuni, la un sector din București.
- Ca o vedere completă a Regiunii extinse a Moldovei, ar mai exista desigur și analiza votului politic pe Republica Moldova exercitat de către cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia română. Situația politică pe malul stâng al Prutului comportă două valențe PNL (majoritar) și PSD (nesemnificativ). Ele sunt oarecum bine segmentate între cele două partide la o configurare generală privind Românii de pretutindeni pe de o parte și Relația cu Republica Moldova pe de alta. Dar, deși expertiza ne permite, nu vom intra deloc în explicații referitoare la vectorii regionali care interferează cu Ucraina și Republica Moldova.
Acestea fiind spuse, considerăm că expertiza News Moldova (componenta politică), Moldova Invest (componenta economică și administrativă) susținută în plan regional și de către Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) oferă cetățenilor, mediului de afaceri, administrației publice locale, regionale sau naționale o imagine de ansamblu menite să suscite atenția pe perioada desfășurării campaniei PROFIL DE CANDIDAT în vederea unei corecte informări pentru că întreaga noastră expertiză are drept unic scop culegerea, procesarea și livrarea informațiilor, exclusiv în spațiul public.
Dacă doriți să ne contactați vă rugăm să o faceți folosind adresa: office@newsmoldova.ro sau office@moldovainvest.eu
Așteptăm opiniile, sugestiile sau semnalarea problemelor identificate de către dvs !
